Robotpilóta ejtette foglyul a soproni kosaraslányokat

A kupagyőztes Sopron játékosai ünnepelnek a női kosárlabda Magyar Kupa döntőjében játszott Sopron Basket-Atomerőmű KSC Szekszárd mérkőzés után
Vágólapra másolva!
Túlzás lenne azt állítani, hogy a lehető legjobb körülmények között indul a Sopron Basket női kosárlabdacsapatának az Euroliga 2019-20-as szezonja. Az együttes a kora reggeli soproni indulás után Bécsben ragadt. Kora délután helyett éjfélre érnek Montpellier-be, ahol szerdán este 20.00-tól a BLMA csapata ellen lépnek pályára.

Munkatársunk helyszíni jelentése Montpellierből, Franciaországból.

Az a furcsa helyzet állt elő, hogy miközben Gáspár Dávid csapata az amszterdami Schipol repülőtéren várja az esti gépindulást, a krónikás már Dél-Franciaországban írja ezeket a sorokat.

Hárman ugyanis - köztük jómagam - nem fértünk fel a KLM Bécs-Amszterdam járatára, hanem az Air France Bécs-Párizs gépével hagytuk el a bécsi repteret, hogy a francia fővároson keresztül simán megérkezzünk Montpellier-be.

Eközben a csapat tagjai hiába várták Bécsben az amszterdami gép indulását.

Kiderült, hogy a robotpilóta meghibásodása miatt a 9.25-ös Bécs-Amszterdam járat nem indul el. Ennek következtében a lányok lekésték az Amszterdam-Montpellier gépet is. A tortúra vége az lett, hogy Gáspár Dávid együttese kora délután helyett éjfélre ér Montpellier-be. Nem kell hangsúlyozni, mindez milyen nehézség elé állítja a magyar bajnokot,

amelynek a keddi edzése elmaradt, szerdán este pedig játszani kell

a francia bajnokság legutóbbi ezüstérmese ellen.

A Sopron Basket csapata Forrás: Sopron Basket

Gáspár Dávidnak edzőként ez lesz az első Euroliga-mérkőzése. Ennyi rossz után csakis jó dolgok jöhetnek - mondhatnánk. A BLMA együttesének az Euroligában selejtezőt kellett játszania, de egy laza mozdulattal söpörték el a görög Olimpiakoszt a kvalifikációs meccseken. A BLMA játékerejét az is jól mutatja, hogy a hét végén simán nyertek a bajnok Lyon ellen. A Lyon amúgy szintén ebben az Euroliga-csoportban van, velük is meg kell mérkőznie a Sopronnak.

A magyar bajnokcsapat az Euroliga elmúlt két szezonjában második, majd negyedik helyen végzett, azaz mindkétszer Final Fourba jutott.

Idén ez nem lehet elvárás - bár a legutóbbi két évben sem volt az -, mert a Sopron kerete jelentősen átalakult. A baszk edző, Roberto Iniguez és segítői Kurszkba költöztek - a Kurszk is ebben a csoportban szerepel, tehát velük is összecsap a Sopron. A Zalaegerszegről érkezett fiatal és motivált Gáspár Dávidnak teljesen új helyzetben kellett átvennie a csapatot, mert Iniguez távozásával a játékosállomány is átalakult. A magyar válogatottból Turner Yvonne mellett elment az amerikai Candice Dupree, a spanyol Queralt Casas és a svéd Amanda Zahui is. Az Egyesült Államokból érkező Briann January igazi nagy fogás, az ő beillesztése ebbe a csapatba kulcskérdés lesz. Maradtak a hűséges szerb légiósok, a szülés után visszatért Jelena Brooks (korábban Jelena Milovanovics) mellett Tina Jovanovics és Alekszandra Crvendakics is Sopronban pattogtat.

Minden bizonnyal sokkal nagyobb teher hárul majd a magyar játékosokra,

akik közül Határ Bernadett és Dubei Debóra már a korábbi két szezonban is jelentős Euroliga-tapasztalatot szerzett. Mellé kell felnőnie Weninger Virágnak, Czukor Dalmának és a Vasasból érkezett Varga Alíznak is. Fegyverneky Zsófia, a csapat kapitánya igazi klasszis, ő mutathat utat a fiatal magyaroknak ebben a kőkemény sorozatban.

Egy nappal az Euroliga-nyitány előtt a FIBA is kiadta a rangsorát, amelyben a Sopront a 16-os mezőny közepére helyezik.

Az első nyolc csapatban nincs ott a magyar bajnok.

A szakértők erősorrendje így néz ki: 1. Jekatyerinburg (orosz), 2. Lyon (francia) 3. USK Praha (cseh), 4. Fenerbahce (török), 5. Kurszk (orosz), 6. Orenburg (orosz), 7. Schio (olasz), 8. Girona (spanyol.) Hogy a Sopronnak mennyire nehéz dolga lesz, arra bizonyság, hogy a mi csoportunkban ebből a 8 csapatból 4 együttes is ott sorakozik. A Sopront a 11. helyre tették, kiemelve, hogy a három legponterősebb játékos (Turner, Zahui és Dupree) már nincs a magyar csapat kötelékében.

Az elmúlt két év a Sopron Basket nemzetközi sikereitől volt hangos.

Most egy másik útra lépett a magyar bajnok, amelynek saját identitásának visszaszerzése lesz a legfontosabb.

Ezzel együtt szoríthatunk nekik, mert ha Jelena Brooks és Briann January csúcsformában tud játszani, akkor ezt a Sopront nagyon nehéz lesz megverni.