Társoldalunk:

A csoportból tovább kéne jutni a női röplabda-Eb-n

2019.08.06. 13:55

Augusztus 23-án kezdődik Budapesten a női röplabda Európa-bajnokság. 2015-ben a 12. helyen, 2017-ben a 17. helyen végzett a magyar válogatott. 2019-ben társrendezőként a csoportból való továbbjutás a cél az Eb-n.

2014-ben Hollósy László helyett Jan De Brandtot nevezték ki a magyar női röplabda-válogatott szövetségi kapitányának. A belga szakember érkezésével elindult egy szisztematikus építkezés a sportág női szakágában, aminek eredményeként 2015-ben megnyerte a magyar válogatott az Európa-ligát, és 28 év szünet után szerepelhetett újra az Európa-bajnokságon. 2017-ben ismét sikerült megismételni a bravúrt a csapatnak, Romániát egy emlékezetes pótselejtezőn kiverve kijutott a kontinensviadalra. 2019-ben nem kellett selejtezőt játszania a magyar válogatottnak az Európa-bajnokságon való szereplésért, mert a C csoport házigazdájaként automatikus résztvevője a tornának.

Jan De Brandt személye eddig garancia a sikerre a magyar röplabdábanFotó: Mudra László - Origo

Felkészülés

Jan De Brandt nagyon bő keretet hívott össze a klubszezon végeztével, igyekezett minden olyan játékosnak megfelelő mennyiségű lehetőséget adni a bizonyításra, aki számításba vehető az Eb-csapat kialakításánál. 2019-ben is elindult a magyar válogatott az Európa-ligában, ahol a csoportjában négy győzelemmel és két vereséggel a második helyen végzett,  így nem jutott be a sorozat négyes döntőjébe.

Az esemény hivatalos plakátjaForrás: MRSZ

A nyár folyamán a csapat felkészülési mérkőzéseket játszott Spanyolországban, Görögországban és Szlovákiában is. Az Eb-re készülő keretből néhány játékos részt vett a július elején Nápolyban megrendezett Universiadén, ahol a negyedik helyet szerezte meg a magyar csapat, ami szép siker.

Augusztus 23-án kezdi meg a szereplését a magyar válogatott a budapesti női röplabda-Eb-nForrás: Origo

Eb-ellenfelek

A magyar válogatott Észtországgal, Romániával, Azerbajdzsánnal, Horvátországgal és Hollandiával került egy hatosba. Az észtek és a románok az Ezüst Európa-ligában (a sorozat másodosztálya) szerepeltek, amit Románia megnyert.  Mindkét csapat ellen elvárás a győzelem, de egy magyar-román mérkőzés minden sportágban pikáns, és sosem egyszerű.  Azerbajdzsán 2017-ben házigazdája volt az Európa-bajnokságnak, és honosításokkal próbálja a válogatottját erősíteni, ezért kérdéses, hogy milyen kerettel érkezik az Eb-re. Horvátországgal egy csoportban volt a magyar válogatott az Arany Európa-ligában, ahol a horvátok kétszer is legyőztek minket, de mindkétszer szoros csatában. Az Eb-n visszavághatunk a déli szomszédunknak, a szurkolók segítségével verhető ellenfél Horvátország. Hollandia játéktudásban kimagaslik a csoportból, valószínűleg ők végeznek, majd a hatos élén.

A magyar női röplabda-válogatott továbbjutna a csoportjából a hazai Eb-nForrás: Origo

Az Európa-bajnokság hatásai

A Magyar Röplabda Szövetség célja, hogy széles körben megismertesse a sportágat az emberekkel. Remélhetőleg, ha magas szintű röplabdát látnak a gyerekek, akkor többen kedvet kapnak, hogy kipróbálják ezt a világszinten nagyon népszerű sportágat.

A magyar válogatott mérkőzései az Eb-n:
08.23 20:30 Magyarország – Észtország
08.24 20:30 Magyarország – Románia
08.26 20:30 Magyarország – Azerbajdzsán
08.28 18:00 Magyarország – Horvátország
08.29 18:00 Magyarország – Hollandia

Az eseményre itt vehetnek jegyeket.