Nehéz lesz idehaza megszorítani a Sopron Basketet

A kupagyőztes Sopron játékosai ünnepelnek a női kosárlabda Magyar Kupa döntőjében játszott Sopron Basket-Atomerőmű KSC Szekszárd mérkőzés után
Vágólapra másolva!
A bajnoki címvédő és kupagyőztes Sopron Basket női kosárlabda-csapata szombaton este 19 órakor Budapesten a Csata ellen kezdi meg a női kosárlabda NB I küzdelemsorozatát. A soproni csapat ebben a szezonban is három fronton igyekszik a lehető legjobb teljesítményt nyújtani, hiszen a magyar bajnokság és a kupa mellett az Euroligában is elindul az együttes, amely egy fiatal magyar edzővel, Gáspár Dáviddal a kispadon vág neki a szezonnak.

Ami a magyar bajnokságot illeti, ott nehéz lesz a Sopronnak az elmúlt idény teljesítményét megismételni. A 2018-19-es idényben ugyanis az NB I-et 100 százalékos teljesítménnyel nyerte meg a Sopron, azaz hazai környezetben egyetlen csapat sem tudta legyőzni az akkor még Roberto Iniguez által irányított zöld-sárgákat.

Az idei NB I-es szezonban többen fenik a fogukat a Sopronra.

Az erőviszonyok alapján három olyan csapat lehet, amely nehéz perceket okozhat a bajnoknak. A DVTK, amely szerdán az olasz Venezia ellen Euroliga-selejtezőt játszik, a Győr, amely ismét nagyon sok játékost igazolt (kérdés, hogyan áll mindez össze csapattá) és a Szekszárd, amely a legutóbbi bajnokságban nem jutott be a legjobb négy közé.

Szavazzon!

Mit vár a női kosárlabda NB I 2019-20-as idényétől

Ezt Tolnában nagy kudarcként élték meg, nem véletlen, hogy Szekszárdon most a legjobb négy közé jutás lehet a cél.

Gáspár Dávid, a Sopron Basket új vezetőedzője Forrás: Pados Noel

A Sopron hétfőn délután tartott médianapot, ezen a játékosok és Gáspár Dávid vezetőedző is az előttük álló célokról beszélt. Fegyverneky Zsófia, a csapat kapitánya azt emelte ki, hogy még 34 évesen is tud neki újat mutatni egy-egy nyári, 6 héten át tartó felkészülés. "Szerethető csapatunk lesz" - mondta Fegyverneky az M4 Sport kamerája előtt. Az biztos, hogy a bajnok jelentős átalakuláson esett át, hiszen a légiósok közül az amerikai Turner és Dupree, a svéd Zahui és a spanyol Casas is távozott Sopronból. Megmaradt viszont az a három szerb játékos (Jelena Milovanovics, akit innentől kezdve Jelena Brooks néven láthatunk majd, Aleksandra Crvendkaics és Tina Jovanovics), akikre lassan tiszteletbeli magyarként tekinthetünk Sopronban.

Ők hárman összesen 15 idényt húztak le Sopronban, azaz egyikük sem átszállójegyet váltott, amikor Magyarországra szerződött.

Az Egyesült Államokból érkező Briann January az irányítóposzton jelent majd erősítést, de szólnunk kell a magyar játékosokról, akik az előző két évhez képest sokkal jelentősebb szerepet kaphatnak majd a Sopronban.

A sort érdemes azzal a Weninger Virággal kezdeni, aki a hírek szerint elképesztő edzésmunkát végzett a nyáron. A felkészülési mérkőzéseken mindenesetre azt lehetett látni, hogy Weninger tényleg nagy formában van. A Zabiny Brno ellen 17 pontot ért el (a meccset 87-59-re nyerte meg a Sopron), a Pöstyén ellen 16 pontot szórt, a Győr elleni két mérkőzésen egyszer 7, egyszer 11 pontot ért el. Ezek az adatok azt is mutatják, hogy az előző idényben mellékszereplőként a padon sok időt eltöltő Weninger képes lehet ebben a szezonban a komolyabb feladatok elvégzésére.

Fegyverneky Zsófia továbbra is a Sopron csapatkapitányaként játszik a bajnokcsapatban Forrás: FIBA - Tóth Zsombor

A mellette Sopronban játszó magyar mag játékosai közül

Határ Bernadett és Dubei Debóra már rutinos Euroliga-játékosnak számít,

az U20-as Európa-bajnokság All Star csapatába beválaszott Czukor Dalma pedig szintén berobbanhat ebben az idényben. A Vasastól igazolt Varga Alíz a nyári U18-as Európa-bajnokságon ezüstérmet szerzett, de ott volt az U19-es világbajnokságon is.

Nem véletlen, hogy Gáspár Dávid vezetőedző és a soproni szurkolók is nagyon várják már a rajtot. Az biztos, hogy ebben a szezonban is óriási kihívások előtt áll a soproni csapat - mást ne mondjunk, az Euroligában egy csoportban lesznek azzal az orosz Kurszkkal, amelynek edzője a Sopronból távozó baszk Roberto Iniguez lett. Az Euroliga azonban csak október közepén rajtol, azzal a versenysorozattal majd külön írásban foglalkozunk.