Vágólapra másolva!
Egy hét szünet után visszatér a kézilabda Bajnokok Ligája. A nőknél a Győri Audi ETO KC és az FTC-Rail Cargo Hungária, a férfiaknál a MOL-Pick Szeged és a Telekom Veszprém csapata is egy-egy korábbi BL-győztes csapattal méri össze erejét - változó esélyekkel.

Kielce – Telekom Veszprém (szombat, 15:00)

Visszavágásra készül a lengyel bajnok Kielce. A két csapat párharcának legutóbbi felvonásán, a 2019-es BL Final4 elődöntőjében David Davis csapata a szezon egyik legjobb mérkőzését játszotta. Annak a mérkőzésnek az elején kezdődött az a sérüléssorozat, ami a Sterbik Árpádot azóta is sújtja. Akkor a ziccerbe bevetődő Marko Mamic ugrott rá a magyar kapus lábára, és szenvedett súlyos sérülést. Később ugyanígy járt Nagy László is, így ha nincs 11 gólos Peter Nenadic szenzációs teljesítménye az őrült második félidőben, aligha nyer 33-30-ra a Veszprém.

A legutóbbi, Vardar Szkopje elleni 39-30-as győzelem arra enged következtetni, hogy a Veszprém túl van a szeptember közepi-október eleji rosszabb formáján.

Továbbá úgy néz ki, hogy Davis kezdi megtalálni azt a 16 játékost, aki a legalkalmasabb lehet a kitűzött célok eléréséhez. A „keretszűkítésből" Borut Mackovsek, Blaz Blagotinsek és Kentin Mahé jöhetnek ki rosszul. Kérdés, megkapják-e a lehetőséget Kielcében szombaton.

Petar Nenadic legjobb mérkőzését játszotta a Veszprém mezében a Kielce elleni Final4-elődöntőben Forrás: AFP/Ina Fassbender

Talant Dujshebaev csapata eddig a megszerezhető tíz pontból csak ötöt tudott begyűjteni a BL-ben. Ezért kénytelenek kisebb győzelmi kényszerrel pályára lépni szombaton. Nyáron távozott Luka Cindric (Barcelona), Michal Jurecki (Flensburg) és Vladimir Cupara (Veszprém). A kielcei vezetőknek sikerült sztárokkal (Andreas Wolff, Igor Karacic) pótolni őket, így minden adva van egy kiélezett mérkőzéshez.

Győri Audi ETO KC – Krim Mercator (szombat, 17:00)

Görbicz Anita ismét edzésben! Nem elég tehát, hogy a korábbi kétszeres BL-győztes (2001, 2003) szlovén csapat kerete a nyáron több mint tíz helyen cserélődött ki, a 36 éves legenda visszatérése szintén baljósan hathatna győri vendégjátékuk előtt. Bár kérdés, hogy Görbicz mennyi lehetőséget fog kapni Puhalák Szidónia és Fodor Csenge remek formája mellett Danyi Gábor csapatában. Nem lennénk meglepődve, hogy ha a jobbszélhez hasonlóan a baloldalon is harmadolná a játéklehetőséget a győri edző.

A Győr három forduló után 114-65-ös gólkülönbséggel vezeti az „EHF Kupa-szintű" csoportját.

Az ősz legjobbja eddig Stine Bredal Oftedal, aki egyelőre sikeresen tudja betölteni a Cornelia Groot távozásával keletkező űrt. Ebben segítségére van Estelle Nze Minko, aki Oftedallal együtt más dimenzióban mozog a pályán. Továbbá sokad virágzását éli Eduarda Amorim, aki 33 évesen is csapata legeredményesebb játékosa a BL-ben. Kiemelendő még Anne Mette Hansen fejlődése, valamint Kiss Éva formája, mely a válogatott miatt sem elhanyagolható.

Stine Oftedal eddig szárnyal a Győrben az ősszel Forrás: All rights reserved/Molnar Adam

Podravka Vegeta – FTC-Rail Cargo Hungária (szombat, 18:15)

A négy magyar BL-csapat közül egyértelműen a Fradinak a legfontosabb győzni a hétvégén. Elek Gábor csapatának a továbbjutáshoz kötelező oda-vissza vernie a horvátokat. Érden két hete megalkuvást nem tűrő támadójátékkal 37-31-re nyert a Fradi, és nem csak szerintünk, de Kovacsics Anikó szerint is akkor ér valamit az a győzelem, ha most mellé tudják tenni Kaproncáról is a két pontot.

Klujber Katrin vezeti a BL góllövőlistáját, Kovacsiccsal és Háfra Noémivel ők hárman szerezték a gólok kétharmadát az eddigi három meccsen (55/87).

A nyáron – Nerea Pena személyében – legkreatívabb játékosát elveszítő Fradi tovább fiatalodott erre az őszre. Éppen ezért törvényszerű volt, hogy nem megy majd minden zökkenőmentesen. A Podravka elleni érdi mérkőzésig a kreativitás hiánya, és a védekezés instabilitása volt a legjellemzőbb, számottevő kapusteljesítmény nélkül. Ezekből – szemben a Metz és a Vipers elleni vereségekkel - legutóbb a kreativitással már nem volt gond, most ideje összeszedni a védekezést is Bíró Blankáéknak.

MOL-Pick Szeged – Celje PL (vasárnap, 17:00)

A Győr mellett a Szegednek lesz a legkönnyebb dolga, és nem csak azért, mert ők ketten játszanak hazai pályán. Bár a Celje legutóbbi mérkőzésén az Elverum ellen megszerezte első győzelmét, meglepődnénk, ha ötgólos különbségen belül tudna maradni a Tisza-partiakkal szemben.

Bogdan Radivojevic a Szeged történetének öt legjobb igazolásába szinte biztosan bejátszotta magát eddigi teljesítményével.

Ez azt jelenti, hogy a Zágráb elleni piros lapjáig ami labda eljutott hozzá a jobbszélre, azt ő gólra váltotta.

Így jár Radivojevic 63 gólnál első két szegedi hónapja után (31 a BL-ben, 32 a bajnokságban). A szegedi jobbszél erősségét jelzi, hogy poszttársa, Mario Sostaric vezeti a magyar bajnokság góllövőlistáját. Így tehát ha lejut a labda a szélre, az szinte biztos gólt jelent. Ugyanez a helyzet a beálló poszttal, ahol a magyar válogatott Bánhidi Bence szintén kiemelkedően teljesít eddig a szezonban. A Celjében ismét megmutathatja magát a 21 éves portugál irányító, Diogo Silva, akinek beilleszkedése kifogástalanul sikerült a szlovén fiatalok közé.