Társoldalunk:

A Veszprém kiütötte a Szegedet a bajnoki döntő első meccsén

2019.05.23. 20:19

A férfi kézilabda NB I döntőjének első mérkőzésén a címvédő Mol-Pick Szeged a a Telekom Veszprém otthonába látogatott. Egy szoros első félidőt követően a második játékrészben David Davis csapata állva hagyta a Tisza-partiakat, Mikler óriási bravúrjainak, és a nagyszerű támadójátéknak köszönhetően 11 góllal, 35-24-re nyert, így óriási lépést tett a bajnoki cím felé. A meccs végén könnyek között búcsúzott el a közönségtől Momir Ilics, Nagy László és Mikler Roland - ők hárman most játszottak utoljára ebben a csarnokban.

A meccset a Szeged kezdte jobban, Bánhidi harcolt ki hétméterest, amelyet Canellas váltott gólra, a finálé első találatát tehát a vendégek szerezték. Ahogyan az első védés is az ő nevükhöz fűződött, ám Alilovic bravúrja után nem tudtak újra a kapuba találni, Gajic pedig a túloldalon szintén büntetőből egyenlített. A folytatásban is fej-fej mellett haladtak a csapatok, Canellas újabb gólokat lőtt, Maqueda pedig egy kínai figura után volt eredményes, ám a veszprémieknek mindegyikre volt válaszuk. Sőt, a szezon végén visszavonuló, így utolsó hazai meccsét játszó Nagy László találatával a 10. percben már a hazaiak vezettek, Zsitnyikov azonban átlövésből egalizált, a 10. perc végén 5-5 állt az eredményjelzőn.

Joan Canellas volt Veszprém-Szeged bajnoki döntő első meccsének egyik legjobbjaFotó: Csudai Sándor - Origo

Szűk negyedóra elteltével, 7-7-es állásnál nehéz helyzetbe került David Davis csapata, Blagotinseket és Nagy Lászlót egy percen belül állították ki, a Szeged így kettős emberelőnyben játszhatott, mégsem tudott élni a lehetőséggel. Andreas Nilsson ráadásul hátrányból volt eredményes, így nagyon jól jött ki szituációból az Építők, Tönessen átlövésével pedig a 19. percben, először a meccsen kettővel vezetett az egyik csapat. A háromgólos különbségre sem kellett sokáig várni, Gajic lerohanása után, 11-8-nál időt is kért Juan Carlos Pastor.

A játékosok megfogadták az intelmeket, Sego-bravúrok és tűpontos befejezések után 12-12-nél utolérte a Szeged a nagy riválisát, Canellas remek bejátszása után pedig Sostaric újra a Tisza-partiakat juttatta előnyhöz. Jött is a menetrendszerű veszéprémi időkérés, de a horvát kapusra továbbra sem volt ellenszere a hazaiaknak, Sego egymás után fogta a ziccereket. Meglépnie azonban a félidő végén sem sikerült a szegedieknek, köszönhetően többek között a hetest is védő Mikler Rolandnak. Egy gólt azért megtartottak az előnyükből, így 14-13-as szegedi vezetéssel mentek pihenőre a csapatok. 

Minden labdáért óriási harc folyt a pályánFotó: Csudai Sándor - Origo

A félidő krónikájához hozzátartozik, hogy a veszprémiek szlovén beállósa,Blaz Blagotinsek 27 perc alatt összeszedte harmadik 2 perces kiállítását, így piros lappal végleg kiszállt - a játékoskijáróban az öltöző felé haladva egy kukán töltötte ki a dühét.

A második játékrész első gólja is a vendégeké volt, Bánhidi fordult le szépen Nagy Lászlóró, majd lőtte ki a felső sarkot, a túloldalon Nenadic válaszolt. Utána viszont nagyobb sebességi fokozatba kapcsolt a Veszprém: védekezésben folytatódott a Mikler-parédé, a válogatott kapus ziccereket és heteseket hárított, támadásban pedig remekül koncentráltak a játékosok, így a 40. percben már 20-17-re a hazaiak vezettek.

A második félidő elején a Veszprém állva hagyta a SzegedetFotó: Csudai Sándor - Origo

Pastor természetesen időt kért, ezúttal viszont ez sem segített a Szegeden. Gajic hetesből négyre növelte az előnyt, és hiába próbáltak zárkózni a szegediek, a védekezésük nagyon nem állt össze ebben az időszakban, Petar Nenadic révén pedig negyed órával a vége előtt már öttel ment a Davis-csapat (23-18).

És még nem volt vége a veszprémi csodának, a tanácstalan szegediek nem tudtak mit kezdeni az ihletett formában játszó Gajic és Mikler vezérelte hazaiakkal, az 50. percben már kilenc gól volt a bajnoki címvédő hátránya, Nenadic bődületes bombája, majd Manaszkov gyors gólja után több mint 10-re nőtt a különbség.

A Veszprém állva hagyta, és kiütötte a Szegedet a második félidőbenFotó: Csudai Sándor - Origo

Teljesen szétesett a hajrára vendégek játéka, Sego csak akkor találkozott a labdával, ha a kapuból kellett kivennie, a védekezés pedig, mint olyan, az utolsó tíz percben teljesen megszűnt Pastor csapatánál.

A vége kiütéses, 35-24-es veszprémi győzelem, amellyel a Veszprém óriási lépést tett a bajnoki cím felé.

A mérkőzés végén Nagy László, Mikler Roland és Momir Ilics is könnyek között búcsúzott el a veszprémi közönségtől. Mindhárman most játszottak utoljára a Veszprém Arénában. Nagy László azt mondta, hogy az itt tölött 7 év alatt kapott jót is, rosszat is, de felejthetetlen az, amit ebben a városban kaptak a szurkolóktól. Mindhárman azt hangsúlyozták, hogy még három győzelmet szeretnének ebben az idényben aratni. Az elsőt vasárnap a szegedi visszavágón (bár ott egy 10 gólos vereség is belefér nekik), majd június 1-én és 2-án Kölnben a Bajnokok Ligája Final Fourban.

Érthető, és jogos volt a veszprémi szurkolók öröme, a kedvencek kiütötték a nagy riválist a bajnoki döntő első meccsénFotó: Csudai Sándor - Origo

A szegediek mestere, Juan Carlos Pastor érthetően csalódottan nyilatkozott a lefújás után. „Sokkal pontosabban kellett volna játszanunk támadásban, jobban koncentrálni a ziccereknél. A védekezésünk sajnos szétesett a második félidőben. Gratulálok a Veszprémnek. Vissza kell térnünk a saját játékunkhoz, amit a BL-kiesés óta nem igazán találunk."

A veszprémiek edzője, David Davis így értékelt: "Természetesen nem számítottam ekkora különbségű győzelemre, szoros meccset vártam. Mindenképpen nyerni akartunk, a 11 gólos előny ellenére vasárnap Szegeden is győzni szeretnénk. Nagyon jó meccset játszottunk egyébként, az első félidőben voltak hullámvölgyeink, de már a szünetben, az öltözőben is láttam, hogy mindenki hisz a sikerben, amelyet a második félidőben teljesen megérdemelten, remek játékkal szereztünk meg."