25 év után is öldöklő a Veszprém-Szeged kézilabdapárharc

MIKLER Roland
Szeged, 2019. március 17. Stefan Ráfn Sigurmannsson (b2), a Szeged, valamint Blaz Blagotinsek (b) és Mikler Roland (j), a Veszprém játékosai a férfi kézilabda NB I-ben játszott MOL-Pick Szeged-Telekom Veszprém mérkőzésen a szegedi Városi Sportcsarnokban 2019. március 17-én. A címvédő Szeged 25-23-ra győzött. MTI/Ujvári Sándor
Vágólapra másolva!
A 2018-2019-es szezonban ismét Szeged-Veszprém finálét rendeznek a magyar férfi kézilabda-bajnokságban. Két meccs dönt az aranyérem sorsáról: aki összesítésben jobb, az a bajnok. Az elmúlt 17 kiírásban mindig ez a két csapat döntőzött, tizenötször a bakonyiak, kétszer a Tisza-parti együttes örülhetett. A 2018-19-es szezonban háromszor találkozott a két csapat: a bajnokságban Veszprémben és hazai pályán is nyert a Szeged, majd a debreceni Magyar Kupa-döntőben is Pastor mester csapata örülhetett.

A két csapat felemelkedése

1977-ben Veszprémi Építők néven alakult meg a férfikézilabda-szakosztály a bakonyi megyeszékhelyen. Innen ered a szurkolók által mai napig kedvelt "Építők, Építők!" rigmus. Az együttes 1981-ben jutott fel az élvonalba, ahol az abban az időben verhetetlen Budapesti Honvéd mögött ezüstérmet szerezett. A csapat igazi sikerszériája az 1985-ös bajnoki címmel indult be igazán, amit egy évvel később meg is tudott ismételni.

A Veszprém a magyar bajnokságban 1992-ben kezdte az egyeduralkodását, az elmúlt 27 kiírásból 23 alkalommal került az aranyérem a bakonyiakhoz, míg a Magyar Kupát 1988 óta 26-szor nyerték meg.

Már a 90-es évek elején is sikeres volt a veszprémi kézilabda Forrás: Origo

A nemzetközi kupában szintén 1992-ben sikerült az áttörés, az egy évvel korábbi döntőbeli vereségért sikerült visszavágni a TSV Milbertshofen csapatának. Olyan kiválóságok szerepeltek már abban a veszprémi csapatban, mint az Origo olvasói által a valaha volt legjobb veszprémi kézilabdázónak megválasztott Éles József, a magyar férfi kézilabda-válogatott jelenlegi szövetségi kapitánya, Csoknyai István, vagy a Telekom Veszprém jelenlegi sportigazgatója, Gulyás István.

2002-ben BL-döntőt játszott a csapat, 2008-ban megnyerte a Kupagyőztesek Európa Kupáját, majd 2015-ben és 2016-ben ezüstérmet nyert a Bajnokok Ligájában.

A Tisza-parti együttes 1976 óta szerepel az első osztályban, de az első nagy sikereket a 90-es években érte el. 1996-ban Skaliczki Lászlóval a kispadon sikerült a csapat történetének első bajnoki címét megszerezni. Az évtized végén Szegeden felnőtt egy olyan generáció, amelynek tagjai az egész magyar kézilabdasportnak meghatározó alakjai lettek.

Nagy László, Laluska Balázs és Buday Dániel nemcsak Magyarországon, hanem külföldön is meghatározó kézilabdázók lettek.

A 2006-2007-es szezonig kellett várnia a csapatnak a következő nagyobb sikerre. Egy évvel korábban Zoran Kurtes személyében egy olyan edző került a kispadra, akitől azt várták, hogy ne csak alkalmanként verje meg a Veszprémet, hanem hosszú távon tegye a legjobb magyar kézilabdacsapattá a Pick Szegedet. A szerb tréner számításai nem jöttek be, kiesett a csapat a Bajnokok Ligájából és a Magyar Kupából is, ezért az idény közben léptek egy merészet a vezetők, és a nem olyan régen még a csapat játékosaként szereplő Vladan Maticsot nevezték ki edzőnek. A mindenki által csak Matkénak becézett szakember remekül megtalálta a magyarokkal és a Puljezevics-Eklemovics duó nevével fémjelzett külföldi maggal is a közös hangot. A sikeres munkának már a 2006-2007-es szezon végén a csapat történetének második bajnoki címe és 2008-ban hazai pályán egy Magyar Kupa-győzelem lett a jutalma.

Csoknyai István (b) veszprémi, Vladan Matics (j) szegedi legendaként lépett az edzői pályára Forrás: MTI/Illyés Tibor

A két csapat jelene

Az utóbbi pár szezonban a Veszprémnél nem úgy alakultak a dolgok, ahogy a szurkolók és a rajongók megszokták.

2016-ban a Bajnokok Ligája döntőjében a Kielce ellen már 9 (!) góllal is vezetett a bakonyi együttes, végül mégis kikapott.

A jelenlegi játékoskeretből Mikler, Nagy, Marguc, Terzic, Ilics, Nillson és Lékai is játszott azon a mérkőzésen. Ott megtört valami a csapatnál, a játékosok és Sabate edző között megromlott a kapcsolat. Egy évvel később, 2017. július 1-én a spanyol trénert Ljubomir Vranjes váltotta a kispadon. A svéd szakember a Flensburg csapatával sikert sikerre halmozott, a veszprémi vezetők pedig azt gondolták, hogy a csapat vele elérheti az áhított a Bajnokok Ligája-győzelmet. A nagy akarásnak viszont nyögés lett a vége:

a Veszprém már a legjobb 16 között búcsúzott a Skjern ellen.

A Vranjes-éra sikertelenül zárult Veszprémben Forrás: MTI/EPA/Focke Strangmann

A 2018-2019-es szezon elejéig tartott a türelem a svéd szakemberrel szemben, 2018 októberében David Davis vette át az irányítást. A spanyol szakember pályafutása nagyon nem indult jól Magyarországon, Tatabányán és a Szeged ellen odahaza is kikapott az együttes. Már mindenki temette Nagy Lászlóékat, de összekapták magukat, és remek formába lendülve, nagy győzelmeket aratva bejutottak a bajnokság döntőjébe és a Bajnokok Ligája legjobb négy csapata közé.

A Szeged a 2007-es bajnoki cím után állandó ezüstérmes volt a bajnokságban. Volt, hogy sikerült legyőzni, vagy nagyon szoros párharcra kényszeríteni a Veszprémet, de végül mindig a bakonyiak örülhettek. 2013-ban a világbajnok spanyol edző Carlos Pastor ült le a Tisza-parti egyesület kispadjára, akitől ismét azt várták a vezetők, hogy hosszú távon az elsőszámú magyar férfi kézilabdacsapat a Pick Szeged legyen.

A szisztematikus építkezésnek köszönhetően a Szeged 2014-ben EHF-kupát, 2018-ban 11 év szünet után bajnokságot, 2019-ben Magyar Kupát nyert.

Miért ennyire népszerűek a két csapat mérkőzései?

A csapatok számtalan nagy tétre menő találkozót játszottak már egymás ellen, és szinte minden egyes mérkőzés hordozott magában egy különleges történetet, amiről utána a sportrajongók hetekig beszéltek.

1993-ban oda-visszavágós rendszerben rendezték a két csapat között a Magyar Kupa döntőjét. Szegeden 23-21-re nyertek a hazaiak. A visszavágó előtt mindenki sima veszprémi sikert jósolt, többek között a bakonyiak klasszis beállósa, Zsigmond György is azt nyilatkozta, hogy öt-hat góllal nyernek. A második félidő közepéig magabiztosan vezettek a hazaiak, de a vendégek becserélték

Nagy Zoltánt, aki ihletett formában védett. Az addig szinte ismeretlen kapus vezetésével Veszprémben nyert a Szeged 20-19-re, és kettős győzelemmel szerezte meg a Magyar Kupát.

2007-ben öt mérkőzésen kellett eldönteni, hogy ki nyeri a férfi kézilabda-bajnokságot. A veszprémiek Kiril Lazarov nélkül, pályaelőnyből kezdték a párharcot. Az első találkozón a bakonyiak nem tudtak jelentősen elhúzni,

mert azon a napon a magyar válogatott Puljezevics Nenadnak nem lehetett gólt lőni.

A rutinos kapus olvasta az ellenfél játékosainak lövéseit, akiknek a meccs végére teljesen elment az önbizalmuk. A rendes játékidő 27-27-es döntetlennel ért véget, hétméteresek döntötték el a találkozót. A Puljezevics-mágia kitartott, így a szegediek idegenbeli győzelemmel kezdték a döntőt és a két hazai találkozójukat is behúzták, amivel 1996 után 2007-ben ismét a nyakukba került az aranyérem.

Puljezevics Nenad számtalan alkalommal keserítette meg a veszprémiek életét Forrás: AFP/Kisbenedek Attila

2008-ban a Szeged hazai pályán a Magyar Kupát is elhódította a Veszprém elől, akiket friss KEK-győztesként a bajnoki cím visszahódítása rendkívül motiválttá tett. A három nyert találkozóig tartó párharc komoly fizikai csatát hozott, a második meccsen összesen 38 perc kiállítást adtak a játékvezetők. Az első négy mérkőzésen történtek után az MKSZ több büntetést, eltiltást kiosztott a játékosoknak, de mindegyiket felfüggesztette, így a bajnoki címről döntő meccsre teljes kerettel állhattak ki a csapatok. Marko Vujin igazolta klasszisát, és 10 góljával nyert a Veszprém, amivel visszahódította a bajnoki trófeát.

Emellett a három történet mellett számtalan érdekesség színesíti a két csapat múltbéli találkozóit.
Egy biztos, a bajnoki döntőn mindkét csarnokban telt ház lesz, kiváló kézilabdát láthatnak a szurkolók, illetve néhány remek sztorival ismét gazdagodni fog a sportág két szupercsapata.