Vágólapra másolva!
A nőknél Magyarország, míg a férfiakná Franciaország vezeti az Európai Kézilabda Szövetség (EHF) klubrangsorát. A helyezéseknek a 2020-2021-es szezontól átlakuló európai kupaküzdelmek miatt van fokozott jelentősége.

Az EHF pénteken hozta nyilvánosságra a 2020-2021-es Bajnokok Ligája-mezőny kialakításának alapjául szolgáló európai klubrangsort. Az illetékesek a 2016-2019 közötti három szezon eredményeit vették alapul, ezeknek megfelelően fogják besorolni az új sorozatokban az adott nemzetek csapatait.

A BL-ben és az El-ben kiosztandó helyekről részletesen írtunk ebben a cikkünkben, a legfontosabb, hogy a klubrangsor első kilenc helyezett országának biztos helye van a legrangosabb klubsorozatban. Miután a nőknél az oroszokat, a románokat és a dánokat megelőzve Magyarország vezeti a rangsort, a férfiaknál pedig a franciák, a németek és az északmacedónok mögött a negyedik helyen áll hazánk nincs okunk aggodalomra egyik sorozatot illetően sem.

A férfi klubok nemzeti rangsora Forrás: EHF

Az EHF nemzeti klubrangsorának 1-9. helyezettjei, azaz a biztos BL-főtáblás csapatokat delegáló országok:
Férfiak: Franciaország, Németország, Észak-Macedónia, Magyarország, Spanyolország, Lengyelország, Dánia, Horvátország, Portugália.
Nők: Magyarország, Oroszország, Románia, Dánia, Franciaország, Norvégia, Németország, Észak-Macedónia, Montenegró.

A női klubok nemzeti rangsora Forrás: EHF

A főtábla 10. helyét az Európa-liga- (az eddigi EHF-kupa) szereplés alapaján osztja ki az EHF, azt az a nemzet kapja meg, amelyik a legjobb eredményt éri el 2017 és 2020 között a második számú európai kupasorozatban.