Vágólapra másolva!
A vártnál sokkal simábban alakult a meglepetések világbajnokságának titulált kosár-vb döntője. Argentína két esélyesebb csapat búcsúztatása után a harmadikkal már nem bírt a fináléban, és a legendás Luís Scola is most nyújtotta a legrosszabb teljesítményt a tornán. A spanyolok ezzel szemben tökéletesen megtalálták az argentinok ellenszerét, erődemonstrációval kezdték a döntőt, és végig vezetve magabiztosan nyertek 95-75-re. Marc Gasol rekorder lett, ráadásul ő és Rudy Fernandez 13 év elteltével nyert ismét világbajnokságot. Ricky Rubio lett az MVP.

Ha valaki a torna előtt esetleg arra fogadott, hogy spanyol-argentin döntőt rendeznek, az már hovatartozástól, szurkolói szimpátiától függetlenül is kényelmesen, hátradőlve készülhetett a fináléra. A dél-amerikai együttest előzetesen maximum a legjobb nyolcba várták, míg a spanyolokat főleg a 4-6. helyre rangsorolták az amerikai-szerb-görög hármas után.

Az argentinok a 39 éves, örökifjú Luís Scola vezetésével jutottak el idáig, a negyeddöntőben az aranyesélyes szerbeket győzték le a vb egyik legjobb meccsén. Az elődöntőben aztán jöttek az amerikaiakat kiejtő franciák, Scola még egy lapáttal rátett a teljesítményére, és a csapat szinte végig vezetve nyert.

Az argentin legenda ott volt már a 2002-es vb-ezüstérmes csapatban, akárcsak két évvel később, amikor olimpiát nyertek.

Egy esetleges győzelemmel ő lehetett volna 1992 óta (amióta NBA-játékosok is indulhatnak világversenyeken) az első nem amerikai játékos, aki olimpiai és világbajnoknak is mondhatja magát.

Scola brutális teljesítményt nyújtott az elődöntőben Forrás: FIBA

A túloldalon a spanyolok a lengyeleket búcsúztatták a legjobb 8 között, az elődöntőben pedig egy dupla hosszabbításos, drámai meccsen győzték le az ausztrálokat, köszönhetően Marc Gasol zseniális második félidejének és hosszabbításának.
Ha már szóba került a center, ő is véghezvihetett egy történelmi tettet:

spanyol győzelem esetén ő lehetett a második olyan játékos, aki egy évben NBA- és világbajnok lesz, 2010-ben az amerikai Lamar Odom volt képes erre bravúrra.

A spanyolok alaposan bekezdtek, három perc után 12-2-re vezettek, időt kellett kérnie Sergio Hernandeznek. Mind támadásban, mind védekezésben szenvedett az argentin csapat, egészen addig, amíg Brussino nem vágott be két triplát, majd Campazzo fejezett be egy lerohanást. 14-2-ből 14-10 lett, Sergio Scariolo is időt kért.
Bejött Deck, az ő 2+1-es akciójával egy pontra zárkózott Argentína, a túloldalon Ribas is jól szállt be, egy hárompontossal és két büntetővel állította el a vérzést. Sőt, a negyed utolsó percére ismét kilenc pontra nőtt az előnyük, Scola pedig nem dobott pontot ebben a tíz percben.

A spanyoloknál Victor Claver is a pályán volt, aki ilyen dobással melegített a mérkőzésre:

És ha már ott volt, a második negyed elején szerzett egy nagyon fontos támadólepattanót, amiből Rudy Fernandez süllyesztett el egy hármast. Majd Willy Hernangomez volt eredményes centerből, 14 pontra nőtt a különbség, aztán Fernandez újabb triplájával már 31-14 volt az állás. Laprovittola vette a vállára az argentinokat, akik ismét megkísérelték a felzárkózást, 35-27-nél 10-en belülre kerültek, pedig Scola neve mellett továbbra is 0 pont állt.

A játékrész utolsó másodperceire aztán újfent 12 lett közte, 43-31-es állással mentek szünetre a csapatok.

A spanyolok sokkal jobban lepattanóztak az argentinoknál, rengeteg pontot dobhattak második szándékból. Gasol megint a második félidőben kelt életre, Rubio remek passza után szerezte meg az 50. spanyol pontot, Juancho Hernangomez zsákolásával pedig már 19-cel vezettek. Az argentinok vagy kintről próbálkoztak, vagy Scolának tették le a labdát pozícióba, de egyik sem vezetett eredményre. Rubio 2+1-e után 55-33 volt az állás, kilátástalan helyzetbe került Argentína.

Marc Gasol (balra) ismét megmutatta, hogy a világ egyik legjobb védőjátékosa, Scolának levegővételnyi helyet sem hagyott a meccsen Forrás: FIBA

Scola a negyed vége felé megszerezte első pontjait (büntetőből), de ez is csak arra volt elég, hogy 20-on belülre kerüljön a dél-amerikai csapat, a lendület teljesen elfogyott.

A negyedik negyedben csoda kellett volna az argentinoknak, hogy egyáltalán szorossá tudják tenni a döntőt. A spanyolok elkezdtek lazázni, Rubio két komoly hibát is elkövetett, az argentinok egy gyors futással visszajöttek 14 pontra, persze ez még mindig komoly különbség volt. Scola megszerezte az első mezőnykosarát hat perccel a meccs vége előtt, de továbbra is szenvedett, 10%-os hatékonysággal célzott, de Campazzo sem volt sokkal jobb.
Ebből a fellángolásból sem lett több, Scariolo időkérése megnyugtatta a spanyolokat, hamar visszaállt a húszpontos különbség. Az utolsó percekre beálltak a spanyol epizódszereplők is, akik az egész vb-n alig játszottak, a kispadon pedig már egymást ölelgették a többiek.

A végén ők pörgethették le az órát, mivel teljesen simán, 95-75-re győzött Spanyolország.

A döntőben nem volt kérdés, ez is majdnem olyan sima lett, mint 2006-ban Görögország ellen, amikor első vb-címüket ünnepelhették a hispánok. Abban a csapatban már ott volt Rudy Fernandez és Marc Gasol is, akik innentől kezdve kétszeres világbajnoknak mondhatják magukat.

A világbajnokság legértékesebb játékosának (MVP) a spanyolok irányítóját, Ricky Rubiót választották, az álomcsapatba pedig rajta kívül Bogdan Bogdanovics (Szerbia), Evan Fournier (Franciaország), Luís Scola (Argentína) és Marc Gasol (Spanyolország) került be.