Vágólapra másolva!
A magyar női kéziválogatott megkezdte a felkészülést a 2020 decemberi Európa-bajnokság selejtezőire. Kim Rasmussen csapatára a csoportban Olaszország, Litvánia és Montenegró vár, a négyes első két helyezettje jut ki a dán-norvég közös rendezésű tornára. A héten sorra kerülő két meccs mellett azonban már mindenki a decemberi olimpiai kvalifikációs vébéről beszél inkább.

A hagyományoknak megfelelően szivacslabbdás focival indult az első gyakorlás, ahol négy csapat két kapura játszva harcolt teljes erőbedobással. A küzdelem mellett kimondottan ügyes megoldásokban sem volt hiány, és talán nem véletlen, hogy a lábbal ügyesebb kapusok – Bíró Blanka, Janurik Kinga – mutatták be a legszebb labdaérintéseket.

Bíró Blanka fociban a mezőnyben is megállná a helyét Fotó: Csudai Sándor - Origo

A csapatra szeptember 25-én Érden máris meccs vár, ott Litvánia lesz az ellenfél, majd vasárnap már Lignanóban a csoport leggyengébbnek tűnő csapata, Olaszország ellen folytatódik a sorozat. Aztán tavaszig szünet az Eb-selejtezőkben, de ez nem azt jelenti, hogy nem lesz válogatott esemény, hiszen ezek a meccsek már szerves részei a decemberi, Japánban sorra kerülő világbajnokságnak.

Kim Rasmussen pörgős, gyors edzést vezényelt, ahol a játékosok sem magukat, sem egymást nem kímélték. A kisebb sérüléssel bajlódó irányítók közül Tóth Gabriella kevesebbet volt a pályán, míg Kovacsics Anikónak bőven volt lehetősége gyakorolni. A kapitány a biztonság kedvéért a váciak irányítóját, Lakatos Ritát is behívta hétfőn a keretbe.

Kim Rasmussen (középen) akkor örül, ha viszontlátja, amit a korábbi edzéseken begyakoroltak Fotó: Csudai Sándor - Origo

A másfél órás tréning előtt a dán szakvezető egy rövid teszttel igyekezett képet kapni a játékosok állapotáról.

"A tesztek eredményét még nem ismerem, de ezek nem is csak a számokról szólnak, illetve nem arról, hogy ki jó és ki nem jó,

– kezdte értékelését az Origónak, miután elkészítette a közös fotókat a személyétől igencsak fellelkesült Fülöp-szigeteki strandkézilabda-válogatott elöljáróival, akik arra biztatták, hogy adja oda a névjegyét a kolléganőjüknek, de Rasmussen udvariasan elhárította a lehetőséget. – Fontos, hogy a fiatalok, akik most itt vannak velünk egyre gyorsabbak és erősebbek legyenek, mert maga a játék is egyre gyorsabb lesz.

Első edzésnek jó volt, amit hétfőn látott a csapattól, mondja Rasmussen, de ezek a gyakorlások mindig csak arról szólnak, hogy a játékosokat fejben átállítsák a klubjukban végzett munkáról a válogatottnál végzett munkára, teszi hozzá. A kisebb sérülések miatt nem kell aggódnia, mert mindenkinek megvan a helyettese.

Legyen olyan hőfoka az edzéseknek, mint a meccseknek Fotó: Csudai Sándor - Origo

"Ha valaki kiesik, ott van mögötte egy új játékos. Ezért jönnek a fiatalok, hogy segítsenek nekünk, erről szól a válogatott: ha az egyik játékos kiesik, a helyére tudjon állni valaki."

A gyors, sok ütközéssel, kemény védekezéssel tarkított játékkal Rasmussen egyértelműen a meccsek sebességét igyekezett imitálni. "Minél keményebbek és agresszívebbek vagyunk az edzéseken, annál jobbak lesznek az esélyeink a mérkőzéseken, annál gyorsabbak leszünk. Minden edzésen meg kell mutatnunk, hogy kik vagyunk, milyen keményen dolgozunk, hogy tudunk egymásnak segíteni, különösen védekezésben, hogy az ellenfelek egyetlen könnyű gólt se tudjanak ellenünk szerezni. Szerintem ez most már egész jól működik."

Rasmussen keretében jelenleg 21 játékos van, de azt nem tudja megígérni, hogy valamennyien lehetőséget kapnak a következő két meccsen. Az viszont tény, hogy ezek a játékosok adják a decemberi, Japánban sorra kerülő olimpiai kvalifikációs világbajnokságra készülő csapat gerincét.

A két Eb-selejtező ugyan korántsem tétnélküli mérkőzés, de a gondolatok azért már inkább a vébén vannak, főleg úgy, hogy az elutazás előtt csak ez az egy hét áll a csapat rendelkezésére, legközelebb már Dél-Koreában lépnek pályára egy felkészülési tornán a hazai csapat, valamint az orosz és a szerb válogatott ellen.

Jönnek a fiatalok Fotó: Csudai Sándor - Origo

"Annyit pontosítanék, hogy valóban nem erre a két meccsre, de nem is a vébére fókuszálunk, hanem csakis magunkra, arra, hogy minél jobban tökéletesítsük a játékunkat, hogy mindenkibe beleégjen, mit és hogy játszunk, hogy amikor legközelebb találkozunk, már ne a nulladik, hanem a második szintről kelljen munkához látnunk."

A csapat rutinos átlövője, Tomori Zsuzsanna több súlyos sérülés után újra a legjobb formájában várja a válogatott mérkőzéseket. A balkezes átlövőre a pályán és az öltözőben is számít Rasmussen.

"Nem tudtam a csapattal tartani a múltkor Törökországba, úgyhogy már hiányzott az itteni munka. Ez lesz az utolsó lehetőség, hogy finomítsuk a játékunkat, amire ez a két meccs remek lehetőséget ad. A litvánok ugyan egy komolyabb csapat, nem szabad őket lebecsülni, mert abból könnyen kisülhet egy kínlódós meccs, az olaszok ellen viszont egyértelműen egy magabiztos győzelemre számítunk.

úgy, hogy visszajöjjenek azok a taktikai elemek, amelyeket az edzéseken gyakorlunk, hogy ne hibázzunk az alapvető dolgokban."

Háfra Noémi (labdával) komoly átlövőpárost fog alkotni Tomori Zsuzsával Fotó: Csudai Sándor - Origo

A világbajnokságról még csak érintőlegesen beszélt a Siófok átlövője, elmondva, hogy jó lenne minél előrébb végezni a román, montenegrói, spanyol, szenegáli, kazah csoportban, hogy aztán a középdöntős csoportban bebiztosítsuk az olimpiai kvalifikációs tornát érő első hét hely valamelyikét.

A Ferencváros irányítója, Kovacsics Anikó szerint is inkább a litvánok elleni meccsre kell ügyelni, mert a "kötelező meccsekről sosem lehet tudni, hogy sima lesz vagy szenvedős, de reméljük, hogy az előbbi" – mondta.

Az irányító dolgát megkönnyíti, hogy Háfra Noémi mellett Tomori és az érdi Kiss Nikoletta is csatlakozott a csapathoz, így egy sokkal erősebb átlövősorral mehetünk csatába, mint eddig.

"Ez megkönnyíti az én dolgomat, és akkor ott vagyunk még mi, a kicsik, akik betörésekből, gyors játékokból tudunk eredményesek lenni."

Kovacsics Anikó már a válogatott egyik legrutinosabb játékosa Fotó: Csudai Sándor - Origo

"Nem tévesztjük szem elől az Eb-t, de persze már többet gondolunk a vébére, szeretnénk előre lépni ahhoz képest, ahol most tartunk. És nem titok, hogy a jövő nyár lebeg a szemünk előtt" – utalt az olimpiai kvalifikációs tornára és a tokiói olimpiára Kovacsics Anikó. A vébéről az aranyérmes jut ki közvetlenül az olimpiára, úgyhogy "meg kell nyerni a vébét, annál nincs egyszerűbb út, de mi azért egyelőre csak arra koncentrálunk, hogy a kvalifikációs tornát jelentő első hét helyre odaérjünk. Ha ez megvan, majd akkor lehet számolgatni."

A magyar női válogatott kerete az Eb-selejtezőkre

Kapusok: Bíró Blanka (FTC-Rail Cargo Hungaria), Janurik Kinga (Érd), Kiss Éva (Győri Audi ETO), Triffa Ágnes (DVSC Schaeffler)
Jobbszélsők: Faluvégi Dorottya (Győri Audi ETO), Lukács Viktória (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Jobbátlövők: Hámori Konszuéla (Váci NKSE), Kiss Nikoletta (Érd), Klujber Katrin (FTC-Rail Cargo Hungaria), Tomori Zsuzsanna (Siófok KC)
Irányítók: Kovacsics Anikó (FTC-Rail Cargo Hungaria), Tóth Gabriella (Érd)
Beállók: Szabó Laura (Érd), Pásztor Noémi (FTC-Rail Cargo Hungaria), Tóvizi Petra (DVSC Schaeffler), Bordás Réka (DVSC Schaeffler)
Balátlövők: Háfra Noémi (FTC-Rail Cargo Hungaria), Klivinyi Kinga (FTC-Rail Cargo Hungaria), Kopecz Barbara (EUbility Group Békéscsabai ENKSE)
Balszélsők: Kazai Anita (Dunaújvárosi KKA), Márton Gréta (FTC-Rail Cargo Hungaria), Schatzl Nadine (FTC-Rail Cargo Hungaria)

Szövetségi kapitány: Kim Rasmussen
Edző: Siti Bea
Kapusedző: Bakos István

Az Eb-selejtezők időpontjai:
1. forduló: 2019. szeptember 25.: Magyarország–Litvánia
2. forduló: 2019. szeptember 29.: Olaszország–Magyarország
3. forduló: 2020. március 25-26.: Magyarország–Montenegró
4. forduló: 2020. március 27-28.: Montenegró–Magyarország
5. forduló: 2020. május 27-28.: Litvánia–Magyarország
6. forduló: 2020. május 31.: Magyarország–Olaszország