Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Kosárlabda Szövetség (FIBA) egy hónapja megválasztott új elnöksége 2019. szeptember 14-én megtartotta első ülését Pekingben, ahol Bodnár Pétert, az MKOSZ főtitkárát beválasztották a FIBA 3x3 Bizottságába. 

Az erről szóló értesítést Andreas Zagklis, a FIBA főtitkára csütörtökön juttatta el az MKOSZ-nek. Ezzel 24 évvel Kassai Ervin, a korábbi kiváló játékvezető 1995-ös, Technikai Bizottságból történő leköszönését követően újra közvetlen képviselettel rendelkezik az MKOSZ a világszövetségben.

„Az Európai Kosárlabda Szövetségben (FIBA Europe) már annak 2004-es megalakulásától folyamatosan dolgozik magyar elnökségi tag Bodrogváry Iván személyében, illetve Hartyáni Zsolt is – kisebb megszakításokkal – tagja a Technikai Bizottságnak. Látni kell azonban, hogy a FIBA szervezete az elmúlt években gyökeresen átalakult" – mondta Bodnár Péter.

A magyar női válogatott (a képen pirosban) a világ legjobbjai közé tartozik a 3x3 szakágban Forrás: MKOSZ

"A FIBA gyakorlatilag operatív szempontból is befolyása alá vonta a regionális szervezeteket, közte a FIBA Europe-ot is. A FIBA biztosítja a regionális szövetségek költségvetését, azok operatív vezetői a genfi FIBA alkalmazásában állnak több, operatív szempontból kulcsfontosságú pozícióban lévő személlyel együtt. Ezzel a hangsúly Münchenből Genfbe, pontosabban a Genf melletti Mies-ben lévő FIBA székházba tevődött át, így annak érdekében, hogy az MKOSZ érdekérvényesítő képessége még jobb legyen, meg kellett próbálnunk pozíciót szerezni. Nagy szó, hogy sikerült, hiszen több mint két évtizedet vártunk erre, és azt is látni kell, hogy itt 213 tagoszág jelöltjei közül választanak, és nem 52 közül, mint a FIBA Europe-nál."

Vajon miben mutatkozik meg a magyar kosárlabdázás számára, hogy közelebb kerültünk a döntéshozatalhoz, merülhet fel a kérdés.

„Rendkívül fontos, hogy a bizottsági tagság révén személyes kapcsolatok alakulnak ki, melyek a sportdiplomáciában sokkal fontosabbak, mint a hivatalos érintkezési formák. Az első eredményekről hamarosan értesül majd a kosaras társadalom és a közvélemény, nem szeretnék előre szaladni. Az adminisztratív feladatok elvégzése után időben megtörténnek majd a bejelentések" – mondta erről Bodnár Péter.