Vágólapra másolva!
Sorsdöntő mérkőzés előtt áll az FTC-Rail Cargo Hungária női kézilabdacsapata a Bajnokok Ligájában. Elek Gábor csapatának két fontos pontot kellene begyűjtenie a Vipers ellen az Érd Arénában. A Kielce ellen térdsérülést szenvedő Lékai Máté nélkül kénytelen Fehéroroszországba utazni a Telekom Veszprém csapata. Rutinfeladat vár a Győrre és a Szegedre a hétvégén.

IK Savehof – Győri Audi ETO (szombat, 13:30)

Nincsenek rá szavak, hogy mennyire fiatal az a csapat, melynek otthonába látogat a Győr szombaton. A Savehof ebben az évtizedben csak 2017-ben nem tudta megnyerni hazája bajnokságát. A svéd csapat legidősebb játékosai alig múltak 25 évesek. Ezzel szemben a magyar bajnoknak a belső posztokon és a kapusposzton sincs 25 évesnél fiatalabb játékosa.

A rutin mellett minden a Győriek újabb nagy különbségű győzelme mellett szól. Még az sem mondatja velünk ennek az ellenkezőjét, hogy

az előző fordulóban a Krim Ljubljana elleni hazai mérkőzés első félidejében Danyi Gábor csapatának volt egy 12 perces gólcsendje is.

A Győr és a Savehof az első fordulóban már találkozott egyszer az Audi Arénában, és a BL-címvédő 35-23-ra legyőzte Rasmus Overby csapatát.

Rasmus Laugéra kulcsszerep várhat a hétvége mérkőzésén Forrás: Anna Benicewicz-Miazga

Meskov Breszt – Telekom Veszprém (szombat, 17:30)

Nem vár könnyű feladat a Veszprémre a hétvégén. David Davis alapesetben négy irányító közül is választhat egy-egy mérkőzés előtt, azonban a Kielce ellen térdsérülést szenvedő Lékai Mátéra hosszú ideig nem számíthat.

A hírek szerint Kentin Mahé is sérüléssel bajlódik.

A francia irányító az elmúlt időszakban kicsit háttérbe szorult a világklasszisok között, a szeptember 29-i, Montpellier elleni mérkőzés óta nem lépett pályára a BL-ben.

A Kielce ellen – már-már szokás szerint – őrült meccset játszó, és ezúttal 34-33-ra alulmaradó veszprémiek Fehéroroszországba látogatnak, hogy – az EHF szerint – megvívják a hétvége meccsét a Meskov Breszt otthonában. Régi-új ismerőse lehet a nehézkes fehérorosz vízumkiadás miatt az átlagnál kevesebben elutazó veszprémi drukkereknek William Accambray. A másfél éves, sérülésekkel teli veszprémi időszak után előbb a Celjébe, majd most Bresztbe kerülő játékos egyre jobb formában játszik, és Raúl Alonso vezérszerepet szán neki jelenlegi állomáshelyén.

A Veszprémben Davis továbbra is keresi a legjobb felállását. Eddig az ősz három legeredményesebb játékosa a BL-ben a két egészséges irányító, Rasmus Lauge (26 gól) és Petar Nenadic (25 gól) mellett az az Andreas Nilsson (24 gól) volt, aki a Kielce elleni mérkőzéskeretből taktikai okok miatt kimaradt. A legjobb szerkezet megtalálásához vezető úton Breszt csak egy újabb állomás lesz. Viszont ha szeretné megszerezni az egyből negyeddöntőbe jutással kecsegtető első helyet a csoportban a Veszprém, akkor ennek egy kötelező feladatnak kellene, hogy legyen.

FTC-Rail Cargo Hungária – Vipers Kristiansand (szombat, 19:30)

Brutális ágon van a Fradi. A csoportban oda-vissza megverte a Podravkát, ezzel hozta az őszi kötelezőket Elek Gábor csapata. Ami ezután jön, az már élesben a negyeddöntőbe jutásért folyatott küzdelem. A Vipers és a Metz elleni őszi pontok beleszámítanak a középdöntős értékelésbe is, márpedig eddig két mérkőzésen nulla pont a fővárosiak mérlege. A B-csoportból három, szintén bombaerős csapat (CSM Bukarest, Rosztov-Don, Esbjerg) jöhet majd, de ne szaladjunk ennyire előre!

Sokat javult Bíró Blanka formája a Fradi kapujában az elmúlt két BL-meccsen Forrás: EHFCL, Facebook

Mindenekelőtt a norvégok elleni hazai mérkőzésen vár nehéz, de nem megoldhatatlan feladat a góllövőlistát 31 góllal – holtversenyben – vezető Klujber Katrinékra.

A Vipersnél továbbra is sérült Katrine Lunde, Henny Reistad, Hannah Yttereng és Karolina Olsen.

Továbbra is százszázalékos viszont az a Heidi Löke, aki nyolc góljával oroszlánrészt vállalt a Fradi 31-22-es kiütéséből október elején.

A magyar bajnoki ezüstérmesen a Podravka elleni két mérkőzésen már látszottak a formajavulás jelei. Ez a leginkább Bíró Blanka teljesítményén volt tetten érhető, aki az idegenbeli meccs második félidejében 40 % körül védett. Ez volt a 25 éves kapus eddigi legjobb teljesítménye a szezonban, ami biztató a decemberi világbajnokság előtt. Kovacsics Anikó és Danick Snelder formája is javulóban van, már csak Schatzl Nadinetól várunk egy kiugró teljesítményt.

MOL-Pick Szeged – Elverum (vasárnap, 17:00)

Csak az EHF tudja, hogy miért van a felső ágon az Elverum a BL-ben. Bár a HC Zagreb ellen az előző körben megszerezték első pontjukat a fiatalokrs építő északiak, nem lennénk meglepve, ha Szegedre a tízgólos vereség elkerüléséért utaznának csak Michael Appelgrenék. Az egyetlen racionális ok, hogy a legjobbak között szerepelhetnek talán az, hogy az európai szövetség minél több országba szeretné elvinni a világ legjobb csapatait, köztük a Szegedet.

Bogdan Radivjoevicnek három gól kell az Elverum ellen, hogy visszaelőzze Császár Gábort a góllövőlistán Forrás: EHF CL, Facebook

Juan Carlos Pastor csapata előtt tehát papíron újabb könnyű feladat áll.

Ha azt nézzük, hogy hét közben a Gyöngyös hét góllal is vezetett az Újszegedi Sportcsarnokban,

akkor azért kisebb gondok lehetnek vasárnap is. Ami nekünk azért jó, mert így egy szoros, izgalmas mérkőzésen gyűjtheti be az újabb két pontot a bajnoki ezüstérmes.

Négy csapatunk is a főtáblára jutásért küzd az EHF Kupában

Mind a négy magyar csapatnak reális esélye van a legjobb 16 közé jutni a második számú kupasorozatban. Ha rangsorolni kellene az ellenfelek nehézségét, akkor az Érd oroszországi kalandját tennénk az első helyre. A Kuban ellen ráadásul a visszavágót játssza idegenben Szabó Edina csapata. BL-szintű csatát vív a sorozat címvédője. A Siófok a – többek között – Alexandrina Barbosával, Camille Ayglonnal és Kalidiatou Niakatéval felálló Nantes-tal méri össze erejét.

A Vácnak és a DVSC-nek sem okozhat gondot az egyaránt a BL-selejtezőből kieső török, illetve szerb csapat.

Kastamonu Belediyesi – VÁC, szombat, 13:00
DVSC – Jagodina, szombat, 15:30
ÉRD – Kuban Krasnodar, vasárnap, 15:00
Nantes – SIÓFOK, vasárnap, 18:00