Társoldalunk:

Az olimpiáért száll harcba a magyar női kosárválogatott

2019.06.27. 06:58

Szlovénia ellen csütörtökön 16 órától kezdi meg szereplését a női kosárlabda Európa-bajnokságon a magyar válogatott, amelynek a törökök és az olaszok is ellenfelei lesznek a C-csoportban. Az Eb első hat helyezettje mehet az olimpiai selejtezőre. Ennek az elérése olyan bravúr lenne, amelyet ritkán látunk ebben a sportágban. És ehhez a csapat odaadó játéka, a gépezet tökéletes működése, na meg a szerencse kézenfogása is szükséges lenne.

Üdv a hetvenes években, Ózdon!

Isten látja lelkem, nem akarom a hetvenes években Ózdon élőket megbántani, de nagyjából akkor és ott lehetett olyan az élet, mint mostanság a délszerbiai Nisben. A 180 ezres város szétdurran a melegtől, maradjunk annyiban, itt még várat magára a fejlődés és a renováció. Nem is igazán értem, miért ide hozták a szerbek a C-csoport meccseit (a másik szerbiai helyszín Nagybecskerek), mikor lehetett volna menni a sokkal szebb és barátságosabb Szabadkára, vagy Újvidékre.

Szerbia harmadik legnagyobb városát, Nist egyáltalán nem hozza lázba a női kosárlabda EbForrás: Anadolu Agency/2018 Anadolu Agency/Sasa Djordjevic

Arról nem beszélve, hogy a városban nincs élvonalbeli női kosárlabdacsapat -.a férfi is a másodosztályban vegetál. Meg érdeklődés sincs, nagy kérdés, hogyan akarják a szervezők megtölteni a 4000 fős csarnokot. Ezért lett volna jobb (nekünk, de megkockáztatom, hogy a szlovéneknek és az olaszoknak is) a Vajdaságba menni. Akkor talán több magyar szurkoló is eltévedt volna az Eb-re, mert Nis messze esik mindentől - ez a város a Görögországba tartó, autóval közlekedő átutazók fontos éjszakai megállóhelye.

Nem tudom
Egy nappal az Eb kezdete előtt a lelkes, de információkkal nem rendelkező helyi szervezőcsapat válasza mindenre a címben citált mondat volt. Semmire sem tudtak válaszolni, semmilyen információval nem rendelkeztek. Nisben nehezen fog menni a sportág női változatának népszerűsítése, mert a városban semmi nyoma nincs annak, hogy csütörtökön itt női kosárlabda Eb kezdődik. A FIBA mintha elengedte volna ezt az eseményt, a máskor oly szigorú szövetség Nisbe rendelt alkamazottjai is csak a kezüket tárogatták, amikor azt kérdeztük, miért nincs nyitva az akkreditációs központ és mikor lesznek emberi körülmények a 40 fokra felhevült, de légkondicionálás nélküli sajtóközpontban.

Rosszul sikerült főpróbák

Nagyon fontos dolog lenne, hogy a magyar női válogatott se megállóhelynek tekintse ezt a várost, hanem jusson el Belgrádba, ahol majd az egyenes kieséses szakasza lesz az Eb-nek. Ehhez azonban legalább egy meccset meg kell nyerni a csoportban. Az első három megy Nándorfehérvárra, a negyedik hazautazik. Ha másfél évvel ezelőtt kérdeznek erről, azt mondom, nincs kérdés, megyünk Belgrádba, (Akkor győztük le a selejtezőben oda-vissza a litvánokat.) Most egy cseppet bizonytalanabb az ember, talán azért, mert a 7 felkészülési meccsből hatot elvesztett a magyar csapat.

A magyar válogatott tagjai a hivatalos csapatfotózáson a női kosárlabda Európa-bajnokság kezdete előtt egy nappal a Cair Sportcenterben, a szerbiai NisbenForrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Legyőzött bennünket a csoportellenfél Törökország, kétszer Lettország és Fehéroroszország, egyszer pedig Csehország. Bosznia-Hercegovinát megvertük, de annak a meccsnek azért volt jelentősége, hogy ne kapjon ki négyszer egymás után Székely Norbert csapata. 

Yvonne Turner: Kockázatok és mellékhatások

Akik az elmúlt három évben figyelemmel követték a Sopron Basket csapatát, jól tudják, hogy a magyar válogatott Yvonne Turner személyében most egy olyan honosított játékossal vág neki az Eb-nek, amely tényleg nagy erősítés lehet. Turner igazi szívemberként, hat nappal az első Eb-meccs előtt csatlakozott a nemzeti együtteshez, miközben minden megnyilvánulásában éreztette, hogy neki ez a küldetés nem jelent egyet a "nem voltam még magyar válogatott, behúzom ezt a strigulát és tartom a pénztárcámat" félmondattal. Turnernek fontos a válogatottság, fontos az Eb, ezért hagyta ott a WNBA-szezon kellős közepén a Phoenix együttesét. Jelenléte több szempontból értékes.

Az amerikai születésű Yvonne Turner, a magyar válogatott tagja a hivatalos csapatfotózásonForrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Egyrészt ennek a magyar keretnek ő a legerősebb játékosa. Másrészt az ellenfelek egy olyan videót sem tudtak készíteni, ahol Turnert a magyar válogatottban játszani látják. Ez előny. De pont ebben rejlenek a kockázatok is. Bár a szakmai stáb a magyar válogatott taktikáját e-mailen elküldte a játékosnak, Turner mégsem tudott egyetlen felkészülési meccsen sem pályára lépni a csapattal. A debütálása a szlovénok elleni Eb-meccs lesz. Nem egyszerű a helyzet, de a stáb (és a közvélemény) napok óta Messiásként várta az amerikai lányt. Turner jelenléte és tudása biztosan nem válik tehát hátrányára a magyar csapatnak.

Határ Bernadett: 208 cm és uralkodás a palánk alatt

Az 5-ös, vagyis a centerposzt uralkodónője a szintén soproni Határ Bernadett, aki a felkészülési meccseken bizonyította, hogy korlátlan úr tud lenni a palánk alatt. Testi és fizikai adottságai mindenképpen erre predesztinálják. Határ a burgosi tornán a törököknek 15, a letteknek 17 pontot dobott. Prágában a cseheknek 13, a bosnyákoknak 19, a letteknek 22 pontot szórt. A székesfehérvári, fehéroroszok elleni két összecsapáson pedig 15, illetve 8 pontot.

Határ Bernadett (b) és Studer Ágnes, a magyar válogatott tagjai a hivatalos csapatfotózásonForrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Hét meccsen 109 pont, 15,57-es pontátlag. Határban benne van a lehetőség, hogy ez az ő világversenye legyen (ne feledjük, hogy a litvánoknak az ő sorsdöntő, miskolci duplájának köszönhetjük, hogy egyáltalán itt lehetünk.) Év közben Határ a klubjában az edzéseken és a meccseken is megkapta azt a terhelést, amelyre alapozni lehet, más kérdés, hogy a center egy, de nagyon fontos eleme a játéknak. Márpedig hiába a 15,57-es pontátlag, hiába a letteknek szórt 22 pont, ha a csapat amúgy kikap. A felkészülési meccseken ez történt, bármennyire is igyekezett Határ.

A jövőnek élünk, de a jelenben vagyunk

Már a 2018-as utánpótlás tornákon bebizonyosodott, hogy a magyar női kosárlabdázásban van potenciál. Ezt egy U17-es vb 4. helyezés és az U18-as Eb-bronzérem is megmutatta. Nem véletlenül hangoztatta Székely Norbert szövetségi kapitány, hogy a fényes jövő lehetősége adott ebben a sportágban is. Mégis, az embernek óhatatlanul eszébe jut a minap Amszterdamban véget ért 3x3-as világbajnokság, ahol a magyar csapat ezüstérmes lett és ezzel eljutott a jövő évi olimpia selejtezőjére. A mostani felnőtt Eb-ről is el lehet jutni a kvalifikációs tornára, ehhez minimum hatodiknak kellene lennie a csapatnak. Bármennyire is fájó ezt leírni, ennek most nem látom realitását.

Határ Bernadett, Raksányi Krisztina, az amerikai születésű Yvonne Turner és Horti Dóra (b-j), a magyar válogatott tagjai a hivatalos csapatfotózásonForrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A már említett Turner és Határ mellett Studer Ágnes a harmadik olyan játékos, akiben benne van az olimpiai faktor. A Szekszárd irányítója még csak 21 éves, ilyeténképpen túl nagy zsákot nem érdemes pakolni a vállaira. Képességei alapján valóban olyan ember, aki képes meccset eldönteni, bátor, elhivatott, lelkes sportoló. Turner és Határ mellett ő lehet a harmadik oszlop, melléjük kell felnőni a többieknek. Ha ez sikerül, ha a gépezet fogaskerekei a helyükre kerülnek, akkor szép percek elé nézhetünk Nisben.

Szlovénia a veszélyes ellenfél

Az Eb-sorsolásakor a magyar csapat első ellenfelét, Szlovéniát a negyedik kalapból húzták be a C-csoportba, ez azonban senki se tévesszen meg. Szlovénia erős csapattal érkezett Nisbe, olyan játékosokkal, akik az Euroligában meghatározó szerepet nyújtottak a mögöttünk lévő szezonban. Nika Baric példának okáért az Euroliga-győztes orosz Jekatyerinburg játékosa, Teja Oblak meg a bronzérmes USK Prágáé. (Obak egy szezonnal korábban még Szekszárdon játszott.) Szervezett a védekezésük és hatékony a támadókeretük.

A magyar válogatott tagjai a hivatalos csapatfotózásonForrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Nagyon nehéz dolgunk lesz ellenük. Viszont az is kijelenthető, hogy a csoportban ez az a meccs, amelyet a leginkább van esélyünk megnyerni. Ha kikapunk Szlovéniától, akkor az álmaink gyorsan tovaillanhatnak - annak ellenére, hogy a törökök és az olaszok ellen még ott van két javítási lehetőség. Csakhogy azok a mérkőzések még a szlovénokkal szembeninél is nehezebbnek tűnnek.