Vágólapra másolva!
A negyeddöntőben Franciaországgal szemben, hosszabbítás után alulmaradt Belgium lesz a magyar válogatott ellenfele szombaton a szerb-lett rendezésű női kosárlabda Európa-bajnokság alsóházi rájátszásában, melynek győztese kijut az olimpiai selejtezőtornára.

A harmadik negyeddöntő már a nyitónegyedben eldőlni látszott, mivel a legutóbbi három kontinenstornán ezüstérmes franciák repülőrajtot vettek, és 19-5-re, majd 24-9-re elhúztak. A 2017-ben Eb-harmadik, tavaly pedig vb-negyedik belgák a második negyedben 32-31-nél átvették a vezetést, főként az Euroliga-győztes orosz Jekatyerinburgot erősítő Emma Meesseman, valamint Kim Mestdagh - Philip Mestdagh szövetségi kapitány nagyobbik lánya - révén. A nagyszünetben ismét a franciáknál volt az előny (35-32).

Fordulás után fej fej mellett haladtak a csapatok legfeljebb hárompontos különbséggel, a franciáknál a hatodik Eb-jén szereplő Sandrine Gruda ekkor 19 pontnál tartott. Az 54-54-ről induló zárószakaszban a belgák hat ponttal elhúztak, és előnyüket csaknem a meccs végéig megőrizték, 11 másodperccel a dudaszó előtt azonban az amerikai születésű Bria Hartley kiegyenlített (68-68). Az ötperces hosszabbításban Gruda és Meesseman óriási dobópárbajt vívott, melyből végül a franciák jöttek ki jobban.

Belgium lesz a magyarok ellenfele az olimpiai kvalifikációért Forrás: fiba.com

A magyar és a belga válogatott a pénteki szünnapot követően szombaton 12.30 vagy 15.00 órakor csap össze az olimpiai selejtezőtornáért kiírt alsóházi rájátszásban.

Az Eb-ről az első hat helyezett - azaz az elődöntősök mellett az alsóházi rájátszás két győztese - vehet részt a jövő februárban sorra kerülő, 16 csapatos kvalifikációs tornán. Ennek során négy kvartettben küzdenek majd a csapatok, és mindegyikből az első három jut ki a tokiói játékokra. Érdekes, hogy a selejtezőtornán a tavaly világbajnok Egyesült Államok és a házigazda Japán is szerepel, noha ők már automatikusan kvótához jutottak, így a számukra nincs tétje a kvalifikációnak.

Philip Mestdagh szövetségi kapitány az MTI érdeklődésére közölte, kemény vereséget kell feldolgozniuk, és két napjuk van arra, hogy talpra álljanak:

"Tisztában vagyunk azzal, hogy miért jöttünk ide, és ma este még lehetünk csalódottak, de holnaptól már a magyarok elleni meccsre fókuszálunk. Ha már lemaradtunk az elődöntőről, legalább az első hatban akarunk végezni, és mindent meg is fogunk tenni ezért" - tette hozzá.