Társoldalunk:

Az amerikai kosárválogatott 78 mérkőzés és 13 év után kapott ki újra

2019.08.24. 13:55

Az amerikai férfi kosárlabda-válogatott 78 mérkőzés és közel 13 év után vereséget szenvedett szombaton.

A tengerentúli együttes a melbourne-i felkészülési mérkőzésen 98-94-re maradt alul az ausztrál csapattal szemben, amely a harmadik negyed közepén még tízpontos hátrányban volt. A találkozó hőse a 30 pontos Patty Mills volt. A dolog további érdekessége, hogy Mills a San Antonio játékosa, ott az edző az a Gregg Popovich, aki az amerikai válogatott szövetségi kapitánya is. Magyarul Mills a saját edzője orra alá tört borsot - nem is keveset.Ausztrália története során 30 vereség után először győzte le az amerikai riválist.

Jobban akarták a sikert ma este, de megtanultuk a leckét" - mondta a 22 pontig jutó Kemba Walker a kudarcot követően.

Az amerikaiak legutóbb a 2006-os világbajnokság elődöntőjében kaptak ki, akkor szeptember elsején a görög együttes múlta felül. Azóta az NBA-sztárokkal rendre teletűzdelt válogatott megnyerte a 2008-as, a 2012-es és a 2016-os olimpiát, valamint a 2010-es és 2014-es világbajnokságot.

Az Egyesült Államok ugyan vezeti a világranglistát, de ezúttal korántsem egyértelmű az aranyérme az egy hét múlva rajtoló kínai vb-n, mivel legnagyobb sztárjai lemondták a szereplést. Az amerikaiak legnagyobb riválisa Szerbia, Franciaország és az NBA legértékesebb játékosa, Jannisz Antetokunmpo által vezetett Görögország lehet.