Vágólapra másolva!
A magyar női röplabda-válogatt 3-0-s vereséget szenvedett Horvátországtól a részben budapesti rendezésű Európa-bajnokságon. A végeredmény azonban nem mutat teljes képet a meccsről, két szettet is minimális különbséggel veszített el a csapat, ráadásul az egyiket ritkán látott maratoni csatában.

Győzelmi kényszerben lépett pályára a válogatott, vereség esetén ugyanis már csak matematikai esélye maradt volna a továbbjutásra, a zárómeccsen pedig a csoport toronymagas győztese, Hollandia ellen kellett volna nyernie.

Több mint 4000 néző üvöltötte végig a játékosok bemutatását, az biztos, hogy rajtuk nem múlt a csapat sikere. Jan De Brandt ezúttal is a Tálas Zsuzsa-Szakmáry Gréta-Sándor Renáta-Németh Anett-Nagy Eszter-Pekárik Eszter kezdőt küldte pályára.

Először 4-3-nál vezetett a magyar válogatott, innentől viszont zsinórban három pontot szereztek a horvátok. 8-8-nál sikerült egyeníteni, de megint a vendégek kaptak el egy jó sorozatot, négypontos hátrányba kerültünk. Remekül működött a horvátok blokkja, kiválóan védekeztek, szerencsére azonban a nyitásokkal meggyűlt a bajuk. 16-13-nál fantasztikus pontot szerzett Török Kata, ismét megjött a közönség hangja.

Török Kata zseniális ütéssel hozta lázba a nézőket Fotó: Csudai Sándor - Origo

Sajnos ekkor megrázta magát a világklasszis átlójuk, Samanta Fabris, aki a bombaerős nyitásaival komoly gondot okozott a magyaroknak. 21-15-ről feljöttünk 21-18-ra, de a horvátok tudtak újítani, és 25-20-ra megnyerték az első játszmát.

Jan De Brandt folyamatosan rotálta a játékosokat, pályára került a második szettben Bleicher Réka, Gyimes Zsófia, Tóth Fruzsina, és a csapatkapitány, Bokorné Liliom Rita is, de 3-7-nél időt kellett kérnie a szövetségi kapitánynak a rossz kezdés miatt. Gyimes nyitásaival aztán sikerült zárkózni, egy pontra olvadt a hátrányunk. A horvátok viszont kézben tartották ezt a szettet is, és újra elhúztak hat ponttal, a szövetségi kapitány ismért kikérte az idejét. Ez nagy lendületet adott a magyar lányoknak, óriási küzdéssel sikerült egyenlíteni 21-21-nél, a túloldalon Daniele Santarelli össze-vissza cserélgetett ekkor. 22-22 után sorozatban két ponttal két szettlabdához jutott Horvátország.

Samantha Fabris (13) volt a horvátok legjobbja Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az elsőt Szakmáry egy iszonyatos bombával hárította, a másodikat viszont megcsinálták a horvátok, szívszorító módon veszítettük el a második játszmát.

A harmadik szett magyar ponttal indult, majd egy apró hullámvölgy után visszavettük a vezetést, sőt, egyre növeltük a különbséget, 11-7-nél Santarelli időt kért. Szerencsére ezúttal nem tudtak ebből erőt meríteni, hősies pontokkat őriztük az előnyt. A horvátok viszont többnyire könnyű pontokat szereztek, ami nem őrölte fel az erejüket, és egyre közelebb zárkóztak, majd 23-22-re átvették a vezetést. Az egyenlítés megvolt, de egy blokk után meccslabdához jutottak a vendégek.

Legalábbis úgy tűnt, de hálót érintett a horvát játékos keze, videózás után pedig Gyimes nyitott a szettért. Elsőre ászt ítéltek, de a videobíró outot mutatott. 24-24, őrült végjáték következett.

Pekárik blokkjával megint játszmalabdánk volt, de azonnal hárították. Ekkor megint Pekárik villant centertámadásból, tombolt az egész Papp László Sportaréna, Török viszont outot nyitott, majd egy blokk után meccslabdához jutott Horvátország. Sándor Renáta ütése kívül pattant le, ismét challenge jött, megint Jan De Brandtnak volt igaza. 27-27, majd újabb meccslabda a horvátoknak, de az ő nyitásuk is outra ment. Akárcsak Tálásé, megint meccslabda, de Fabris keze is megremegett. Sándoré viszont nem, az ászával szettlabdánk volt. Fabris hárította. 30-30, nem lehetett fokozni az izgalmakat. Klaric bombájával megint meccslabda, de ebből Szakmáry lyukat ütött a pályára. Németh könnyű blokkjával 32-31 ide, Santarelli challenge-elt, aztán cirkuszolt. Fabris lehetetlen helyzetből hárított, de Szakmáry tartotta vele a lépést.

Egy magyar hiba után megint meccslabdájuk volt, és ezt már megcsinálták. 35-33-ra nyerték ezt a maratoni szettet, és a mérkőzést is, aminek egészen drámai vége lett.

Hiába az óriási küzdelem, a magyar válogatott kikapott Horvátországtól Fotó: Csudai Sándor - Origo

Végeredmény, női röplabda Európa-bajnokság, C-csoport, Budapest:

Magyarország - Horvátország 0-3 (-20, -23, -33)

A magyar válogatott csütörtök este 18.00-kor Hollandia ellen zárja a csoportkört. Matematikailag még összejöhet a továbbjutás, ehhez Azerbajdzsánnak minél nagyobb különbséggel kellene legyőznie Romániát, nekünk pedig az utóbbi két Eb-n ezüstérmes Hollandiát.

- mondta Jan De Brandt szövetségi kapitány.

"Szomorúság, düh, csalódottság. Ezeket érzem most. Ma megmutattuk, hogy sosem adjuk fel, hogy milyen jók vagyunk, viszont mérges vagyok, mert játszhattunk volna így az előző két meccsen is. Ma mindent kiadtunk magunkból, ezt mindenki láthatta. Persze büszkék is lehetünk arra, ahogyan küzdöttünk, olyan pontokat csináltunk, amire azt lehet mondani, hogy ezért érdemes játszani.

Ilyen hangulat még sosem volt magyarországi röplabda-meccsen Fotó: Csudai Sándor - Origo

Köszönjük a közönségnek is, szerintem Magyarországon nem volt még röplabda-mérkőzésen ilyen hangulat! Van még matematikai esélyünk, és mivel női röplabdáról beszélünk, bármi történhet a hollandok ellen. Az biztos, hogy nekik megyünk" - vélekedett a meccs legjobb magyar játékosa, Szakmáry Gréta.

"Fáradtak vagyunk, de azért, mert ma mindent kiadtunk magunkból, ami a csövön kifért. Viszont nagy a csalódottság is, mert ez sem volt elég. Az utolsó szettben extrát hoztunk, de végül ez is kevés volt. Kár, főleg azért, hogy a románok ellen nem tudtunk így játszani, akkor kicsit görcsösek voltunk, pedig a motivációval nem volt gond. Persze egy magyar-román meccsre szerintem nem is kell motiválni senkit, legyen szó bármelyik sportról.

- értékelt Pekárik Eszter.