Vágólapra másolva!
Egészen elképesztő körülmények között bukta el a DVTK női kosárlabdacsapata az Euroliga-főtáblára jutást. Az olasz Venezia hosszabbítás után 81-68-ra nyert, így összessítésben 3 pontos különbséggel bizonyult jobbnak a magyar bajnoki ezüstérmesnél.

A Miskolcon megszerzett 10 pontos előny birtokában a DVTK együttese várhatta nyugodtabban a velencei visszavágót. A Reyer Venezia egy éve a lett TTT Riga ellen hazai pályán bukta el az Euroliga főtáblára jutást, ezt szerették volna elkerülni az olaszok.

Bár a magyar ezüstérmes jól kezdett és 4-0-ra vezetett, a folytatásban a Venezia akarata érvényesült. A kissé megilletődötten játszó DVTK ízelítőt kapott a modern, gyors kosárlabdából. Az első negyed végén 24-13 volt az állás, azaz a magyar együttes összesítésben csak 1 ponttal vezetett. A második negyed még ennél is rosszabbul indult, mert Macchi kosarával 26-15-nél összesítésben is az olasz csapatnál volt az előny. 33-18-nál még rosszabbul festett a helyzet, innen kezdte meg a visszakapaszkodást a DVTK. Az olaszok teljesen leblokkoltak, a DVTK egy 11-1-es szériával jött fel 34-29-re, azaz megnyugodhattunk kicsit. A nagyszünetben 40-33 volt az állás a Velencének.

Várható volt tehát, hogy iszonyatos nagy harcban, néhány ponton múlhat, melyik csapat jut fel a főtáblára. Legutóbb a 2016-17-es idényben szerepelt két magyar együttes (Sopron, Győr) a legrangosabb női európai kupasorozatban, erre nyílt most is lehetőség.

Nem indult jól a második félidő, mert a Venezia 47-37-re ellépett, azaz megint ledolgozta a hátrányát az összesítésben. A határon billegett a miskolci csapat, a harmadik negyed végén 59-47 volt a Venezia javára, azaz összesítésben 2 pont volt az olaszok előnye. Iszonyatos negyedik negyed várt a magyar csapatra.

61-47-re lépett el az olasz csapat a negyedik negyed elején, az összesítésben ekkor 4 pont volt a Venezia előnye. Védekezésben a DVTK nem tudott mit kezdeni az agresszív olasz csapattal, a lepattanókat is rendre a Venezia szerezte meg. Az állás viszont hosszú percekig nem változott, 6 perccel a vége előtt is 61-47-et mutatott a tábla. Ami ennél sokkal rosszabb volt, hogy a DVTK a negyedik negyedben több mint 5 percig nem dobott pontot. 4 perccel a vége előtt 63-51 oda, azaz 2 ponttal még mindig a Venezia volt a jobb összesítésben.

A végjátékban 2.53-al a vége előtt 64-55-re jött fel a DVTK, azaz összesítésben újra a magyar csapat állt továbbjutásra. 35 másodperccel a befejezés előtt 71-61, ekkor épp hosszabbításra állt a párharc. Az olaszok támadhattak, nem dobtak pontot, de mi sem. 6 másodperccel a vége előtt még mindig 71-61, időkérés következett. Nem esett kosár, hosszabbítás következett, hiszen a Venezia ugyanúgy 10 ponttal vezetett a 40. perc végén, mint amennyivel a DVTK az első meccsen nyert.

A hosszabbításban - amely a DVTK számára új esélyt jelentett - nagyon jól kezdett a magyar csapat. 71-68-ra jött fel Cziczás László együttese, azaz a hosszabbításban 7-0-s szériát mutatott be a DVTK. De még nagyon sok, 2.33 volt hátra. Ezt pedig az olaszok is tudták. Egy perccel a vége előtt 77-68, azaz még mindig 1 pont volt a DVTK előnye. Goree és Medgyessy is kipontozódott, kulcsembereit vesztette el a DVTK. Nem sikerült megtartani, drámai körülmények között az olaszok dobtak pontokat, 81-68-ra nyertek és feljutottak az Euroliga főtáblájára. A DVTK-nak - amely óriási lehetőséget szalasztott el - marad az Európa Kupa-szereplés.

Cziczás László, a DVTK vezetőedzője: "Nagyon kevésen múlt a siker, azt hiszem kétszer engedtük ki az esélyt. Először hazai pályán, amikor nem szereztünk nagyobb előnyt, másodszor itt a hosszabbításban, amikor volt néhány rossz döntésünk. Büszke vagyok a lányokra, végig nagyot küzdöttek, de talán nem értünk még meg az Euroligára."

Női kosárlabda Euroliga, selejtező, visszavágó: Reyer Venezia (olasz)-Aluinvent DVTK 81-68 (24-13, 16-20, 19-14, 12-14, 10-7) - hosszabbítás után
A magyar csapat legjobb dobói: Goree 23, Morrison 15, Zele 11
Továbbjutott: a Venezia 156-153-as összesítéssel.