Most tényleg BL-t nyerhetnek a veszprémi kézilabdázók

Telekom Veszprém
Veszprém, 2018. szeptember 15. A veszprémi Nagy László (k), valamint a lengyel Julen Aguinagalde (b) és Dobichevaeva Dujshebaev (j) a férfi kézilabda Bajnokok Ligája első fordulójában játszott Telekom Veszprém - PGE Vive Kielce mérkőzésen a Veszprém Arénában 2018. szeptember 15-én. MTI Fotó: Bodnár Boglárka
Vágólapra másolva!
A lengyel Kielcével játszik a Telekom Veszprém a férfi kézilabda Bajnokok Ligája elődöntőjében a kölni final four első napján. A magyar csapat egy év kihagyás után jutott a legjobbak közé, amelyet először nyerhet meg a történelme során. A négyes döntőt június elsején és másodikán rendezik. A kézilabda csúcseseménye előtt a válogatott klasszis, Lékai Máté, a következő szezont már a rivális MOL-Pick Szegednél kezdő Mikler Roland, és a BL után visszavonuló Nagy László nyilatkozott az Origónak.

Eddig 11-szer találkozott a Veszprém és a lengyel Kielce a BL-ben. A magyar csapat nyolc mérkőzést nyert, két döntetlen mellett egyszer veszített.

A 2016-os BL-döntő viszont sokáig fájó emlék marad,

ugyanis a Veszprém a 46. percében hiába vezetett már 28-19-re, ezután zsinórban kilenc gólt dobott a Kielce, így az 57. percben egyenlített. Végül a rendes játékidőben és a hosszabbításban sem dőlt el a döntő, végül hétméteresek után a lengyelek örülhettek.

Az idei szezonban a Veszprém hazai pályán két góllal (29-27-re), idegenben pedig egy találattal (36-35-re) nyert.

Nagy László (k), valamint a lengyel Julen Aguinagalde (b) és Dobichevaeva Dujshebaev (j) az elődöntőben is nagy csatát vívhat Forrás: MTI/Bodnár Boglárka

„David Davis érkezése volt a fordulópont a szezonban. Teljesen

"Bár az edzőváltás után is voltak botladozások, kikaptunk a Kristianstadtól, illetve a Tatabányától is, de az edzéseken már éreztük, hogy jobbak vagyunk, jobban megy a játék, csak még nem jött ki a meccseken. Szépen fokozatosan viszont ez is megvalósult.

Sok ember egy fabatkát nem adott volna arra, hogy ott leszünk a final fourban,

és mégis sikerült, ráadásul visszahódítottuk a bajnoki címet is" – kezdte az Origónak Lékai Máté, aki elárulta, hogy a bajnoki cím megszerzése után szinte azonnal munkába álltak.

Lékai Máté keményen készül a kézilabdázás csúcseseményére Fotó: Mudra László - Origo

„Nem volt nagy ünneplés, mivel vasárnap este játszottunk Szegeden, plusz nem ért véget a szezon csúcsa csak most jön. A BL négyes döntő ugyanis a klubkézilabdában is a csúcsok csúcsa. Egyáltalán nem volt nehéz visszarázódni a munkába, ugyanis

mindenki tudja, hogy ezért küzdöttünk egész évben, kezdtük el az edzéseket júliusban, hogy idáig eljussunk, ezért szenvedtünk minden nap.

Ezt most ki kell élvezni. Nyilván jönnek majd a videózások, és először kimondottan a Kielcére készülünk. A csapat jó hangulatban van, tele önbizalommal. Viszont ez elmondható a többi csapatról is, például a Kielce is bajnok lett a hétvégén. Mindenkinek ez lehet az i-re a pont, a BL-trófea elhódítása" – tette hozzá a válogatott irányító, aki visszaemlékezett a 2016-os, nagy előnyről elbukott döntőre is.

Lékai Máté BL-győzelmre vezetné a Veszprémet Fotó: Mudra László - Origo

és valahogy bejussunk a döntőbe. Bízom benne, hogy sikerülni fog. A Kielcének sok sérültje volt szezon közben, most valószínűleg mindenki egészséges lesz náluk, így óriási csatára számítok. Négy csapat jutott be egy csoportból a final fourba, így mindenki jól ismeri a másikat. Ha megnézzük csoport végeredményét, akkor láthatjuk az esélyeket is. A Barcelona volt az első, mi a másodikak, harmadik a Vardar, negyedik pedig a Kielce. Ettől függetlenül ez más lesz, nem hiszem, hogy ebből kiindulva érdemes rangsort felállítani.

Volt olyan év például, amikor a Párizs volt a toronymagas esélyes, és mégsem sikerült nyernie. Itt sem számít semmi, mind a négy együttesnek ugyanannyi esélye van

megnyerni a Bajnokok Ligáját" –mondta Lékai, akivel nem lesz ott Kölnben a párja, a színész Kiss Ramóna, és a kisfia, Noé sem.

Kiss Ramóna nem tudja ezúttal elkísérni Kölnbe Lékai Mátét Forrás: Instagram/Kiss Ramóna

„Amikor idegenbe elutazunk több napra, akkor nagyon hiányzik, de ugyanúgy állok a kézilabdához, mint a születése előtt, ebben nem változott semmi. Nagyon várom már, hogy kijöhessen a mérkőzéseinkre, végre láthassa mit is csinál apa a pályán. Sajnos nem jöhetnek el a négyes döntőre Kölnbe velem, mivel azok közül, akik tudnának rá vigyázni, azok mind ott lesznek, így a párom, Rami marad otthon a kicsi fiammal" – árulta el a világklasszis kézilabdázó. De mi kell ahhoz, hogy BL-trófeával térhessen végre haza?

„Két nap kell nagyon jól játszani, kimagaslóan teljesíteni. Persze ez önmagában nem biztos, hogy elég

lesz, egy kis szerencsére is biztosan kell majd. Nehéz lenne megmondani, mi az a plusz, amellyel végre felérhetünk a csúcsra, a lényeg az, hogy valahogy nyerjünk. Tőlem játszhatunk nagyon rosszul is, csak mi ünnepelhessünk a végén" – zárta a szavait Lékai Máté.

A Telekom Veszprém kapusa, Mikler Roland a következő szezontól már a rivális MOL-Pick Szeged játékosa lesz, ám egyelőre még erre nem gondol. Abban viszont egyetért a csapattársával, hogy David Davis érkezése volt a kulcs abban, hogy magára talált a csapat.

„Nagyon fontos pillanata volt a szezonnak az edzőváltás. Amióta David Davis átvette az irányítást, azóta léptünk arra az útra, amellyel idáig jutottunk. Persze

amelyet az edző megkövetelt. Jót tett a csapatnak, hogy új impulzusok értek mindenkit, személy szerint nekem is" – mondta az Origónak a kapus, akit a Szegedről is kérdeztünk.

Mikler Roland még nem gondol a Szegedre, a négyes döntőben szeretne mindent megtenni a Veszprémért Fotó: Mudra László - Origo

„Őszinte leszek, tényleg nem foglakozom azzal, hogy mi lesz jövőre.

Az a legfontosabb, hogy ezt a hetet a legjobban tudjuk lehozni, jól sikerüljön az edzésmunka, és verjük meg a Kielcét. Egyelőre még arra sem gondolok, hogy esetleg mi lesz az első mérkőzés után, mert ha nyerünk, akkor azért, ha veszítünk, akkor meg azért kell majd egy új helyzettel megbirkóznunk" – árulta el a magyar válogatott kézis. Vajon van-e szükség ilyenkor valami különleges felkészülésre?

„Ugyanaz a munka, mint eddig. Mindenkire speciálisan készülünk, mivel minden játékos más lövésekben jó. Sok összetevőből áll minden klub játéka.

Szó sincs arról, hogy most teljesen más utat választunk ezen a héten, mert a négyes döntőre készülünk.

Azt gondolom, hogy ez a recept beválhat. Hogy lesz-e jó kapusteljesítmény, azt nem tudom, majd meglátjuk, de én azon leszek" – árulta el Mikler, aki kitért a Kielce elleni korábbi találkozókra is.

Mikler Roland klasszisteljesítményt nyújtott idén a BL-ben Forrás: Veszprém Handball Team

„Határozattan más mérkőzés lesz a mostani,

nem szabad a két csoportmeccsből kiindulni. Ezúttal a döntőbe jutásért találkozunk a Kielcével.

Abból a szempontból viszont nagyon hasznos lehet a két korábbi találkozó, hogy nagyjából tudjuk már, mire számíthatunk ellenük. De minden meccs más, ezt sem szabad elfelejteni. Nagyon koncentráltan és jól kell játszanunk, hogy legyen esélyünk. Nagy hiba lenne, ha a 2016-s döntő ott lenne a fejekben. Abból a csapatból nem sokan vannak a lengyeleknél, na meg tőlünk sem. Nem szabad három év elteltével is ezen csámcsogni, teljesen más összecsapás lesz. A PSG-t búcsúztatták, tehát nagyon komolyan kell venni őket. Hatalmas feladat áll előttünk" – mondta a kapus.

Mikler Roland bizakodva várja a kölni négyes döntőt Fotó: Mudra László - Origo

„A Kielcét legalább egy góllal meg kell verni,

a lehető legjobbat nyújtani. Optimális a helyzetünk, mert miénk az első meccs, így ha nyerünk, akkor a döntő előtt több pihenőnk lesz. Ez jó dolog, hasznos lehet a regenerálódás, na meg persze a felkészülés szempontjából is, mivel addig csak a Kielcére készülünk" – zárta a gondolatait Mikler Roland.

Szavazzon!

A Telekom Veszprém vagy a Kielce jut a döntőbe?

A Veszprém nyolcadik alkalommal szerepelhet a legjobb négy között a BL-ben, a kölni tornán – idei lesz a tizedik négyes döntő a német városban – pedig ötödször vehet részt.

Eddigi legjobb eredménye három ezüstérem (2002, 2015, 2016).

A legjobb négy közé jutott együttesek közülük csak a Veszprém nem nyert még BL-t.

A Veszprém visszavonuló világklasszisa, Nagy László sem hagyta szó nélkül az edzőváltást. Az átlövő szerint a kölcsönös hit segítette ki a gödörből a bakonyi együttest.

a szezon végére. Olyan edző érkezett Veszprémbe, aki hitt a csapatban, a játékosaiban, na és persze a saját munkájában is. Mi is hittünk az ő munkájában, az elképzeléseiben, és ezek mind megmutatkoztak a pályán edzéseken és mérkőzéseken egyaránt" – árulta el az Origónak Nagy László, akit a visszavonulásáról is kérdeztünk.

Nagy László tanulna a 2016-os BL-döntőből Fotó: Mudra László - Origo

„Semmi extra érzés nincs bennem ezzel kapcsolatban. Ugyanúgy szeretnék sokat tenni a csapatért, a klubért, ahogy eddig.

Amennyiben mindenki kihozza magából azt a tudást, vagy legalábbis megközelíti, amelyre valójában képes, és ezt sikerül csapattá formálni a pályán, akkor a hétvégén bármi előfordulhat" – mondta az átlövő, akinek ott van a fejében a Kielce elleni elvesztett finálé.

„Nem tudom, hogy a többiek fejében ott van-e, az enyémben igen. Ebből viszont csak extra motivációt szeretnék meríteni.

Bízom benne, hogy ez a pályán inkább fegyelmezettségben, koncentrációban fog megmutatkozni. Az utolsó utáni másodpercig ott kell lennünk fejben. Mindenből lehet tanulni, nagyon bízom benne, hogy ahhoz hasonló nem fordul elő soha többet" – árulta el a világklasszis kézilabdázó.

A veszprémi Nagy László rutinjára szükség lesz Kölnben is Forrás: MTI/Bodnár Boglárka

„A tavalyi kudarc után különösen nagy dolog volt újra elhódítani a bajnoki címet, de nem volt idő ünnepelni. Ha

de az összpontosítás biztosan ki fog tartani a hét végéig. Mindenki érzi, hogy olyan maradandót okozhatnánk a szurkolóknak, amelyre még nem volt példa Veszprémben. Ha esetleg nem is így lesz, akkor is úgy kell elhagynunk a pályát, hogy mindent megtettünk a siker érdekében. Amennyiben nem mi nyerünk, akkor az azért legyen, mert az ellenfél sokkal jobban kézilabdázott, mint mi" – mondta Nagy László, akit arról is faggatunk, mi hiányzott eddig, hogy még nem sikerült felérni a csúcsra.

„Semmi nem hiányzik. Ahogy a focira, úgy a kézilabdára is jellemző, hogy olyan csapatok nyertek, akiknek előzetesen kevesebb esélyt adtak a szakértők. Például most egy Párizs ott sem lesz a final fourban. Annyira színes és erős a nemzetközi kézilabdamezőny, hogy lehetetlen megjósolni, ki örülhet a végén. Ettől is szép a sport. A legszebb persze az lenne, ha végre a Veszprém is felérne a csúcsra. Igyekszünk mindent megtenni annak érdekében, hogy ez idén megvalósuljon.

A Barcelonát látom a legesélyesebbnek. Nagyon fiatal, kiválóan összerakott csapat, világklasszis játékosokkal.

Minden meccset le kell játszani, nekünk pedig elsősorban magunkra kell fókuszálni" – mondta a játékos. De mit szólna egy régi ismerős, a Barcelona elleni döntőhöz?

Nagy László örülne a Barcelona elleni döntőnek Fotó: Mudra László - Origo

„Ha összejön, akkor azon leszünk, hogy legyőzzük őket, mint például két éve a bronzmeccsen. Idén is jó emlékeink vannak szerencsére, mivel idegenben három góllal kaptunk ki, itthon ugyanennyivel nyertünk, így bármi megtörténhet. Természetesen,

– zárta a szavait Nagy László.

A négyes döntő technikai újításai

A chippel felszerelt labda, az iBall visszatér Kölnbe. Ennek köszönhetően pontosan meg lehet majd mondani, ha a labda áthaladt a gólvonalon, ráadásul a lövések sebességét is kiválóan lehet majd mérni. Ez még nem minden, a játékosok mezét is ellátják mozgáskövetővel, így sok új statisztikai adatot lehet majd böngészni a találkozókon.

A VELUX EHF FINAL4 után, június 3-án, hétfőn tartja a Telekom Veszprém csapatának köszöntését a Veszprém Aréna előtti téren a klub. 18:00-tól zenével várják a drukkereket, majd 19:00-kor érkeznek a színpadra a magyar bajnok és Bajnokok Ligája FINAL4 résztvevő csapat tagjai. Az esemény keretében elbúcsúztatják távozó játékosokat: Nagy Lászlót, Momir Ilicet, Mikler Rolandot, Iman Jamalit és René Toft Hansent. Ezt követően lehetőség lesz közös fotókat készíteni a játékosokkal, vagy aláírást szerezni tőlük. 20:30-tól pedig a Follow The Flow ad koncertet a térre kilátogatóknak. Addig viszont még nagyon fontos meccsek várnak hétvégén a veszprémi kézicsapatra, amely szeretne BL-győztesként ünnepelni a szurkolókkal.

Az elődöntők győztesei a döntőben, a két vesztes csapat a bronzmeccsen találkozik majd. Az elődöntőket június elsején, a bronzmeccset és a döntőt június másodikán rendezik Kölnben.

Férfi kézilabda Bajnokok Ligája, final four, Köln, Lanxess Aréna
Elődöntő (június 1.)
15.15: Telekom Veszprám-PGE Vive Kielce (lengyel)
18.00: Barca Lassa (spanyol)-Vardar Szkopje (északmacedón)

Helyosztók (június 2.)
15.15: bronzmérkőzés
18.00: döntő