Botrányos bírói döntésektől hangos a férfi kosár-vb - videó

(SP)CHINA-NANJING-BASKETBALL-FIBA WORLD CUP-GROUP L-FRA VS LTU(CN) se
(190907) -- NANJING, Sept. 7, 2019 (Xinhua) -- Jonas Valanciunas (R, front) of Lithuania dunks during the group L match between France and Lithuania at the 2019 FIBA World Cup in Nanjing, east China's Jiangsu Province, Sept. 7, 2019. (Xinhua/Han Yuqing)
Vágólapra másolva!
Litvánia a remek utolsó negyedbeli játéka ellenére 78-75-re kikapott Franciaországtól a férfi kosárlabda-világbajnokság második csoportkörében, és már nincs esélye bejutni a negyeddöntőbe. A litvánokat az utolsó két meccsükön számos rossz bíró ítélet sújtotta, ami miatt felháborodásukat fejezeték ki a nemzetközi szövetség felé.

A Litvánia-Franciaország mérkőzésen sokáig úgy tűnt, hogy a franciák simán megnyerik a találkozót, és eldöntik a továbbjutás kérdését. Azonban a litvánok a mérkőzés utolsó tíz percében magukra találtak, és 30 másodperccel a találkozó vége előtt Jonas Valanciunas két büntetőt dobhatott az egyenlítésért. Az elsőt bedobta, a másodikat viszont a francia center Rody Gobert úgy ütötte el, hogy hozzáért a gyűrűhöz.

A szabályok szerint a gyűrűn pattogó labdát le lehet ütni, viszont tilos a védekező csapatnak a gyűrűhöz vagy a hálóhoz hozzáérnie.

A játékvezetőknek a kosarat meg kellett volna adniuk, de legalább a videobírón vissza kellett volna nézniük a jelenetet, de nem tették meg. Ilyenkor, ahogy lenni szokott, az ellentámadásból a franciák pontokat dobtak, és megnyerték a meccset.

Dainius Adomaitis, Litvánia szövetségi kapitánya a mérkőzés után kiakadt a bírókra:

"Kérdezzék meg a FIBA-t, hogy miért ennyire gyengék a játékvezetők. A második meccsünket veszítjük el miattuk. Az ausztrálok ellen szinte rögbi zajlott a pályán, semmilyen kontaktot nem fújtak le. Ez egy vicc. Ez nem kosárlabda, nem rendszer. Minek van a videobíró? Nem okosnak, hanem becsületesnek kell lenni. Meg kellett volna állítani a meccset, és visszanézni, amit Gobert csinált.

- fakadt ki a litván szakember.

Litvánia kérte a FIBA-tól, hogy vizsgálja meg a mérkőzéseiken született játékvezetői döntéseket. Vasárnap reggelre ígérte a szövetség a döntést.

(Forrás: Eurohoops.net)