Vágólapra másolva!
A harmadik negyedet 20-9-re elveszítő Sopron Basket csapata 64-58-ra kikapott a spanyol Gironától a női kosárlabda Euroliga B-csoportjának 3. fordulójában. A Sopronnak nemcsak az Euroligában, de az egész szezonban ez volt az első veresége. 

Mire a Girona-Sopron Basket női kosárlabda Euroliga-mérkőzésen feldobták a labdát, biztossá vált, hogy

a B-csoportban már csak a magyar bajnok volt veretlen.

Ehhez az kellett, hogy a csoport másik veretlen csapata, az orosz Kurszk szerdán vereséget szenvedjen Montpellierben. A Gironának ez volt az első hazai meccse, ők két idegenbeli vereséggel indították a szezont.

A Sopron szerdán érkezett meg a katalán városba, az utazást most semmi nem hátráltatta, nem úgy, mint két héttel ezelőtt a BLMA elleni meccs előtt. Szerdán és csütörtökön is edzett Gáspár Dávid csapata. A Sopron

Fegyverneky, January, Crvendakics, Brooks, Jovanovics

összeállításban kezett.

Nem kezdődött jól a mérkőzés a Sopron számára, mert a Girona 6-0-ra elhúzott. Az első négy soproni kísérlet nem talált be. 6-0 után próbálta rendezni a sorait a magyar bajnokcsapat - sikerrel. Az első magyar kosarat Jovanovics szerezte (6-2), 10-2-nél Gáspár Dávidnak időt kellett kérnie. January csodapasszai élményszámba mentek, fokozatosan jött fel a zöld-sárgában játszó csapat. 12-11-es Girona vezetés után January egy szerzett labdával indult el és a triplát bedobva először vezetett a vendégegyüttes (12-14.) Az első 10 perc lejártát jelző dudadszó előtt egy pillanattal

Januarynak ütöttek oda - a bírók sportszerűtlent ítéltek.

Mivel a szabálytalanság egy tripladobás közben történt, January 3 büntetőt dobhatott. Mind a három bement, ezzel a Sopron 17-14-re vezetett az első negyed után.

A második negyedben tovább növelte előnyét a magyar csapat, 20-14-es vezetésénél azt jegyezhettük fel, hogy egy 18-4-es szériát produkált a Sopron. Itt azonban megtorpantak Fegyvernekyék. A verekedős meccsen

a bírók hagyták a kemény játékot, a palánk alatti húsdarálóban a Girona nem ismert kegyelmet.

24-24-nél a spanyolok utolérték a magyarokat, majd a vezetést is átvették. January egy rossz mozdulat és egy spanyol szabálytalanság után megsérült, le kellett ülnie. Mendy triplája után 30-24 oda, még szerencse, hogy a második negyed végjátékában csak magyar kosár született, így a félidőben 30-28 volt az állás.

Amelyet a harmadik negyed elején a Sopron villámgyorsan kiegyenlített. Kevés támadólepattanót szerzett a magyar együttes a talákozó ezen szakaszában. Megint beragadt az állás, 32-30-nál hosszú ideig nem esett kosár.

Ekkor Crvendakics hármasával 33-32-re a Sopron vette vissza a vezetést.

Ez az állapot nem tartott sokáig, a Girona egy 6-0-s szériával 39-33-ra módosított. Ebben a negyedben nagyon kevés volt a pont, 7 perc alatt 9-5-nél tartottak a csapatok. Elonu kosara után, 41-35-ös állásnál Gáspár Dávidnak megint időt kellett kérnie, hogy ne nyíljon tovább az olló a két csapat között.

Elonut nem tudtuk tartani 43-35-nél már 8 ponttal vezettek a spanyolok.

Pontatlanul játszott a Sopron, csak abban lehetett bízni, hogy az első negyedben már sikerült ekkora hátrányt ledolgozni. De ott ragadtunk ezen a 35 ponton (ne feledjük 33-32-re még a Sopron vezetett) 45-35-nél pedig megvolt a közte tíz.

Határ elképesztő ziccert hagyott ki, ez a mozdulat is jellemző volt erre a gironai estére. A dudaszó pillanatában Brittney Sykes még bevágott egy hármast, ezzel a Girona 50-37-re vezetett.

Nem is emlékszünk, mikor játszott ennyire gyengén a Sopron, mint ebben a negyedben, amelyet 20-9-re nyert meg a Girona

A negyedik negyedben innen kellett volna visszakapaszkodni, de látva az eddigi dobóformát, ez a lehetetlennel ért fel. Mindenesetre 4-2-vel a Sopron kezdte a negyedet. Aztán Crvendakics állt bele a triplába, bement 54-46, 8 pont volt a különbség, de

ebben a negyedben 3 perc alatt dobott annyi pontot a magyar csapat, mint a harmadik 10 percben - kilencet.

Időt kért a Girona, de Fegyverneky dobott kosarat - már csak 6 pont volt a Girona előnye. Öt perc volt még hátra a meccsből. Amikor meg három, akkor Fegyverneky dobott be egy hármast, már csak 4 ponttal vezetett a Girona.

1.12-vel a vége előtt is (59-55), de ekkor

Mendy bevágott egy triplát és ezzel eldöntötte a meccset.

62-55-ről már nem tudott visszajönni a Sopron, amely ebben a szezonban az első vereségét szenvedte el az Euroligában. Nagy kár a borzalmas harmadik negyedért, ha az nincs, nem nyernek a spanyolok.

Női kosárlabda Euroliga, B-csoport, 3. forduló: Girona (spanyol) - Sopron Basket 64-58 (14-17, 16-11, 20-9, 14-21)