Társoldalunk:

Turner: Pályafutásom csúcsa, hogy magyarként kosarazhatok az Eb-n

2019.06.25. 08:46

Yvonne Turner fantasztikus formában kosarazik, és mivel a válogatott felkészülési mérkőzésit is figyelemmel követte, azt sem tartja hátránynak, hogy csak az utolsó napokban csatlakozott az Európa-bajnokságon résztvevő csapathoz. A Sopron játékosa nagy megtiszteltetésnek tartja, hogy Székely Norbert szövetségi kapitány, és a társai bíznak benne.

A rutinos játékos kulcsszerepet játszott abban, hogy a Sopron sorozatban másodszor játszhatott Euroliga Final4-t, az európai szezon zárultával pedig Amerikában, a WNBA-ben is alapemberként számítanak rá. Mind a hét meccsen kezdett a Phoenix Mercury-ban, a Las Vegas Aces ellen 18 pontos, 10 gólpasszos dupla-duplát hozott össze. És bár az utolsó két meccsen kevésbé ment neki a támadójáték, nem aggódik. Mondhatjuk, hogy életem formájában vagyok. A WNBA-szezon mint minden más szezon, elég hosszú, így vannak benne hullámhegyek és hullámvölgyek, néha kijön a fáradtság. Alapvetően még az idény elején járunk, ugyanakkor azt mondhatom, hogy készen fogunk, készen fogok állni a következő mérkőzésekre az Eb-n is és Phoenixben is" – kezdte a klasszis kosaras az M4 Sportnak. 

Yvonne Turner sokat segíthet a válogatottnakForrás: FIBA - Tóth Zsombor

Turner a tengerentúlról is követte a magyar válogatott szereplését, ezért úgy véli: nem okozhat gondot, hogy csak hat nappal a torna előtt csatlakozott a csapathoz és a felkészülési mérkőzéseken sem játszott. „Mióta május elején elhagytam Sopront, szinte minden nap beszéltem nagyon jó barátommal, Határ Bettivel és ő mindig elmondta, hogy mennek a dolgok, és elküldte a meccsek linkjeit. Ahogy Székely Norbert is, így képben vagyok mindennel, így bármit is vár tőlem a csapat és Norbi, legyen szó védekezésről vagy támadásról, meg fogom tenni."

A szövetségi kapitány fiatal együttessel dolgozik, de ez Turner szerint kimondottan előnyös, mert azon túl, hogy a fáradtság nem jelenthet problémát, az ifjabb játékosok hallgatnak az idősebbekre és tanulni akarnak. És más pozitívumot is megfigyelt. „Ahogy néztem a meccseket, azt láttam, hogy akár öt, akár húsz pontos hátrányban voltak a lányok, mindig az utolsó pillanatig küzdöttek. Ez nagyszerű jellemvonása a csapatnak, ami a stábot és a játékosokat is dicséri."

Pályafutása egyik csúcspontja előtt áll

„Azzal tudom segíteni a csapatot, hogy mindenkinek az erősségeire helyezzük a hangsúlyt. Üres helyzeteket alakítok ki a többieknek, olyan dobásokat, amelyekben komfortosan érzik magukat. És azt hiszem, hogy még a pozitív energiám is jól jön, hogy jól szórakozzanak. Hogy ne legyen rajtuk túl nagy nyomás. Hogy komolyak legyenek, de ne vegyék túl komolyan a dolgokat, mert amikor ott vagy a pályán, negyven percet kell játszanod, ami hosszú idő és fontos, hogy közben jól érezd magad."

Persze pontosan tisztában van a feladat súlyával. „Hatalmas megtiszteltetés, hogy a válogatott tagja lehetek. Hálás vagyok Székely Norbinak, a szakmai stábnak és persze a csapattársaimnak is azért a lehetőségért, hogy bíznak bennem annyira, hogy itt lehetek ebben a – karrierjük szempontjából is – fontos pillanatban. Azt hiszem pályafutásom egyik csúcspontja ez a mostani, hogy megpróbálhatok segíteni a válogatottnak, hogy továbbjusson és hogy én is fejlődjek közben. Szóval izgatott vagyok, hogy itt lehetek, és hogy egy egész országot képviselhetek. Az, hogy magamra ölthetem a magyar mezt és egy országért játszhatok, nem csak egy klubért, ez sokat jelent számomra, ez egy egészen másfajta felelősség."

Yvonne Turner megtisztelőnek tartja, hogy bíznak benneForrás: fiba.com

Stílusához jól illik Székely Norbert elképzelése. „Szeretem hogy a válogatott sokszor egészpályás letámadást alkalmaz. Ez az én stílusom védekezésben. Meggyőződésem, hogy a védekezéssel lehet meccseket nyerni, és szerintem a támadójátékunk is összeáll majd. Néha van, hogy nem jönnek ki jól a dobóhelyzetek, de ha a védekezés működik, abból jön majd a támadójáték is."

Turner mellett támadásban és védekezésben is kulcsszerep hárul klubtársára, Határ Bernadettre, aki viszont a Sopronban kiegészítő emberként számítottak. „Három szezont játszottam Határ Bettivel. Eleinte eléggé visszahúzódó volt, de ahogy elkezdett megnyílni, megnőtt az önbizalma is és azt hiszem itt a válogatottnál magasabb szintet tud hozni, mint Sopronban, de a soproni évek miatt fejlődött és tarthat ott a válogatottban és az Eb-n, ahol most tart" – mutatott rá, hogy csak látszólag ellentmondás a helyzete. „Úgy vélem meg tud birkózni azzal a szereppel, hogy most vezérnek kell lennie, nem kiegészítőnek, mint Sopronban."

A saját példájával támasztotta alá, hogy mindenki karrierjében megvannak a különböző állomások. Két éve még messze nem volt alapember a Phoenixben, sőt, jelenleg pedig lubickol a bizalomban. „Még akkor is, ha a támadójátékom néha akadozik, hisznek bennem védekezés és támadás terén is. Szóval szerintem Bettiben megvan a potenciál, hogy sztár legyen a válogatottban és Sopronban is."

Yvonne Turner nem fél az ellenfelektőlForrás: FIBA

A magyar válogatott hat felkészülési mérkőzéséből csak egyet nyert meg, emiatt a csapatot leginkább az utolsó, negyedik helyre rangsorolják a csoporton belüli erősorrendben a török, az olasz és a szlovén válogatott mögött. Turner a pályán szeretne rácáfolni erre. „Az hogy sok fiatal van a csapatban, azt jelenti, hogy frissek a lábak, soha nem fáradnak el, és az, hogy van mellettük pár tapasztalt játékos, aki segít nekik, hogy nőjön az önbizalmuk, és hogy negyven percen keresztül küzdjenek. Készen állunk, hogy lázba hozzuk a közönséget! Jobb, ha vigyáznak a csoportellenfeleink."

A magyar válogatott Eb-csoportmeccsei:
C csoport (Nis)
csütörtök 16.00: Magyarország–Szlovénia
péntek 18.30, Magyarország–Olaszország
vasárnap 16.00, Magyarország–Törökország