Társoldalunk:

Elkezdte a közvetlen felkészülést az Eb-re a magyar női röpiválogatott

2019.07.13. 10:31

Elkezdte közvetlen felkészülését az augusztus 23-án rajtoló budapesti társrendezésű női röplabda Európa-bajnokságra a magyar válogatott.

A belga Jan De Brandt irányította nemzeti csapat csütörtökön találkozott Budaörsön, ahol jövő szerdáig készül. Ezt követően Spanyolországba, majd Görögországba utazik, onnan visszatérve pedig Nyitrán és Szombathelyen folytatja felkészülését a kontinensviadalra.

"Az első edzés előtt elmondtam a csapatnak, mit várok a következő másfél hónapban" - nyilatkozta De Brandt az MTI-nek.

Elmondta, láthatóan mindenki elvégezte a kéthetes szünetre kiadott erőnléti munkát, így az első pillanattól kezdve koncentrált, jó színvonalú edzéseket tudnak tartani.

Elkezdte a közvetlen felkészülést a magyar válogatottForrás: hunvolley.hu

"Kiemelten fontos, hogy minden labdánál a tökéletességre törekedjünk. Az első két hétben rengeteg érintéssel elsősorban a játékosok technikáját próbáljuk még jobbá tenni" - fogalmazott a szakember, aki szerint fontos lesz, hogy ebben az időszakban mindenki teljesen ráhangolódjon a röplabdázásra.

"Amikor visszajövünk Görögországból, hirtelen nagyon meg fog nőni a figyelem a csapat iránt: tévéforgatások, fotózások viszik majd el a lányok gondolatait, nekünk pedig az is a feladatunk, hogy erre felkészítsük őket" - tette hozzá Jan De Brandt.

Véleménye szerint az elkövetkezendő időszakban kiemelten fontos lesz, hogy a játékosok a szabadnapjaikat ténylegesen pihenéssel töltsék.

"Az Európa-bajnokságon bő egy hét alatt akár hat mérkőzés is várhat ránk, erre pedig csak kemény kondicionáló edzésekkel lehet felkészülni. Olyan játékosokat akarok a pályán látni, akik minden megnyert pontnak örülnek, akik büszkék arra, hogy saját közönségük előtt Eb-n játszhatnak" - egészítette ki a kapitány.

A kontinensviadalt megelőző hetekkel kapcsolatban elmondta, augusztus elején minden játékos házi feladatot fog kapni: az összes Eb-ellenfélről - sorrendben az észtekről, a románokról, az azeriekről, a horvátokról és a hollandokról - minden fontos információt oda fog adni a kerettagoknak, akinek ebből fel kell készülniük.

"Szeretném, hogy amikor elkezdjük az ellenfelek elemzését, és én mondok például az azeri csapatból egy meghatározó játékost, a lányok már tudják, kiről beszélek, mik az erősségei vagy gyengeségei, mert elképzelhető, hogy egy szoros meccsen egy-egy kulcsszituációban éppen az fog majd a javunkra dönteni, hogy mi egy kicsit felkészültebbek vagyunk" - mondta ennek kapcsán De Brandt, aki kiemelten fontosnak nevezte, hogy a sérülések elkerüljék csapatát.

"Legyünk őszinték, nincs húsz kiemelkedő röplabdázónk, így ha valaki kidől a sorból, nagyon fog hiányozni" - jelentette ki.

A keretben jelenleg 13 röplabdázó van, ők egészülnek ki jövő hétre két, jelenleg az Universiadén szereplő játékossal, a feladó Bleicher Rékával és a feladóátló poszton játszó Németh Anettel.

A 15 fős kerethez később a liberó Tóth Fruzsina, valamint az egyaránt ütő Pallag Ágnes és Villám Lilla csatlakozik még, közülük kerül ki majd az Eb-n résztvevő 14 játékos.

"Egészen a felkészülés utolsó napjáig tizenhatan leszünk, csak akkor fogom kihirdetni a végleges névsort" - zárta a kapitány.

Jan De Brandt, a női röplabda válogatott szövetségi kapitányaForrás: cev.lu

Szakmáry Gréta, a válogatott egyik legponterősebb játékosa az MTI-nek kifejtette, jól telt a kéthetes szünet, mindenki örült, hogy a családdal és a barátokkal lehetett.

"Sok bepótolnivalónk volt a szezon után, de most egy még fontosabb feladat áll előttünk" - jelentette ki a német Schwerin 27 éves ütőjátékosa. Hozzátette, a csapaton belüli hangulat továbbra is nagyszerű, olyan, mintha el sem váltak volna egymástól.

"Egy hosszabb szünet után nehezebben indul neki az ember az első edzésnek, de megvannak a céljaink, éppen ezért az első pillanattól kezdve nagyon motiváltan vágtunk bele a felkészülésbe" - tette hozzá Szakmáry Gréta.

A részben budapesti rendezésű Európa-bajnokság augusztus 23-án kezdődik, a magyarországi mérkőzéseket a Papp László Sportarénában rendezik. A magyar főváráson kívül Pozsony, Lódz és Ankara ad még otthont a kontinensviadalnak, ahol a hatcsapatos csoportok az első négy helyezettje jut nyolcaddöntőbe.

A magyar válogatott 13 fős kerete (zárójelben a játékosok előző szezonbeli csapatai):
feladó: Tálas Zsuzsanna (Békéscsaba)
ütők: Bokorné Liliom Rita (Újpest), Dékány Bernadett (Vasas), Miklai Zsanett (Kaposvár), Sándor Renáta (Allianz MTV Stuttgart), Szakmáry Gréta (SSC Palmberg Schwerin), Török Kata (Vasas)
centerek: Bodovics Hanna (Békéscsaba), Nagy Eszter (Rote Raben Vilsbiburg), Pekárik Eszter (Békéscsaba), Pintér Andrea (Jászberény)
liberók: Lékó Lilla (Jászberény), Molcsányi Rita (Békéscsaba)

A válogatott Európa-bajnoki mérkőzései (Papp László Sportaréna):
augusztus 23.: Magyarország-Észtország 20.30
augusztus 24.: Magyarország-Románia 20.30
augusztus 26.: Magyarország-Azerbajdzsán 20.30
augusztus 28.: Magyarország-Horvátország 18.00
augusztus 29.: Magyarország-Hollandia 18.00