Vágólapra másolva!
A magyar női 3x3-as kosárlabda-válogatott elképesztő izgalmak után 17-16-ra legyőzte a lengyeleket Debrecenben a sportág Európa-bajnokságán. Károlyi Andrea együttese ezzel a legjobb 8 közé jutott. Az esti összecsapáson a címvédő franciákat 21-11-re gázolta le a magyar csapat, megvan a csoportelsőség. Vasárnap a spanyolok következnek.

Impozáns környezetben, a Nagytemplom tövében felállított pályán, abszolút telt ház előtt, remek hangulatban kezdődött meg a nők versenye a debreceni 3x3-as kosárlabda Eb-n.

Csodás környezetben zajlik a debreceni 3x3-as kosárlabda Eb Forrás: FIBA

Károlyi Andrea csapata júniusban az amszterdami világbajnokságon második helyen végzett. Amióta a Nemzetközi Olimpiai Bizottság felvette az ötkarikás játékok műsorába az utcai kosárlabdát, jelentősen megnőtt az érdeklődés az új szakág iránt.

Azzal, hogy a magyar nők a vb-n ezüstérmesek lettek, már biztosan részt vehetnek a 2020 tavaszán zajló olimpiai világselejtezőn, azaz esélyük van arra, hogy kijussanak az olimpiára.

Debrecenben a magyar lányok a lengyelekkel és a franciákkal kerültek egy csoportba. A csoport első meccsén a franciák 21-4-re legyőzték a lengyeleket, a magyarok így azzal a tudattal léptek pályára, hogy győzelmük esetén azonnal bejutnak a legjobb 8 közé. Ez így is történt, de nem mindennapi izgalmak után.

Óriási csatát hozott a lengyelek elleni mérkőzés Forrás: FIBA

A Theodorán Alexandra, Papp Klaudia, Goree Cyesha, Medgyessy Dóra alkotta válogatott három perc alatt csak egy pontig jutott, és 5-1-es hátrányba került. A mérkőzés derekán viszont a debreceni születésű Medgyessy duplájával már 6-5-re vezetett a csapat, majd Theodorán távoli találatával két perccel a vége előtt 11-11 volt az állás.

A hajrát aztán a magyarok bírták jobban, és egy ponttal nyertek,

ami azt jelenti, hogy a lengyelek két vereséggel befejezték szereplésüket az Eb-n, a házigazdák pedig az esti meccs eredményétől függetlenül ott lesznek a vasárnapi negyeddöntőben.

A magyar lányok nagy izgalmak után legyőzték a lengyeleket Forrás: FIBA

Ezek után következett a franciák elleni második összecsapás, amely a csoport nagy rangadójának számított. A francia csapat nagyon nehéz ellenfélnek számított. Goree gyönyörű ziccerével indult a buli, 1-0-ra vezetett a magyar csapat.

A francia csapat a meccs elején nem találta a fogást, a magyarok sokkal jobban kezdtek, mint a lengyelek ellen.

2-0 után jött a franciák első pontja, majd az ellenfél átvette a vezetést 3-2-re. 4-3-as francia előnynél a magyar csapat időt kért. Ebben a sportágban a szövetségi kapitány nem ülhet a padon, így a lányok maguk beszélték meg, mit kellene változtatni. Papp Klaudia sok ziccert kihagyott, Goree egy büntetőt bedobott, 4-5, majd egy ziccrel egyenlített. Szinte csak ő tartotta ekkor a lelket a magyarokban.

Egészen elképesztő, amit az amerikai lány csinált, 5-7 után az ő két kosarával lett 7-7.

A többiek egyszerűen képtelenek voltak kosarat dobni. Egészen addig, amíg Medgyessy be nem vágott egy kettest és újra vezetett a magyar csapat (9-8.) Négy perc volt ekkor hátra. Medgyessy is belelendült, majd Goree dobott kosarat. 11-8 Magyarország javára a címvédő, Európa-bajnok franciák ellen. Vajon kibírja-e a csapat - ez volt a kérdés. Medgyessy két büntteőjével 13-9 ide, 2.20 volt hátra. Medgyessy gólt dobott, lepattanót szedett, elképesztő, hogy játszottunk.

Goree kintről bevágta, 16-9-re vezettünk másfél perccel a vége előtt - hihetetlen.

Innentől kezdve tényleg csak arra kellett figyelni, hogy ne olvadjon el az előny. Okosan támadtunk Goree keze sült ezen a meccsen.

A vége 21-11 a címvédővel szemben -

vasárnap jöhetnek a spanyolok - már a nyolc közé jutásért.

Női 3x3-as kosárlabda Európa-bajnokság, Debrecen. Magyarország-Lengyelország 17-16. Franciaország-Lengyelország 21-4. Magyarország-Franciaország 21-11.

A magyar csapat csoportelső lett és a vasárnapi negyeddöntőben Spanyolország ellen folytatja a debrceni Eb-t.