Vágólapra másolva!
Augusztus 23-án kezdődik Budapesten a női röplabda Európa-bajnokság. A magyar válogatott Észtországgal, Romániával, Azerbajdzsánnal, Horvátországgal és Hollandiával szerepel egy csoportban. Jan de Brandttal, a magyar nemzeti csapat szövetségi kapitányával beszélgettünk a felkészülésről, az ellenfelekről és a hazai röplabda fejlődéséről.

Hogy érzi magát, van lehetősége egy kicsi pihenni a felkészülés hajrájában?
A Szombathelyen lejátszott utolsó felkészülési torna után kaptak pár nap pihenőt a játékosok, de nekem muszáj dolgoznom.

2014-ben vette át a magyar női röplabda-válogatott irányítását. 2015-ben óriási sikert aratott a válogatottal, 28 év után kijutott az Európa-bajnokságra, és megnyerte az Európa-ligát. Mit változtatott meg a nemzeti csapatnál, hogy ilyen gyorsan sikerült ilyen jó eredményeket elérni?
Nagyon különleges társasághoz kerültem, de újra kellett szerveznem az egész válogatott körüli rendszert. Csak példa: Szombathelyen, a Savaria Kupán pár nappal ezelőtt készült egy kép a stábról, ami jelenleg 10 főből áll.

2015-ben nagyon jó elegyet alkottak a fiatal és az idős játékosok, és mindenki imádta azt, amit csinál. Úgy éreztem, hogy a játékosok számára frissítően hatott az érkezésem. Mindenki tiszta lapot kapott, közösen indultunk el a nulláról, aminek köszönhetően minden játékos meg tudta mutatni a valódi tudását, és azt, hogy hasznos tud lenni a csapat számára. Örülök neki, hogy az a siker, amiért annyit dolgoztunk, hamar eljött.

Jan de Brandt a maximális taktikai felkészültségben hisz Forrás: Origo

Mindig nyugodtnak és kiegyensúlyozottnak tűnik a mérkőzések közben. Amikor fiatalabb volt, akkor is ezek a tulajdonságok voltak önre jellemzőek?
Játékosként én feladó voltam. Nekem kellett kontrolálni a játékot, rengeteget kommunikáltam az ütőkkel, muszáj volt jól megszerveznem a csapatom játékát.

Mivel fiatalon is ilyen voltam, ezért edzőként is ezek a tulajdonságok jellemeznek. Egyébként gyerekkoromban, amikor a bátyámmal játszottam, akkor is ésszel és higgadtan próbáltam meg nyerni. Mert mindig nyerni akarok, legyen szó röplabdamérkőzésről vagy egy baráti teniszről.

Európa-bajnoki 12. helyezés, Európa-liga arany-, illetve ezüstérem a magyar válogatottal. Melyik eredményre a legbüszkébb?
Arra a folyamatra, amit kialakítottunk, hogy elérjük ezeket az eredményeket. Az első edzőtáborban Mátraházán mindössze 8-10 játékosom volt, onnan jutottunk el oda, hogy 2015-ben Törökországban aranyszettben megnyertük az Európa-ligát, és az Európa-bajnokságon szerepelhettünk. Különösen kedves számomra az a 2017-es pótselejtező, amit az Európa-bajnokságon való szereplésért játszhattunk.

Készült rólam egy kép, amikor beütöttük az utolsó pontot, az az egyik kedvencem a pályafutásom alatt rólam készült fotók közül.

A belga szakember által említett kedvenc kép Forrás: Origo

Térjünk rá a 2019-es Eb-t megelőző időszakra. Hogy látja, sikerült elvégezni mindent a felkészülés során, amit eltervezett?
A karrierem egyik legjobban szervezett és sikerült felkészülési időszaka volt, amit köszönök a Magyar Röplabda Szövetségnek.

Úgy gondolom, hogy megfelelő mennyiségű pihenőidőt is kaptak a játékosok, és éhesek lesznek a játékra. Az Európa-ligában és a Savaria Kupán nem számított az eredmény, az Európa-bajnokságon nagyon is fog.

Sorrendben Észtország, Románia, Azerbajdzsán, Horvátország és Hollandia lesznek a magyar válogatott ellenfelei az Európa-bajnokságon. Sikerült már kielemezni őket?
Észtországgal nem játszottunk korábban, nagyon fiatal válogatottjuk van.

Azerbajdzsánnak és Horvátországnak is olasz edzője van, akik szeretik a trükkös játékokat, de felkészültünk a meglepetésekre is. Hollandia az előző világbajnokságon a 4. helyen végzett, kiemelkedik a csoportból, de mindent megteszünk, hogy szoros eredményt érjünk el.

Milyen helyezéssel lenne elégedett?
Két álmom van: a kisebbik az, hogy bejutunk a legjobb 16 közé, a nagyobbik az, hogy a legjobb nyolcba. A csoportmeccsek során minden győzelem számít, mert ha minél jobban szerepel a csapat, papíron annál könnyebb ellenfelet kapunk a továbbjutás esetén.

Mi az erőssége a magyar válogatottnak?
Nekünk nincsenek olyan játékosaink, akik az olasz vagy a török bajnokságban szerepelnének, viszont csapatként kiválóan tudnak a magyar röplabdázók játszani.

A már említett románok elleni pótselejtezőn hátrányba kerültünk, de a fanatikus szurkolók belehajszolták a csapatot a győzelembe.

A legjobb nyolc közé jutna a magyar válogatott a női röplabda Európa-bajnokságon Forrás: Origo

Mit tapasztal majd az a szurkoló, aki korábban nem járt röplabdamérkőzésen, mit fog látni a pályán?
Egy harcos csapatot, amelyik óriási szívvel fog küzdeni. Olyan karakterek a keretben lévő játékosok, akiket az motivál a legjobban, ha a nemzeti csapatban játszhatnak a saját szurkolóik előtt.

Mit vár, hogy milyen hatással lesz a hazai rendezésű Európa-bajnokság a magyar röplabdázásra?
Ez a sportág sosem versenyezhet Magyarországon a labdarúgás vagy a kézilabda népszerűségével. Hiába az egyik legkedveltebb teremsportág Európában, nem tudott Magyarországon egy nagy tömegű bázist kialakítani. A röplabda olyan sportág, ahol nem kerülnek kontaktusba játékosok, így aki fizikális hátrányból indul, annak is esélye lehet jó játékossá fejlődni.

Egyre több jól képzett röplabdaedző van már Magyarországon, akik kiválóan nevelik és képzik az utánpótlásban szereplő ifjú játékosokat, így a fiatalok jó kezekbe kerülnének.

A magyar válogatott mérkőzései az Eb-n:
08.23 20:30 Magyarország – Észtország
08.24 20:30 Magyarország – Románia
08.26 20:30 Magyarország – Azerbajdzsán
08.28 18:00 Magyarország – Horvátország
08.29 18:00 Magyarország – Hollandia

Az Európa-bajnokságra az Eventim hálózatában online is lehet jegyet vásárolni erre a linkre kattintva.