Vágólapra másolva!
Az Európa-bajnoki felkészülés hajrájában Fehéroroszországgal találkozott a magyar női kosárlabda-válogatott. Székely Norbert csapata az első negyed végén nagy hátrányba került, és a mérkőzés későbbi szakaszában sem tudott igazán közel kerülni a vendégekhez, így végül 83-66-os vereséget szenvedett. Szombaton újra megmérkőzik egymással a két csapat, és egy jobb hárompontos mutatóval Raksányiék akár vissza is vághatnak a fehéroroszoknak.

Fehéroroszország ellen játssza utolsó felkészülési mérkőzéseit a magyar női kosárlabda-válogatott az Európa-bajnokság előtt. Székely Norbert szövetségi kapitány az utolsó simításokat végzi a csapat játékán,

amely június 27-én kezdi meg a szereplést Szlovénia ellen az Eb-n a szerbiai Nisben.

A Fehéroroszország elleni két győzelem nagy önbizalmat adhat a játékosoknak a nehéznek ígérkező kontinenstorna előtt.

A nyári meleg ellenére közel 100 néző előtt kezdődött a mérkőzés Székesfehérváron az MKOSZ Edzőcsarnokában. Magas szerkezetben kezdett a magyar válogatott, a 194 centis Kiss Virág és a 208 centiméter magas Határ Bernadett is a pályán volt a feldobás pillanatában. Rögtön az első támadásban meg is kapta Határ a palánk alatt a labdát, és egy szép centermegoldással szerezte meg az első kosarat. Gyors akciókat vezetett mindkét válogatott, az 5. perc kezdetén a fehéroroszok egy ponttal vezettek (9-10). A 6. percben lecserélte a két kezdő centerét Székely Norbert, a frissen beállt Horti Dóra-Zele Dorina páros mellett viszont rengeteg támadólepattanót szereztek a fehéroroszok. A 9. perc kezdetén 19-11-es vendég vezetésnél kért időt a magyar kapitány. Az utolsó két percben 8 pontot dobott Fehéroroszország, és magabiztos, 13 pontos vezetéssel várhatta a folytatást (14-27).

A második negyed elején sikerült javítania a magyar válogatottnak a lepattanózásán és a védekezésén. Az intenzívebb védekezés viszont sok szabálytalansággal járt, a 15. percben már Studernek Ágnesnek és Horti Dórának is három hiba állt a neve mellett. A 16. percben Raksányi Krisztina kosarával 10 ponton belülre zárkózott a csapat (25-34). A mindössze 9%-os hárompontos mutató miatt azonban nem sikerült faragni az első negyed végi különbségből (29-42).

Raksányi Krisztina 15 pontot szerzett a találkozón Forrás: Origo

A második félidő elején minden sikerült a vendégeknek. Labdákat szereztek, hárompontosokat dobtak, és a védekezésben is jókor voltak jó helyen. A magyar válogatott támadásai azonban továbbra sem voltak elég hatékonyak. A 23. percben pedig már 20 pont volt a különbség a két csapat között (32-52). Székely Norbert rendszeres cserékkel kereste a legjobb ötösét, de ezen a napon nem volt olyan játékos, aki hátára tudta volna venni a csapatot.

A harmadik negyed közepén egész pályás letámadásra váltott a magyar válogatott,

amivel némi zavart okozott a vendégeknél. Raksányi szép labdaszerzése után úgy tűnt, elkezd zárkózni a hazai csapat, de két triplával visszaverte Fehéroroszország a feltámadást (45-65).

Studer jól kezdett, de a faultjai miatt hamar a padra került Forrás: Origo

A negyedik negyedben aztán már néhány kimondottan szép támadást is vezetett a magyar válogatott, valamint Dubei és Határ is többször eredményes tudott lenni, ugyanakkor állandósult a két csapat között a nagyjából 20 pontos különbség. Studer a meccs végén két szép labdaszerzést is bemutatott, ami önbizalmat adhat a szombati visszavágó előtt. Fehéroroszország azonban ettől függetlenül azért magabiztosan nyerte meg a mérkőzést (66-83).

Szombaton 16.00-kor újra találkozik a két csapat, ami a magyar válogatott utolsó felkészülési találkozója lesz a június 27-én kezdődő Európa-bajnokság előtt.