Vágólapra másolva!
Spanyolország-Argentína döntőt rendeznek a 2019-es kosárlabda világbajnokságon, miután a dél-amerikai együttes a második elődöntőben simán, legyőzte Franciaországot. Az argentinok 39 éves legendája, Luís Scola újabb zseniális mérkőzést hozott.

Ugyan két kosárnemzetről van szó, mégis mondhatjuk, hogy meglepetésre jutott a világbajnokságon a legjobb négy közé Franciaország és Argentína. Mindkét együttes két favoritot győzött le a negyeddöntőben, a gallok a címvédő Team USA-t, a dél-amerikaiak pedig a trónfosztásra készülő szerbeket.
Francia kosárral kezdődött a mérkőzés, erre azonban 10 argentin pont érkezett, ebből hetet a 39 éves ikon, Luís Scola szerzett. A franciák három pontra zárkóztak egy időkérés után, Labeyrie két hármast is bedobott, viszont Scolával ő sem tudott mit kezdeni. Fournier a betöréseivel próbálta csökkenteni a hátrányt, amiből az első negyed végére három pont maradt.

A második játékrészre feljavultak a franciák, köszönhetően a cserejátékosoknak, akik látványos megoldásokkal szerezték egymás után a kosarakat, míg az argentinok behúzták a kéziféket. Az európai csapat át is vette a vezetést, de csak ideiglenesen, mert néhány pillanattal később ismét az argentinok álltak jobban öt ponttal. Ebből néha tudtak faragni a franciák, de a félidő végére ismét hét lett a különbség, 39-32-re vezettek az argentinok. Scola már ekkor 13 ponttal és 10 lepattanóval állt.

Jó az öreg a háznál, főleg, ha akkora klasszis, mint Luís Scola Forrás: FIBA

A szünet után az olló nagyobbra nyílt, Scola hárompontost is dobott, és Vildoza is átlépte a tízpontos határt. A negyed felénél már 14 ponttal, 52-38-ra vezetett Argentína, a francia csapat pedig rendkívül tanácstalannak tűnt. A játékrész utolsó előtti percében ráadásul Fournier begyűjtötte a negyedik személyi hibáját, ez szintén nem segítette a franciákat, akik 12 pontos hátrányban várták az utolsó felvonást.

A franciáknál teljes betli volt az amerikaiak elleni hős, Rudy Gobert, de másik sztárjuk, Nicolas Batum játékában sem volt köszönet, ahogy Fournier is csak erőlködött, csak Frank Ntilikina és Nando De Colo volt dicsérhető. M'Bayé hármasával tízen belülre jöttek fel, de Laprovittola rögtön válaszolt egy hasonló távolival. Ha elkezdtek zárkózni a franciák, mindig jött egy argentin kosár,

sokszor Scolától, akinek az újabb hármasaival már 74-59-re vezetett a dél-amerikai válogatott.

A rutinos erőcsatárt nem sokkal később lecserélte Sergio Hernandez, aki bődületes teljesítménnyel, 28 ponttal és 13 lepattanóval fejezte be a meccset. Aminek a vége már inkább egy gálára emlékeztetett, Caffaro kihagyott egy üres zsákolást, de ez már senkit nem érdekelt.

Argentína 80-66-ra megnyerte az elődöntőt, és 2002 után ismét vb-döntőt játszhat.

Scola pedig az olimpiai bajnoki címe mellé begyűjtheti a hőn áhított vb-aranyat a vasárnapi döntőben Spanyolország ellen. A franciák a bronzért Ausztráliával játszanak majd.