A női és a férfi pólósok is nagyon közel vannak az olimpiához

férfi vízilabda válogatott
A magyar csapat, szemben Angyal Dániel (k) és Jansik Szilárd (j) a férfi vízilabda torna negyeddöntőjében, a Magyarország - Ausztrália mérkőzésen a 18. vizes világbajnokságon a dél-koreai Kvangdzsuban 2019. július 23-án
Vágólapra másolva!
A magyar női és férfi vízilabda-válogatott is nagyon közel került ahhoz, hogy a kvangdzsui vizes világbajnokságon kiharcolja a 2020-as tokiói olimpiai részvételt. Märcz Tamás csapatának egyszerűbb valamivel a helyzete, mivel „csak" meg kell nyerni az olaszok elleni elődöntőt, Bíró Attila együttesének a döntőbe jutás mellett az Egyesült Államoknak is szurkolnia kell a biztos részvételhez.

A férfiaknál a két vb-döntős biztosan ott lesz Tokióban, mivel a szerbek – a világliga-szuperdöntő megnyerésével már megszerezték a kvótát – már nem juthatnak a fináléba, ugyanis a negyeddöntőben kikaptak a spanyoloktól. Így amennyiben a csütörtöki, olaszok elleni elődöntőt sikerrel veszi a magyar pólóválogatott, akkor biztosan szerepelhet a 2020-as olimpián.

Märcz Tamás csapata eddig hibátlanul szerepelt a világbajnokságon.

A csoportban Új-Zéland (24-4), Spanyolország (13-11) és Dél-Afrika (23-5) sem okozott gondot. A három sikerrel csoportelsőként került a csapat a negyeddöntőbe, ahol kedden 10-9-re verte Ausztráliát, így bejutott a négy közé.

A magyar csapat, szemben Angyal Dániel (k) és Jansik Szilárd (j) a férfi vízilabda torna negyeddöntőjében, a Magyarország - Ausztrália mérkőzésen a 18. vizes világbajnokságon a dél-koreai Kvangdzsuban 2019. július 23-án Forrás: MTI/Kovács Tamás

Az elődöntőben az olasz válogatott lesz az ellenfele a magyar pólócsapatnak, amely

bár eddig nem nyújtott kimagasló teljesítményt, de hibátlanul jutott el idáig.

A csoport első meccsén Brazíliát még könnyedén, 14-5-re verte, ám onnantól már csak nehéz meccseket játszott. Japánt 9-7-re, Németországot 8-7-re, míg a negyeddöntőben Görögországot 7-6-ra győzte le.

Ami a két csapat egymás elleni eredményeit illeti a közelmúltból, kiegyenlített a mérleg. Két-két magyar és olasz siker mellett egy döntetlen született.

A 2016-os trieszti olimpiai selejtezőtornán 10-8-ra a magyar válogatott nyert a döntőben, majd a 2017-es vb-n 9-9-s döntetlen született a csoportban. 2018-ban két vereség következett, az Európa-kupában 10-5-re, majd az Európa-bajnokságon 12-5-re nyertek az olaszok. 2019-ben az Európa-kupa elődöntőjében összejött a visszavágás, 12-11-re győzött Märcz Tamás együttese.

A magyar válogatott az olaszok ellen válthatja meg a jegyét Tokióba Forrás: MTI/Kovács Tamás

Ezekből is látszik, hogy nagyon nehéz mérkőzés vár a csütörtöki elődöntőben – közép-európai idő szerint 11.30 órától – az olaszok ellen, nüanszok dönthetnek arról, hogy melyik együttes jut a döntőbe, és harcolja ki az olimpiai szereplést.

A női magyar vízilabda-válogatott helyzete annyival nehezebb, hogy szurkolni kell a toronymagas esélyes amerikaiaknak, hogy azok a döntőbe jussanak.

Mert bár a nőknél csak a vb-győztes kap kvótát, az Egyesült Államok júniusban a budapesti világliga-szuperdöntőben már megváltotta a jegyét Tokióba. Az amerikai csapat egyébként Ausztráliával találkozik majd a szerdai elődöntőben.

Leimeter Dóra (j) és a koreai Kvon Na Jong a női vízilabda selejtezőkörének B csoportjában játszott Magyarország - Dél-Korea mérkőzésen a 18. vizes világbajnokságon a dél-koreai Kvangdzsuban 2019. július 14-én. Forrás: MTI/Kovács Tamás

Bíró Attila csapata eddig kiválóan szerepel a világbajnokságon, igaz, becsúszott a csoportmérkőzések során egy vereség Oroszország ellen (17-12)

– akik Ausztrália ellen búcsúztak a negyeddöntőben –, de mellette csak győzelmeket lehetett feljegyezni. A Korea elleni, 64-0-s történelmi sikerrel kezdtük a csoportmeccsek sorát, majd Kanadát is megvertük 15-14-re. Az oroszok elleni vereség miatt a nyolcaddöntőben is játszani kellett a magyar csapatnak, de Új-Zéland (17-6), majd a negyeddöntőben Olaszország (7-6) ellen is sikerült győztesen elhagyni a medencét.

Ami a spanyolokat illeti, eddig hibátlanul menetel a válogatott.

A csoportban Görögországot, Kazahsztánt, majd Kubát verték, így automatikusan a negyeddöntőbe jutottak, ahol Hollandia (12-8) sem jelentett akadályt.

A két válogatott elmúlt évek meccsei egyértelmű spanyol fölényt mutatnak, az elmúlt öt meccsből négyszer nyert a rivális

– egyszer hosszabbítás után –, és csak egyetlen győzelmet tud felmutatni Bíró Attila csapata. A 2016-os riói olimpián a csoportban 11-10-re nyertek a spanyolok, majd a világligában sikerült nyernie a magyar együttesnek 10-9-re 2017-ben. A következő évben újra a világligában találkozott a két csapat, akkor hosszabbítás után kaptunk ki 15-13-ra. 2018-ban két Európa-bajnoki mérkőzésen is találkoztak a válogatottak: előbb a csoportban 13-9-re győzött a házigazda, majd a bronzmeccsen 12-6-ra.

Nagyon nehéz dolga lesz a spanyolok ellen a magyar női vízilabda-válogatottnak Forrás: MTI/Kovács Tamás

Nem kérdés, hogy borzasztóan nehéz mérkőzés vár Bíró Attila csapatára, amely közép-európai idő szerint szerdán 11.30-kor találkozik a spanyol válogatottal.

Legutóbb 2013-ban Barcelonában fordult elő, hogy a férfi és a női válogatott is négy közé jutott a világbajnokságon,

előbbi a katalán fővárosból arany-, utóbbi bronzéremmel tért haza.