Társoldalunk:

Semmi nem tudta szétverni a csodásan játszó Veszprémet

2019.06.01. 18:21

A Telekom Veszprém férfi kézilabdacsapata elképesztő mentális erővel és remek támadójátékkal verte meg 33-30-ra a lengyel Kielce csapatát Kölnben a férfi kézilabda Bajnokok Ligája első elődöntőjében. Nyilatkozatok közvetlenül a lefújás után.

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése Kölnből.

Mint azt az összefoglalónkban olvashatták, a Veszprém nagyszerű játékot mutatott be a Final Four első elődöntőjében. A bakonyi együttes azt is elviselte, hogy az első félidőben az addig parádésan védő Sterbik Árpád súlyos lábfejsérülést szenvedett. 

A lefújás után boldog veszprémi játékosok érkeztek az interjúzónába. Az Origo Sport elsőként a szlovák Borut Mackovseket kérdezte.

"Nem nagyon jutok szóhoz, mert egyszerűen elképesztő, amit a csapat ezen a mérkőzésen nyújtott" - mondta Mackovsek. 

A lényeg, hogy bent vagyunk a döntőben, ami óriási dolog ezen a szinten. Több kulcspontja is volt ennek az összecsapásnak. Blagotinsek piros lapja után nem omlottunk össze, és egy 4-0-s szakaszt produkáltunk.

A veszprémi Borut Mackovsek (j) és a kielcei Luka Cindric a Telekom Veszprém és a lengyel Vive Kielce mérkőzésénForrás: MTI/EPA/Sascha Steinbach

Nagyon fontos volt a remek kapusteljesítmény, az első félidőben Sterbik Árpád, majd később Mikler Roland is óriásit védett. 

Nagyon sajnálom Sterbik sérülését, hihetetlen dráma ez. Felfoghatatlan meccs volt. A döntőről nem tudok okosat mondani. Teljesen mindegy, hogy ki lesz az ellenfél. Mind a Barcelonát, mind a Vardart megvertük már ebben az idényben.  Egyetlen meccs van hátra a szezonunkból, de az lesz a legfontosabb. Nagyon szeretnénk megnyerni."

Lékai Máté, a Veszprém irányítója a következőket mondta: "Egy nappal ezelőtt azt mondtam, rossz meccs is lehet, csak nyerjünk. Az első félidőben nem lehetek elégedett a saját játékommal, de a csapat ezt is elbírta. Két sérülésünket is. Ígértem, hogy mindent meg fogunk tenni a győzelemért, azt hiszem, nem maradtunk adósai senkinek.

Körtánc veszprémi módraForrás: AFP/Ina Fassbender

Egy lépés az álmunk beteljesülése, egyszer már mi is megnyerhetnénk ezt a kupát. Egy-egy momentumon múlik egy ilyen meccs, ki hitte volna, hogy a Kielce ezen a szinten emberelőnyben eladja a labdát. Ilyeneken is múlik a siker. Elégedett vagyok, de ez semmit nem jelent, mert ha a döntőben kikapunk, akkor ez a győzelem nem sokat ér."

Lélektanilag mindent kibírt a Veszprém, ennyire erősek mentálisan?
Igen, de ez egy csapatjáték, aki éppen beáll, annak kell a maximumot kihoznia magából. Remélem, vasárnap is kibírjuk ezt. 

De nemcsak a mentális, hanem a fizikális felkészülés is roppant fontos, mert a sérülések miatt voltak olyan játékosok, akiknek jóval többet kellett játszani. De fejben is nagyon ott vagyunk a topon.

Volt-e olyan pontja ennek az elődöntőnek, amikor úgy érezték, hogy baj van?
Két másodperc gondolkodási időnk nem volt, mert úgy pörgött a meccs, szóval, nem volt időnk semmin gondolkodni. Nagy bajban lennék, ha most vissza kellene idéznem a meccset, a lényeg, hogy nyertünk.

Hova tegyük ezt a győzelmet?
Sehova. Ezt még nem kell kirakni a polcra. Oda csak azt a robotkart tenném ki, amit vasárnap itt meg lehet nyerni.

Mikler Roland Sterbik Árpád sérülése után érkezett a pályára. "Nagyon sajnálom, hogy így kellett beszállnom a meccsbe, erre nem lehetett felkészülni. Árpi falat húzott a kapuba, borzasztó, hogy megsérült. Nagyon jó, hogy nyerni tudtunk.

Mikler Roland szenzációsan védett a második félidőbenForrás: AFP/Ina Fassbender

Én mindig azt mondom, hogy a védekezés és a jó kapusteljesítmény a kulcs, de most a támadójátékunkkal nyertük meg a meccset. Szinte semmire nem emlékszem, csak arra, hogy nyertünk. Most pihennünk kell, aztán felkészülni a döntőre."

A találkozó előtt mi volt a taktika, mit beszéltek arról, hogy ki mennyit véd?
Az nem volt benne a pakliban, hogy Sterbik Árpi megsérül. Nálunk úgy van, hogy aki elkezdi a meccset a kapuban, az végigviszi, ha jól megy neki a játék. Márpedig láthattuk, hogy Sterbik miket védett. Rettentő szerencsétlen dolog egy ilyen sérülés.

Nehéz volt így beszállni a meccsbe?
Hogyne, ez a legnehezebb, amikor nem számít rá az ember, 

kisebb sokkot kaptam, amikor láttam, hogy Sterbik nem tud megmozdulni. Ez egy óriási nyomás volt rajtam. A 33-30 kárpótol minket. Hogy ki jön a döntőben, az tényleg teljesen mindegy. 

Nagy László vállsérülése nagyon aggasztotta a magyarokat, a visszavonuló átlövő is ezzel kezdte mondandóját. Nincsenek jó híreim, elég nagy a fájdalmam, sőt, egyre nagyobb. Ezzel együtt mindent meg fogok tenni azért, hogy a döntőben pályára léphessek.

Nagy László, a Telekom Veszprém játékosa (b) a 33-30 arányú győzelmüket ünnepli a lengyel Vive Kielce együttesével játszott mérkőzés végén a férfi kézilabda Bajnokok Ligája elődöntőjébenForrás: MTI/EPA/Sascha Steinbach

Az akarással nem volt gondunk, de a viccet félretéve elképesztő meccset játszott a csapat. Lékai, Nilsson, Sterbik, Mikler, Nenadics parádés teljesítményt nyújtott. Óriási csapatmunka volt ez. Az egész meccsel kapcsolatban jó érzéseim voltak, nem aggódtam, a második félidőben tartani tudtuk az előnyünket. Ez volt a legfontosabb." 

A meccsen 12 gólt szerző Petar Nenadics az Origo Sport kérdésére a következőket mondta: "Ez fantasztikus csapatmunka volt. Jól érzem magam, ott vagyunk a döntőben,  24 órára vagyunk attól, hogy elérjük a legnagyobb álmunkat. Szárnyaltunk, repültünk.

A veszprémi Petar Nenadics a Telekom Veszprém és a lengyel Vive Kielce mérkőzésén a férfi kézilabda Bajnokok Ligája elődöntőjében KölnbenForrás: MTI/EPA/Sascha Steinbach

Ez egy nagyon nagy pillanat. 

Most én dobtam 12 gólt, de a csapat munkája nélkül ez semmit nem ért volna. Emocionálisan is elképesztő hatások értek. Igazán boldogok vagyunk. Semmilyen nehézség, baj nem tudott szétverni bennünket."

Mi volt ennek a mérkőzésnek a kulcsmomentuma?
A csapat. Az, hogy minden nehézséget elviseltünk. Támadásban, védekezésben. Hogy mindenki tudja, milyen erősek vagyunk, hogy Blagotinsek piros lapja után sem omlottunk össze. Ez volt a lényeg.

Férfi Bajnokok Ligája, elődöntő: Telekom Veszprém-PGE Vive Kielce (lengyel) 33-30 (13-13)
gólszerzők: Nenadic 12, Gajic 5, Lékai, Strlek 4-4, Nagy L. 3, Tönnesen, Blagotinsek 2-2, Ilic 1, illetve A. Dujsebajev 7, Cindric, Karalek 5-5, Janc, Kulesh 3-3, Moryto, Mamic 2-2, Fernández Pérez, Jurkiewicz, Jachlewski 1-1

A Veszrpém ellenfele a döntőben a Vardar Szkopje lesz, amely a Barcelonát verte 29-27.re