Franciaország nyerte a kosárlabda-vb bronzmeccsét

Basket Horizontal
Australia's Joe Ingles (C) passes the ball through France's Vincent Poirier (L) and Evan Fournier during the Basketball World Cup third place game between France and Australia in Beijing on September 15, 2019. (Photo by NOEL CELIS / AFP)
Vágólapra másolva!
Pontszegény mérkőzésen Franciaország 67-59-re legyőzte Ausztráliát, ezzel sorozatban másodszor lett világbajnoki bronzérmes. Az ausztrálok kezdték jobban a mérkőzést, a harmadik negyed elején már 15 ponttal is vezettek, az utolsó negyedórában azonban kosarat is alig dobtak, míg a franciák egyre gyorsabban és pontosabban játszottak.

A két válogatott remek mérkőzést játszott egymással a középdöntős csoportban, akkor egy végletekig kiélezett küzdelem végén az ausztrálok nyertek 100-98-ra. A franciák a legutóbbi vb-n is a harmadik helyért játszhattak, akkor 95-93-ra verték Litvániát, Ausztrália viszont a férfi válogatott történetének első vb-érméért lépett pályára.

Mindkét csapat két-két NBA-kosarassal a kezdő ötösben állt fel, az európaiaknál Evan Fournier (Orlando Magic) és Vincent Poirier (Boston Celtics), míg a másik oldalon Joe Ingles (Utah Jazz) és Matthew Dellavedova (Cleveland Cavliers) volt a pályán, az első negyedben azonban a cseréként pályára lépő San Antonio Spurs-irányító, Patty Mills volt a mezőny legjobbja, aki nyolc ponttal zárta az első tíz percet.

Patty Mills volt az első negyed legjobbja:

Az ausztrálok erőszakosabbak voltak védekezésben és pontosabbak támadásban, így öt ponttal vezettek a negyed végén.

A franciák a második tíz percben sem tudták összekapni magukat, a vébén eddig remekül játszó Fournier 2/9-es mezőnymutatóval állt húsz perc után, míg a másik oldalon Mills mellé felzárkózótt a nagyszünetig 12 pontot szerző Ingles. A különbség így egy híján tíz pont volt a két csapat között, amikor pihenőre mentek.

Ilyenekből volt kevés a franciáknál:

A közte tízre sem kellett sokat várni, az első, 2+1-el végződő ausztrál támadásból meg is lett, és gyorsan 15 pontra hízott a két csapat közötti különbség. A franciák ekkor kezdtek kicsivel jobban pörögni, beesett egy-két tripla is, és Nicolas Batum is jelezte, hogy a pályán van, míg a másik oldalon a 15 pontnál járó Ingles kissé magára maradt. Poirier hatalmas zsákolása után néztek be újra tíz pont alá a franciák, sőt három perccel a negyed vége előtt már csak hat pont volt az ausztrálok előnye.

A főszereplők: az ausztrál Joe Ingles (középen) próbál passzolni Vincent Poirier (balra) és Evan Fournier szorításában Forrás: AFP/Noel Celis

Másfél perccel később pedig már csak két pont, az ausztrálok edzője pedig gyors egymásutánban második idejét is ki kellett, hogy kérje. Az utolsó kosár az ausziké volt, de most már teljesen nyílttá vált a meccs az utolsó negyedre.

A vérszemet kapó franciák Fournier negyedik értékesített triplájával, majd Nando De Colo két büntetőjével átvették a vezetést, majd utóbbi még egy hármast is bevágott, így máris az európai csapat vezetett négy ponttal. Innen fej-fej mellett haladtak a csapatok, Albicy tripláira palánk alatti kosarakkal válaszoltak Ingles és Bogut révén többnyire. 2:05-tel a vége előtt újra négy pont volt a franciák előnye, miután Rudy Gobert is megszerezte első pontjait. Albicy bevágta a harmadik tripláját is, ezzel a franciák kilenc távoli kosárnál tartottak, amire az ausztrálok 18 eladott labdával "válaszoltak".

A franciák az utolsó percben már nyolc ponttal is vezettek, Mills még dobott ugyan egy triplát, de ez már nem osztott, nem szorzott: Franciaország története során másodszor lett világbajnoki bronzérmes.

Eredmény, bronzmérkőzés:
Franciaország–Ausztrália 67-59 (11-16, 10-14, 21-16, 25-13)

A világbajnokság döntőjét Argentína–Spanyolország találkozót rendeznek 14 órai kezdéssel.