A magyar női vízilabda-válogatott legyőzte Kanadát

KESZTHELYI Rita
Budapest, 2019. június 4. Keszthelyi Rita a női vízilabda világliga nyolccsapatos szuperdöntőjének első fordulójában játszott Magyarország - Egyesült Államok mérkőzésen a Duna Arénában 2019. június 4-én. MTI/Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
A magyar női vízilabda-válogatott harmincgólos mérkőzésen 16-14-re legyőzte Kanadát, és megszerezte első győzelmét a világliga szuperdöntőjében. A negyeddöntőben Hollandia vár Bíró Attila csapatára. 

A B csoport két nyeretlen csapatának összecsapásán a B csoport harmadik helye volt a tét, az ugyanis már délután eldőlt, hogy az Egyesült Államok hibátlan teljesítménnyel megnyerte a csoportot, a mieinket és a kanadaiakat is legyőző oroszok előtt. A mieink az első játéknapon 12-9-re kaptak ki az olimpiai és világbajnok amerikaiaktól, majd fájóan simán, 14-9-re az oroszoktól, míg Kanada előbb 15-15-ös döntetlen után ötméteresekkel kapott ki Oroszországtól, majd 15-4-re az amerikaiaktól.

Bíró Attila a találkozó előtt elmondta, nem nagyon volt idejük keseregni a két vereség fölött, mert készülniük kellett a Kanada elleni találkozóra. Hozzátette, a támadójátékkal nincs nagy gond, inkább a védekezésen kell finomítani. A hazai csapatban ezúttal Faragó Kamilla és Csabai Dóra maradt ki Bíró Attila csapatából.

A harmadik percig kellett várni az első gólra, amit Vályi Vanda lőtt egy remek megúszás végén, az észak-amerikaiak azonban rögtön a következő támadás végén egyenlítettek, McKelvey nem túl jó lövése csúszott be balszerencsésen Kasó Orsolya keze alatt. Egy kimaradt emberelőny után Kasó védett, a magyar támadást pedig a center Gyöngyösi Anikó fejezte be szépségdíjas csavarral.

Vezethettünk volna kettővel is, ha sikerül gólra váltani egy kettős emberelőnyt. A következő kanadai támadásnál a görög Harisz Pavlidisz egy emberelőny befújása után máris időt kért, ami szokatlan húzás, hiszen az edzőknek az egész mérkőzés során összesen kétszer van erre lehetőségük.

Gurisatti Gréta (4) akcióból és ötméteresből is tudott gólt szerezni Forrás: MTI/Illyés Tibor

A következő előnyt viszont már gólra váltották, Illés Anna kiállításánál az első lövésüket még kiütötte a gólvonalon védekező Horváth Brigitta, a második lövés azonban már utat talált a kapuba.

Fél perccel a játékrész vége előtt mi is belőttünk egy fórt, szépen kijátszott akció végén Szűcs Gabriella lőtte a harmadikat.

A második negyedet rögtön góllal kezdtük Keszthelyi Rita jóvoltából, és meglőhettük volna a következőt is, de a lefordulás végén kimaradt a ziccer, a kanadaiak pedig ötméteresből szépítettek.

A következő percnek ugyanez volt a forgatókönyve, megúszás végén ziccert hibáztunk, a kanadaiak pedig góllal büntettek.

Keszthelyi a blokkot átlőve váltott gólra egy emberelőnyt, hátul viszont megint kihagyott a koncentráció: Parkes blokkja mintha nem is lett volna, Kasó pedig McKee rövidre lőtt labdáját nem tudta védeni. Szerencsére volt elöl egy Keszthelyink, aki a játékrészben már a harmadik gólját szerezte, ezúttal egy gyönyörű ejtéssel, de hátul megint nem figyeltünk: hiába védekeztünk ki egy emberhátrányt, a kapufáról lecsorgó labda a kanadai centeré lett, Lemay-Lavoie pedig a kapunkba ívelt.

Keszthelyi Rita futószalagon szállította a gólokat a második negyedben Forrás: MTI/Illyés Tibor

Keszthelyi öt perc alatt meglőtte a negyedik gólját is, a változatosság kedvéért most hétméteresből, az viszont egyre idegesítőbb volt, hogy a két játékvezető szinte mindenért kiállítást ítélt, így az egyik magyar bekk, Garda Krisztina már tíz perc után kipontozódott. 7-7 után egy villámgyors kontra végén Kyra Christmas góljával először vezetett Kanada, nem csoda, hogy a következő magyar támadás közben Bíró Attila is időt kért.

Az utolsó két percre fordulva Gurisatti egy pompás labdaszerzés után megúszott, kiharcolt egy ötméterest, majd be is lőtte azt. Fél perc sem telt el, és Gurisatti máris ismételhetett volna, de ezúttal a kanadai kapus egy védő segítségével hárította a ziccerét. Kár érte, mert Christmas odaát harmadszor is bevette Kasó kapuját. Magyar kontra után kanadai fór jött, amiből Bekhazi két gólra növelte a vendégek előnyét. Az utolsó másodpercben Keszthelyi vagy hét méterről lőtt egy kapufát, és kénytelenek voltunk elkönyvelni, hogy 8-5-re(!) elveszítettük a játékrészt.

A harmadik negyed első támadását Rebecca Parkes fejezte be góllal, majd Gurisatti úszott meg, kapott jó labdát, és ezúttal nem hibázott ziccerben, egy perc alatt ledolgoztuk a kétgólos hátrányt.

Eggens révén visszavették a vezetést a kanadaiak, Vályi Vanda azonban kihasznált egy kettős fórt. Hátul azonban kicsit lyukas volt a blokk, amit Wright ki is használt. Gurisatti a kapus kezével együtt vágott be egy ötméterest, egy labdaszerzést követő lefordulás után pedig Szilágyi Dorottya is meglőtte az első gólját, a magyar csapat pedig 7-6 után vezetett újra, ezúttal 13-12-re. De nem sokáig: kontra, emberhátrány, kanadai gól volt a forgatókönyv magyar szempontból.

Aztán, amit már régen láttunk: kivédekeztünk egy emberhátrányt, a túloldalon viszont a gólbíró hiába jelezte egyértelműen a magyar találatot, a roppant határozott ausztrál játékvezető hölgy úgy gondolta, hogy ő tíz méterről jobban látta... A negyed végén kapott emberelőnyt nem tudtuk gólra váltani, így döntetlenről várhattuk az utolsó negyedet.

Az utolsó nyolc perc első támadását is mi vezethettük, miután Vályi Vanda valamennyi ráúszás során elhozta a labdát. Az első gólt azonban az ellenfél lőtte, McKee bombája fért be a jobb kapufa mellé a támadóidő utolsó másodpercében. Kasó nagy védése után Keszthelyi értékesített egy ziccert. Másfél perccel a meccs vége előtt Szilágyi lőtt hatalmas gólt, majd egy labdaszerzés után Horváth Brigitta szerezte meg első gólját a szuperdöntőben, és 50 másodperccel a lefújás előtt két góllal (16-14) vezettünk. Az utolsó kanadai támadásnál megszereztük a centernek betett labdád, és már csak le kellett pörgetni az órát. Az utolsó negyedben végre működött a védekezés, hiszen mindössze egyetlen gólt kapott a magyar csapat.

A negyeddöntőben a holland válogatott vár a magyar csapatra.

Eredmény, világliga-szuperdöntő, 3. forduló, B csoport:
Magyarország–Kanada 16-14 (3-2, 5-8, 5-3, 3-1)
a magyar gólszerzők: Keszthelyi 5, Gurisatti 3, Szilágyi 2, Vályi 2, Gyöngyösi, Szűcs G., Parkes, Horváth
Egyesült Államok-Oroszország 12-7 (5-3, 2-0, 3-3, 2-1)
A csoport végeredménye: 1. Egyesült Államok 9 pont, 2. Oroszország 5, 3. Magyarország 3, 4. Kanada 1

A csoport:
Olaszország-Kína 10-7 (3-2, 2-1, 2-2, 3-2)
Hollandia-Ausztrália 8-7 (2-3, 4-2, 2-1, 0-1)
A csoport végeredménye: 1. Olaszország 9 pont, 2. Hollandia 6, 3. Ausztrália 3, 4. Kína 0

A pénteki program:
negyeddöntő:
Oroszország-Ausztrália 15.00
Kanada-Olaszország 16.45
MAGYARORSZÁG-Hollandia 18.30
Kína-Egyesült Államok 20.15