Százszázalékos teljesítménnyel negyeddöntősek férfi pólósaink a vb-n

MÄRCZ Tamás
Märcz Tamás csapata jól hangol az Európa-bajnokságra
Vágólapra másolva!
Csoportelsőként, százszázalékos teljesítménnyel zárta a csportkört a magyar férfi vízilabda-válogatott a kvangdzsui vizes világbajnokságon. Märcz Tamás együttese már biztos csoportelsőként érkezett a Dél-Afrika elleni meccsre, melyen szó szerint kiütötték az ellenfelet: 23-5-re győztek a mieink. A negyeddöntőben Szerbia, Montenegró vagy Görögország következhet.

Az első ráúszás után az első támadás és az első gól is a magyaroké volt, pontos labdajáratás után, emberelőnyünket kihasználva Bátori Bence szerezte meg a vezetést, néhány másodperccel később pedig már a második találatunk is bent volt, Jansik Szilárdnak köszönhetően. Manhercz Krisztián hatalmas gólja lett a harmadik a sorban,

a negyed feléig a dél-afrikaiak egyetlen támadást sem tudtak végigvinni, három és fél perccel a vége előtt kellett csak először komolyabban megmozdulnia a kapuban Nagy Viktornak,

majd néhány másodperc múlva már bent is volt az első, ráadásul gyönyörű góljuk. Jött még egy kihasználatlan dél-afrikai emberelőny, majd Mezei és Sedlmayer egy-egy bődületes gólja, egy-egy jól működő blokk vagy szép védés mindkét oldalon, majd 5-1-es magyar vezetéssel ért véget a negyed.

Märcz Tamás szövetségi kapitány csapata csoportelsőként zárta a vb csoportmeccseit Forrás: MTI/Kovács Tamás

Vámos Márton hatalmas kapufájával indult a második negyed, majd Hárai Balázs növelte tovább a magyar gólok számát. A leginkább edzőmeccshez hasonlító találkozón egy gyönyörűen végigjátszott támadást Jansik Szilárd fejezett be tökéletes góllal, ekkor már 7-1 volt az állás. Zalánki Gergő is teljesen tiszta lövőhelyzetből, 5-6 méterről bombázhatott a kapuba, majd

Pohl Zoltán is megszerezte első gólját a vb-n ötméteresből, ő volt addig a csapat egyetlen játékosa, akinek még nem volt gólja Dél-Koreában.

Egy váratlanul jól kivitelezett bejátszással és góllal ébresztette fel kicsit a magyarokat Dél-Afrika, a második negyed végéhez közeledve szerezték meg második találatukat, majd sorozatban a harmadikat is, miközben a mieink is növelték góljaik számát, hogy aztán 10-3-mal forduljanak a félidőben.

Märcz Tamás csapata minden meccsét megnyerte a C csoportban Forrás: MTI/Kovács Tamás

Nagy Viktor után Vogel Soma is lehetőséget kapott a magyar kapuban, a harmadik negyed tehát egy magyar cserével, majd magyar góllal kezdődött, köszönhetően Manhercz Krisztián labdaelhozatalának, majd Bátori Bence pontos lövésének. Zalánki Gergő ezután akkorát bombázott a dél-afrikaiak kapujába, hogy még az ellenfél is csak nézte, ahogy a 12-3-as állást mutató eredményjelzőt is.

Egy páros kiállítás volt a harmadik negyed egyik legizgalmasabb momentuma, a megkérdőjelezhetetlen magyar fölényt Hárai újabb gólja igazolta, beállítva ezzel a tízgólós különbséget (13-3).

Zalánki 14. magyar gólja után időt kért a dél-afrikai kapitány, mindössze azonban egy jól sikerült blokkra futotta az ellenfélnek ezután, majd Vámos hagyott ki egy ötméterest, néhány másodperccel később aztán a kapus kezével együtt lőtte be az újabb büntetőt, 15-3-ra változtatva az állást. Sedlmayeré lett a tizenhatodik, Vámos Mártoné a tizenhetedik, közte egyszer Vogel Somának is védenie kellett, a kérdés már csak az volt, lesz-e húsz gólós különbség a meccsen. Mindent megtettek ezért a mieink, gyönyörű labdaszerzésből és lefordulásból újabb magyar támadás, majd a 18. magyar gól is meglett - Manhercz Krisztiánnak köszönhetően. 18-3-nál jött a meccs utolsó szünete.

Manhercz Krisztián és Bátori Bence (háttal) is szépen kivette a részét a gólgyűjtögetésből Forrás: MTI/Kovács Tamás

A negyedik negyed egy-egy büntetővel kezdődött, egy perc után 19-4 volt az állás, a dél-afrikaiak másik kapusa is lehetőséget kapott arra, hogy beengedjen néhány magyar labdát.

Angyal Dánielé lett a huszadik, majd volt erő a válaszra a másik oldalon (20-5). Kihasználatlan magyar emberelőnnyel ment tovább a meccs, de maradt nálunk a labda, Angyal Dániel újra betalált. Néhány dél-afrikai védés után Zalánki Gergő labdája robogott óriási erővel a kapuba, majd jöhetett egy tökéletesen elvégzett ötméteres is a Fradi játékosától (23-5). Dél-Afrikai időkéréssel közeledett végéhez a meccs, mely Jansik Szilárd kapufájával és 23-5-ös végeredménnyel fejeződött be.

A meccs végén mindkét csapat tagjai széles mosollyal az arcukkal pacsiztak a medence szélén: a mieink a győzelemnek, a dél-afrikaiak öt szerzett góljuknak örültek.

"Minden tiszteletem a dél-afrikaiaké, hiszen elsősorban amatőr játékosok, a saját pénzüket költve szerepelnek a világbajnokságon, mindent megtettek azért, hogy kihozzák magukból a maximumot. Mi a saját játékunkat játszottuk, igyekeztünk gyors támadásokat vezetni" - mondta Märcz Tamás a találkozót követően.

A szakember hozzátette, volt azért olyan a mérkőzésen, hogy rá kellett szólnia játékosaira, mivel az első két negyedben a zóna elleni támadásban és az emberelőnyös helyzetekben sem úgy járatták a labdát, ahogyan azt szerette volna.

"Különösen a második negyedben volt kicsit kényelmes a támadásvezetés, aztán rákapcsoltunk. Váltogattuk a védekezéseinket, a begyakorolt dolgok jól mennek, de amiket kevesebb időnk volt elsajátítani, azok még most sem működtek csúcsszinten."

A kapitány elmondta, most egy huszonnégy órás pihenő következik, majd megkezdik a felkészülést a negyeddöntőre.

A magyarok következő ellenfele a négy közé jutásért az A csoport lehetséges második helyezettjei közül - Szerbia, Montenegró, Görögország - kerül ki.