Budapesten rendezik a 3x3-as kosárlabda olimpiai selejtezőtornáját

Medgyessy Dóráék az olimpiai kvalifikációért játszanak
Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Kosárlabda Szövetség (FIBA) kihirdette a 2020-as tokiói olimpiára elsőként kvalifikált hat csapatot, valamint a márciusban esedékes, húsz válogatottat érintő indiai selejtezőtorna mezőnyét. Hollandia, Észtország, Fehéroroszország és Srí Lanka vár a vb-ezüstérmes magyar csapatra, amely ha nem tudja kiharcolni az olimpiai szereplést, áprilisban még egyszer nekifuthat, ugyanis jövő tavasszal Budapesten rendezik az utolsó olimpiai kvalifikációs selejtező tornát.

Már biztos a tokiói szereplése a férfi szakág egyik legjobbjának tartott, idén a világbajnoki címét elveszítő Szerbia, a világranglista-pontjainak köszönhetően Oroszország és Kína, valamint a házigazda Japán. Női vonalon szintén ott lesznek az oroszok és a kínaiak, melléjük szintén előkelő világranglista-helyezés okán csatlakoznak a mongolok és a románok.

A mezőny fele tehát adott, a fennmaradó helyekből pedig három-három fog gazdát találni a márciusban, Indiában sorra kerülő selejtezőtornán.

Medgyessy Dóráék az olimpiai kvalifikációért játszanak Forrás: FIBA

Károlyi Andrea vb-ezüstérmes együttese a C csoportba kapott besorolást, ahol Hollandia, Észtország, Fehéroroszország és Srí Lanka lesznek a mieink ellenfelei. A hollandokkal és a fehéroroszokkal rendre összefutnak a hölgyek kisebb-nagyobb tornákon, és általában győztesként hagyják el a pályát. Észtország valamelyest ismeretlenebb, kevesebb versenyen láthatóak, míg Srí Lanka inkább csak a lelkesedésével tűnhet ki a mezőnyből, játékerejével nem.

Összességében kaphatott volna könnyebb, de nehezebb csoportot is a magyar csapat. Az A jelű ötösben ott van Franciaország és az Egyesült Államok is, a D csoportban pedig a 2018-as világbajnok olaszok.

Az indiai selejtezőtorna csoportbeosztása Forrás: fiba.com

Ha a vb-ezüstérmes női válogatott nem tudja kiharcolni az olimpiai szereplést az indiai tornán, akkor sem kell végleg lemondania a tokiói álmokról, ugyanis 2020 áprilisában Budapesten rendezik a hatcsapatos, utolsó olimpiai selejtezőtornát, amelyről a győztes csapat kijut a nyári olimpiára.

A budapesti tornán a férfiak és a nők részéről is hat-hat csapat indulhat. A helyzetet valamelyest könnyíti, hogy csak olyan csapatok indulnak majd, akik még nem szereztek olimpiai kvótát. Ráadásul csak olyan nemzetek csapatai léphetnek pályára a hazai rendezésű tornán, amelyek a legutóbbi két olimpián nem szerepeltek a hagyományos kosárlabda-programban.

„Fantasztikus siker ez, nagyon örülünk annak, hogy a FIBA mellettünk döntött

- mondta a Hunbasketnek Szalay Ferenc, az MKOSZ elnöke. - Valószínűleg a szeptemberi kosárlabdázás napi rendezvény győzte meg őket végképp, hogy

Szalay Ferenc hozzátette: a részletekről napokon belül elkezdődnek az egyeztetések, a szövetség szeretné, ha a Hősök terén építhetnék fel az ideiglenes arénát, ahol több ezer ember előtt vívhatná ki Magyarország férfi és női válogatottja a tokiói olimpiai szereplés jogát.

A budapesti torna csoportbeosztása értelemszerűen majd akkor készül el, amikor az indiai torna után kiderül, mely csapatok indulása biztos a 2020-as tokiói olimpián.

Öt magyar csapat is kijuthat a tokiói olimpiára

2020. július 24. és augusztus 9. között rendezik Tokióban a XXXII. nyári olimpiai játékokat. A csapatsportágak közül a magyar női és férfi kézilabda-válogatottnak, a női és férfi vízilabda-válogatottnak és a 3x3-as női kosárlabda-válogatottnak van esélye kijutni a játékokra. A szurkolók szempontjából igazán fontos lenne, hogy minél több csapatsportágban vegyen részt az olimpián Magyarország, így két héten át szurkolhatnának nekik a drukkerek.