Vágólapra másolva!
Az elmúlt idény végén visszavonult Nagy László, aki az utóbbi 20 év legsikeresebb magyar kézilabdázója volt. Gyerekként édesapja hatására kosárlabdázni tanult, de később, amikor a család Szegedre költözött, megismerkedett a kézilabdázással is. Olyannyira sikeres lett az újonnan választott sportágában, hogy Szegeden, Barcelonában, Veszprémben és a magyar válogatottban is legenda lett.

A kezdetek

Nagy László Székesfehérváron született. Édesapja profi kosárlabdázó volt, és amikor Szegedre szerződött, a családja is költözött vele. Nagy és az öccse, Levente is kiváló kosarasok lehetettek volna, de végül mindketten a kézilabda mellett döntöttek.

„Kezdetben nehéz volt, hiszen más a lépésszám és a testi kontaktus is. Kosárlabdában kevés a test-test elleni harc, míg kézilabdában gyakoriak az ütközések. Eleinte mondták is a kézisek, hogy milyen puhány vagyok.

Előfordul, hogy pattintásnál fault nélkül ki tudom venni a támadó játékos kezéből a labdát. Vagy a sáncolásoknál fontos a helyezkedés, a támadó faultok provokálása, amit kosárlabdában a testi kontaktus hiánya miatt több lábmunkával oldasz meg – én ezeket elég jól elsajátítottam, és át tudtam hozni a kézilabdába" – nyilatkozta korábban a világklasszis kézilabdázó a kezdetekről.

Nagy László a szegedi Tisza Volán csapatában, Buday Ferenc felügyelete mellett nagyon gyorsan fejlődött.

Nem volt nehéz dolga, hiszen klasszisokkal együtt nevelkedett, mint Buday Dániel vagy Laluska Balázs.

1981-ben született mindhárom későbbi magyar válogatott kézilabdázó. Erre szokták mondani, hogy jó évjárat. A 208 centiméter magas Nagy az utánpótlás-válogatottakkal rendkívül eredményesen szerepelt: 1997-ben tagja volt az ifjúsági Európa-bajnokságon bronzérmes csapatnak, egy évvel később a juniorokkal lett Eb-harmadik, majd 1999-ben ifjúsági Eb-t nyert, 2001-ben pedig vb-negyedikként zárt a juniorokkal. Az utánpótlástornák során felfigyelt Nagy Lászlóra a spanyol Barcelona csapata, és Hoffmann László segítségével 2000-ben le is igazolták a katalánok.

19 éves korában igazolta le Nagy Lászlót a Barcelona Forrás: Origo

A barcelonai évek

"Soha nem titkoltam, hogy fiatalon az volt az álmom, hogy a Barcelonában szerepelhessek, valamint ott is fejezzem be a játékot. Még csak tizenhét-tizennyolc éves voltam, amikor eljött a szegedi panellakásunkba Hajnal Csaba, a Veszprém vezetője, hogy meggyőzzön, igazoljak a bakonyi csapathoz. Akkora viszont már megkaptam a Barca ajánlatát, amelyre nem lehetett nemet mondani" – emlékezett vissza a fiatalkori dilemmákra egy interjújában Nagy László.

Fiatal kora ellenére Szeged vezéregyéniségnek számított a jobbátlövő, és sokan féltették a spanyol sztárcsapat jelentette kihívásoktól.

19 évesen rengeteg klasszis közé került Barcelonába, de könnyen beilleszkedett, és mindenkivel hamar megtalálta a közös hangot.

Az edzők utasítása szerint a korábbi világklasszist, Inaki Urdangarint kellett pótolnia. Ezt a feladatot annyira jól sikerült Nagy Lászlónak megoldania, hogy 12 éven keresztül játszott a gránátvörös-kék mezben, és egy időben csapatkapitánya is lett a katalán együttesnek. Két Bajnokok Ligája-győzelmet és egy EHF-kupa elsőséget szerzett a spanyol csapattal.

A magyar szövetséggel szembeni harc

2009 nyarán Nagy László kijelentette, hogy nem játszik többet a magyar válogatottban. A sajtóban megjelent találgatások szerint a játékos a 2012-es londoni olimpián már spanyol színekben szeretett volna szerepelni. Nagy cáfolta ezeket a találgatásokat. Elmondása szerint nem voltak megfelelőek a körülmények ahhoz, hogy a magyar nemzeti csapatban szerepeljen. Kiemelte, hogy méltatlan a Magyar Kézilabda Szövetség által biztosított 10 eurós napidíj a válogatottbeli szereplés idejére, és az sem megfelelő, hogy egy, a válogatottban elszenvedett sérülés esetén nem a játékos, hanem a szövetség kapja meg a biztosító által kifizetett összeget.

2012-ben, az olimpia előtt azonban fordult a kocka, Nagy László bejelentette, hogy Veszprémbe igazol, és a továbbiakban újból szerepelni kíván a magyar válogatottban.

- emlékezett meg a klasszis a hazatérésének körülményeiről.

Nagy László három év kihagyás után tért vissza a magyar válogatottba Forrás: MTI/Illyés Tibor

Nagy László válogatottba való visszatérése annyira jó hatással volt a nemzeti csapatra, hogy a londoni olimpián szenzációs mérkőzéseket játszva a negyedik helyen végzett.

A veszprémi évek

A 2000-es évek végén a Mocsai Lajos vezette Veszprém rendkívül sok magyar játékost alkalmazott, de 2012-ben a bakonyiak vezetősége egy spanyol edzőt igazolt Carlos Ortega személyében, aki főként a légiósokban bízott, és a csapattal is azt a spanyolos stílust játszatta, amivel Nagy is eredményes volt Barcelonában.

Nagy Lászlóval a Veszprém hat alkalommal nyert bajnokságot és Magyar Kupát, illetve kétszer lett a SEHA-liga győztese. A nagy álom, a Bajnokok Ligája-győzelem nem jött össze, háromszor lett ezüstérmes a bakonyi együttes.

A Bajnokok Ligája-győzelem nem jött össze Nagy Lászlónak Veszprémben Forrás: MTI/EPA/Sascha Steinbach

Mitől lett Nagy Lászlóból a „Nagylaci"?

A magyar férfi kézilabda-válogatott számtalan örömöt szerzett a hazai sportrajongóknak, amelyek után Nagy Lászlóból már csak "Nagylaci" lett a szurkolók számára.

Az athéni olimpia negyeddöntőjében Németország volt a Skaliczki László vezette magyar válogatott ellenfele. A német csapatot olyan világsztárok alkották, akik hétről hétre a Budesligában játszottak.

Nagy Lászlót nem zavarta, hogy jóval esélytelenebb volt a csapata. 12 lövéséből 11 gólt szerzett, és nagyban hozzájárult a 30-29-es magyar győzelemhez.

A rajongók szerint a londoni olimpián az Izland ellen játszott negyeddöntő volt a magyar férfi kézilabda-válogatott történetének egyik legemlékezetesebb mérkőzése. Az utolsó 20 másodpercben Fazekas kivédte az izlandiak hetesét, majd az ellentámadásból Lékai Máté kiegyenlített, így hosszabbítás következett.

A ráadásban Nagy László percei következtek.

Az átlövő öt gólt szerzett a hosszabbítás 20 perce alatt, amivel a magyar válogatott senki által nem várt csodát végrehajtva a legjobb négy közé jutott.

Nagy László élete egyik legjobb játékát nyújtotta a londoni olimpia negyeddöntőjében Fotó: Tuba Zoltán - Origo

A 2018-as év legnagyobb kézilabda-szenzációját is Nagy Lászlóval a soraiban mutatta be a nemzeti csapat. A válogatottól egy évvel korábban visszavonult jobbátlövőt sikerült meggyőznie a szövetségnek arról, hogy a nagyon keménynek ígérkező szlovén-magyar vb-selejtező mérkőzésekre térjen vissza a nemzeti csapatba.
Az idegenbeli meccsen játékban már nem tőle várta a szakvezetés, hogy eldöntse a találkozót, viszont a mérkőzés hajrájában az ő két gólja indította el azt a rohamot, amely az ötgólos magyar győzelmet megalapozta. A veszprémi visszavágón négy góllal nyert Szlovénia, de végül Magyarország jutott ki a 2019-es világbajnokságra.

Nagy László visszavonulásával egy világklasszis játékost és egy szellemi vezért veszít el a magyar kézilabda.

A továbbiakban a szövetség szakmai alelnökeként és a Telekom Veszprém sportigazgatójaként fog dolgozni azért, hogy a magyar válogatott minél sikeresebb legyen a világversenyeken, illetve a Telekom Veszprém elérje nagy álmát, a Bajnokok Ligája-győzelmet.