Vágólapra másolva!
Csütörtökön délelőtt médianyilvános edzést tartott az újjáalakuló magyar férfi kézilabda-válogatott. A gyakorlás után az Origo a csapat játékosait és a júliusban kinevezett új szövetségi kapitányt, Gulyás Istvánt kérdezte az első tapasztalatokról, valamint a januári Európa-bajnokságról.

Elsőként a csapat rangidős játékosát, a Telekom-Veszprém irányítóját, Lékai Mátét kérdeztük az új felállásról, és hogy mennyire furcsállja azt a helyzetet, hogy korábbi csapattársa, Nagy László az edzője lett.

A viccet félretéve természetesen jó érzés itt lenni a fiatalokkal, nagyon motivált mindenki, de sokat kell még dolgozni ahhoz, hogy elérjük azt a szintet, amit szeretnénk."

Lékai Máténak nagyon furcsa, hogy ő a rangidős az újjáalakuló magyar kéziválogatott keretében Fotó: Csudai Sándor - Origo

"Nagy Laci átállt a sötét oldalra, ahogy szoktuk mondani,

de egyébként ez nem olyan furcsa helyzet, mert bár nyilván ő a szakmai stáb tagja, de mi is ugyanúgy elmondhatjuk a tanácsainkat, sőt, ki is kéri a rutinosabb játékosok véleményét egy-egy kérdésben.

Persze az igazi erőfelmérő neki, és nekünk is a meccseken jön majd el, hiszen az edzéseken mindig a magyarok nyernek."

Lékai elmondása szerint a januári Európa-bajnokságra még nem gondol a csapat nagy része, hiszen a malmöi csoportmeccsekig komoly bajnoki, és BL-csaták várnak a játékosokra.

A MOL-Pick Szeged balátlövőjét, Bodó Richárdot a csapaton belül uralkodó hangulatról kérdeztük. "A válogatotthoz mindig nagyon jó jönni, emiatt természetesen jó a hangulat az edzéseken. Az új szakmai stábban olyan korábbi klasszisok dolgoznak, mint

A munka elején vagyunk, de egyre jobban mozgunk közösen a pályán, és igyekszünk azt a fajta spanyolos rendszert elsajátítani, amit az edzők várnak tőlünk."

Bodó Richárd szerint nagyszerű a hangulat a kéziválogatotton belül Fotó: Csudai Sándor - Origo

A 26 éves játékos az Eb-ről, és a rendkívül nehéz csoportellenfelekről is ejtett néhány szót. "Könnyebb lehetett volna a sorsolásunk, nehezebb aligha, hiszen az orosz, az izlandi és a dán válogatott is a topcsapatok közé tartozik.

Ettől függetlenül nekünk mindig jobb, ha erősebb ellenfelekkel találkozunk, mert akkor egyből kijönnek azok az esetleges hibák, amin javítani tudunk,

mint egy 10 góllal megnyert, gyengébb rivális elleni találkozón. Élet-halál meccs lesz számunkra mindhárom összecsapás, a generációváltás miatt viszont teher nem lesz rajtunk.

Ennek a csapatnak ez a torna lesz az első igazi erőfelmérője, ahol szerintem csak nyerhetünk."

Bánhidi Bence véleményére is kíváncsiak voltunk az újjáalakuló válogatottról. "Nagyon megfiatalodott a csapat, szinte mindent az elejéről, teljesen az alapokról kezdünk. Az új stábnak új koncepciója van, azt szeretnék felépíteni, emiatt sincs most szerintem ezen a válogatott héten edzőmeccs a programban, csakis azokat a dolgokat gyakoroljuk, amelyeket az edzők elképzeltek, ezt szeretnénk minél előbb elsajátítani" - mondta a szegediek beállója.

Gulyás István szövetségi kapitány elégedett az eddig látottakkal Fotó: Csudai Sándor - Origo

"Úgy érzem, amit tervezünk, azt nagy vonalakban véghez tudjuk vinni ezen a héten.

Jól dolgoznak a fiatalok, időnként vissza is kell fogni őket. Sokáig dilemmáztunk azon, hogy lekössünk-e edzőmeccset, hogy élesben is kipróbáljuk a begyakoroltakat, de mivel sok az új arc, végül úgy döntöttünk, hogy ezúttal az edzésekre és az ismerkedésre helyezzük a hangsúlyt" - mondta a csapat szövetségi kapitánya, Gulyás István, aki a szakmai stáb feladatmegosztásairól, valamint a válogatott további menetrendjéről is beszélt.

"Lacival és Chemával közösen tervezzük meg az edzéseket, mibe mennyire menjünk bele, miből gyakoroljunk többet, miből kevesebbet.

De az erőnléti edző ugyanúgy referáé, ahogyan a masszőrök is, szóval ez is egy igazi csapatmunka. Ami a további felkészülést illeti, novemberben sajnos nem lesz lehetőségünk összejönni, december 18-án találkozunk legközelebb, akkor 22-ig leszünk együtt, majd a két ünnep között, 27-től 30-ig gyakorolhatunk, illetve január 2-tól 5-ig van az utolsó összetartás, utána utazunk Malmőbe."

A magyar férfi kézilabda-válogatott

január 11-én játssza majd az első csoportmeccsét az osztrák-norvég-svéd közös rendezésű Eb-n, az ellenfél Oroszország lesz.

Két nappal később, január 13-án Dánia, január 15-én pedig Izland lesz az ellenfél.