Vágólapra másolva!
Magyarországon az utóbbi években az egyik legdinamikusabban fejlődő csapatsportág a röplabda. A 2010-es évek elején finanszírozással kapcsolatos problémák jellemezték a szövetségen belüli helyzetet, de mára odáig fejlődött a sportág, hogy a 2019-es felnőtt női Európa-bajnokság egyik csoportjának a mérkőzéseit augusztusban Magyarország rendezheti a Papp László Sportarénában. A Magyar Röplabda Szövetség főtitkára, Ludvig Zsolt igyekszik egyszerre csak egyet lépni, és vallja, hogy sok apró részsikerrel lehet fejleszteni a sportágat.

Hogyan értékelné a 2018-19-es röplabdaszezont?
Egy igazán sikeres szezon áll mögöttünk. A férfiaknál is egyre több a néző, de a nőknél kifejezetten öröm volt látni azt, hogy az elődöntőkben és a döntőben is közel telt ház volt a Vasasnál, Nyíregyházán, Békéscsabán és az UTE pályáján is. A televíziós közvetítésnek köszönhetően a képernyők előtt is sokan követték a találkozókat.

A Vasas-Nyíregyháza női bajnoki döntő első találkozóján nem ment zökkenőmentesen a Folyondár utcai csarnokba a nézők beléptetése, illetve a harmadik találkozót a helyszíni építkezés miatt nem tudta közvetíteni a televízió. Nem érzi nagy bakinak ezt az Eb-rendezés évében?
Hiába fejlődik a magyar röplabda, még így is többéves lemaradásban van a többi csapatsportághoz képest. A Vasasnál elindultak a fejlesztések, a Folyondár utcában is épül egy olyan csarnok, ami a játékosok, a vezetők, a szurkolók és a média igényeit is ki fogja tudni szolgálni.

Vidéken egy fokkal jobb a helyzet, pár évvel ezelőtt újították fel a nyíregyházi Continental Arénát, és pár napja játszották az első hivatalos mérkőzést az új Kaposvár Arénában. Ezek azok a lépések, amelyekkel szisztematikusan fejlődik a magyar röplabdázás.

A bajnokságok végeztével a válogatottak az Európa-ligában vettek részt. A férfiak a csoportjuk harmadik helyén végeztek, a nők pedig a másodikon, és éppen lemaradtak a sorozat négyes döntőjéről. Elégedett az MRSZ a szerepléssel?
A férfiaknál többen lemondták a szereplést, de akik ott voltak, mindent megtettek a legjobb eredmény elérése érdekében. A jövőben megpróbálunk nagyobb pressziót gyakorolni a klubokra és a játékosokra, hogy a következő tétmérkőzéseken a legjobb magyar férfi röplabda-válogatott léphessen a pályára. A hölgyeknél az augusztusi Európa-bajnokságra való felkészülés volt a fő cél. Szakmailag a második hely remek eredmény. Az Eb-promóció szempontjából is sikeres volt a sorozat,

közel 5000 ember látogatott ki a mérkőzésekre az ország három különböző pontján.

Nagyon remélem, hogy akik megnézték az El-meccseket, azok közül sokan az Eb-n is buzdítani fogják a válogatottat.

Jól sikerült a női válogatott Európa-liga szereplése Forrás: hunvolley.hu

Ami az Eb-marketinget illeti: felmerült a kérdés röplabdás berkekben, hogy nem kap elég figyelmet az augusztus végi Európa-bajnokság. Hogy tervezi a szövetség a szurkolókat becsábítani a Papp László Sportarénába?
Ennek a tornának a költségvetése össze sem hasonlítható más Magyarországon rendezett sportesemény költségvetésével. Olyan dolgokra szeretnénk felhasználni a rendelkezésünkre álló összeget, amely a sportágat szolgálja. A nyár második felére időzítettünk egy kampányt, amitől azt reméljük, hogy a nyári szabadságok végén az emberek kedvet kapnak a magyar női röplabda-válogatottnak való szurkoláshoz. A Papp László Sportaréna nézőtere nem a kézilabda Bajnokok Ligája négyes döntőjén megszokott méretű lesz, de igyekszünk a szurkolókat a lehető legközelebb hozni a pályához, hogy a remek hangulat garantált legyen.

A női bajnokság egyik legjobb játékosának, Varga Elizának a játéka kérdéses az Európa-bajnokságon. A játékos korábban szerepelt a román utánpótlás-válogatottakban, ezért a román szövetség engedélye kellene, hogy magyar színekben szerepelhessen az Eb-n. Mi ennek az ügynek a jelenlegi státusza?
Eliza hiába született Budapesten, később Romániában nevelkedett. A nemzetközi szövetségnél (FIVB) Romániában lett regisztrált játékos. Ahhoz, hogy a magyar válogatottban pályára léphessen augusztusban, meg kell felelni az FIVB és a román szövetség feltételeinek is.

Románia viszont olyan feltételeket szabott, amit a magyar szövetség nem kíván teljesíteni.

A két válogatott egy csoportban szerepel a tornán és augusztus 24-én egymás ellen játszanak, így egyik csapatnak sem érdeke, hogy egy jó játékossal erősítse az ellenfelet. Ennek ellenére kérelmeztük az FIVB-nél, hogy a játékos később magyar színekben szerepelhessen. Ha a nemzetközi szövetség pozitívan bírálja el a kérelmünket, akkor 2 év kihagyást követően Varga Eliza a magyar válogatottat erősítheti.

Milyen pozitív hatással lehet az Európa-bajnokság a sportág fejlődése szempontjából?
A legfontosabb hozomány az lehet, hogy a fiatal röplabdázók, ha magas színvonalú és jó hangulatú meccseket látnak, akkor a sportág berkein belül maradnak. Remélem, hogy azok mellett, akik eddig is gyakran kilátogattak röplabdamérkőzésekre, számos új szurkolót is köszönthetünk a lelátókon.

Szeretnénk, hogy szakmailag és gazdaságilag is sikeres legyen az Európa-bajnokság budapesti rendezése.