Vágólapra másolva!
Csehország, Bosznia-Hercegovina és Lettország ellen lép pályára az Európa-bajnokságra készülő magyar női kosárlabda-válogatott. Székely Norbert együttesének első ellenfele csütörtökön este 6-tól Prágában a házigazda cseh válogatott lesz.

"Ennyi idő alatt autóbusszal is iderértünk volna" - jegyezte meg a Sopron Basket válogatottja, Dubei Debóra és igaza volt.

A nemzeti együttes szerdán repülővel indult útnak Prágába, de az 50 perces utazást megelőzte egy váratlan, 7 órás ferihegyi várakozás.

Mindez a cseh légitársaság hibája miatt, de aki tudja, hogy ezekben a hetekben milyen viszonyok uralkodnak a budapesti repülőtéren, az a 420 perces rostoklástól is a falra mászhat.

Ilyet - mármint falmászást - nem várunk a csapattól, de azt igen, hogy nyerjen legalább egy meccset (ha nem többet) Prágában. Bár tudjuk, hogy ez csak a felkészülés, azért nem ártana némi sikerélmény a június 27-én rajtoló Európa-bajnokság előtt. Az első két edzőmeccs (Spanyolországban a törökök és a lettek ellen) nem sikerült jól, igaz, a keret hiányzóit figyelembe véve nem is nagyon lehetett ezen csodálkozni.

Burgosban Studer Ágnes sérülése miatt nem lehetett ott a pályán, kérdés, Prágában ott lehet-e, mert a Szekszárd irányítója továbbra sincs teljesen rendben.

A szintén szekszárdi Kiss Virág is sérült, de mind a ketten ott voltak szerda este a magyar csapat edzésén.

A cseh válogatott arra az USK Prága csapatára épül, amely az idei szezonban bronzérmes lett az Euroligában - éppen a Sopron ellen. A magyarul is kiválóan beszélő cseh kapitány, Stefan Svitek hasonló gondokkal küzd, mint kollégája, Székely Norbert. Az igencsak megterhelő idény után kilúgozott játékosokat nehéz újra abba az állapotba hozni, hogy a hónap végén csúcsformában játszanak az olimpiai kvalifikációért is zajló Európa-bajnokságon.

A magyar csapat honosított játékosa, Yvonne Turner sincs még itt,

ő jelenleg a WNBA-ben a Phoenix Mercury együttesében játszik. Elég sokat, mert poszttársa, Diana Taurasi komoly sérüléssel bajlódik. Turner érkezésének időpontja egyelőre még nem biztos, most úgy tudjuk, hogy a kiváló kosaras június 22-én, azaz 5 nappal a magyar válogatott első Eb-mérkőzése előtt csatlakozik a kerethez. Mielőtt nagyon felszisszennénk, hogy de ezt így most hogy, mondjuk el, hogy ez a jelenség egyáltalán nem egyedi és nemcsak a magyar válogatott küzd vele. Péládnak okáért a csehek sem tudják, hogy az ő honosított amerikai játékosuk, Kia Vaughn mikor érkezik meg - őt is várják, mint a Messiást.

A három nap alatt lejátszandó három meccs nagy terhelést ró a válogatottra, de ez nem lesz másképpen az Európa-bajnokságon sem. Kezdés tehát 18 órakor a csehek ellen Prágában.