Vágólapra másolva!
A magyar férfi kézilabda-válogatott szerdán 21-20-re legyőzte Szlovákia csapatát Vágsellyén, ezzel biztosította, hogy csoportelsőként jut ki a jövő januári osztrák, norvég, svéd közös rendezésű Európa-bajnokságra.

Nem kezdtek rosszul a vendégek, de 4-3-as vezetésük után 14 perc alatt csupán egyszer voltak eredményesek, így az alacsony színvonalú első félidőben a házigazdák - jobb kapusteljesítményüknek is köszönhetően - fordítani tudtak.

Mivel a szünet előtt a magyarok sorozatban háromszor is betaláltak, az első harminc perc után 9-8-ra vezettek.

A nagy hőség a második felvonásban is rányomta bélyegét a játékra, ám a tartalékos összeállításban szereplő magyarok pontosabb támadójátékuknak köszönhetően fokozatosan elléptek

. A lelkes szlovák csapat egy 4-0-s sorozattal egyenlített, de a vendégeknek a szoros hajrában sikerült kicsikarniuk a vártnál sokkal kisebb különbségű győzelmet.

A hazaiak kapusai 19 védéssel segítették csapatukat, a magyaroknál ez a szám mindössze hat volt.

Kijutott az Eb-re a magyar kéziválogatott Forrás: MTI/Kovács Tamás

A két csapat 33. alkalommal találkozott egymással, az örökmérleg magyar szempontból négy döntetlen, hat vereség és immár 23 győzelem. Tavaly októberi selejtezőjüket Érden 30-22-re nyerték a magyarok, akik később Olaszországban és Oroszországban is győztek, majd az oroszokkal házigazdaként döntetlent játszottak.

A magyarok öt meccs után is veretlenek a kvalifikációs sorozatban,

a vasárnapi utolsó körben az olaszokat fogadják Kecskeméten, de az eredménytől függetlenül már biztos, hogy csoportelsőként jutnak ki a kontinenstornára, mert az oroszokkal szemben kedvezőbbek az egymás elleni eredményeik.

Az Európa-bajnokság csoportbeosztását június 28-án sorsolják ki Bécsben.

Férfi Európa-bajnoki selejtező, 7. csoport, 5. forduló:
Szlovákia-Magyarország 20-21 (8-9)
a magyar válogatott gólszerzői: Ancsin, Máthé 4-4, Juhász 3, Hornyák, Bodó 2-2, Sipos, Balogh Zs., Ligetvári, Bóka, Rosta, Szöllősi B. 1-1

„Nem tudtunk úgy támadni, ahogy szerettünk volna, mert a szlovákok mindig passzívig játszottak. Támadásban rossz felfogásban kézilabdáztunk. Eldönthettük volna a meccset hamarabb is, de sajnos a végjátékban kihagytuk a heteseket. Viszont így is

– mondta a Sport 1 kamerája előtt Csoknyai István, a válogatott egyik szövetségi kapitánya.

„Minden idegenbeli győzelem fontos. Nem mondom, hogy tökéletes volt a játék, de nagyon nehéz volt ebben a melegben, igazából levegő sem volt. Fontos, hogy

rosszabb játékkal is nyertünk, és csoportelsőként jutottunk ki az Eb-re. Le a kalappal a csapat előtt"

– árulta el Vladan Matics, a válogatott másik kapitánya.

„Nagyon meleg volt, nehéz ilyen körülmények között játszani, de szerencsére két ponttal térhetünk haza. Gratulálok a srácoknak, összeszedtük magunkat a fontos pillanatokban, hátrányból is sikerült felállni a meccsen, amelyen a végsőkig harcoltunk."

– mondta Székey Márton, akit a meccs legjobbjának választottak.

„Felemás az öröm. Természetesen a győzelemnek és a kijutásnak nagyon örülünk, de ilyen rossz játékot nem engedhetünk meg magunknak.

Rengeteg eladott labdánk volt, könnyű gólokat lőttek a szlovákok. Hátul viszont jól működtünk, ez volt az elsődleges, erre rá is ment a támadás. A végén szerencsére a helyén volt a szívünk, boldog vagyok, hogy nyertünk" – árulta el Ancsin Gábor.

6. (utolsó) forduló, vasárnap:
Magyarország-Olaszország, Kecskemét 18.00
Oroszország-Szlovákia, Szentpétervár 18.00
A csoport állása: 1. Magyarország 9 pont/5 mérkőzés, 2. Oroszország 5/4, 3. Olaszország 4/4, 4. Szlovákia 0/5

Az első két helyezett, valamint a nyolc csoport négy legjobb harmadikja vehet részt az Eb-n a címvédő Spanyolország, illetve a rendező Ausztria, Norvégia és Svédország mellett.