Társoldalunk:

Világsztárok nélküli igazi csapat megy a női kézilabda vb-re

2019.11.18. 17:16

Megkezdte a közös felkészülést az olimpiai kvalifikációs női kézilabda-világbajnokságra a magyar válogatott. A 18 fős utazó keret a hétfőn edzett először együtt. A hétfői nyílt edzésen látottak és az azt megelőző sajtótájékoztató alapján nyugodtan kijelenthetjük, hogy az utóbbi években nem volt ilyen pozitív a hangulat a csapat háza táján.

Ez a pozitív attitűd a szövetségi kapitány, Kim Rasmussen személyiségéből ered. A dán edző a hétfői sajtótájékoztatón sem hazudtolta meg önmagát. Mondandóját magyarul kezdte, majd később a nyelvi félreértések elkerülése végett váltott át angolra.

"Azért dolgoztunk évek óta, hogy végre itt legyünk az olimpiai kvalifikáció kapujában. Bizakodó vagyok a világbajnoksággal kapcsolatban, és izgatottan várom a tornát. Remélem, hogy szerencsés csillagzat alatt játszhatunk majd. Egy ilyen kiegyensúlyozott mezőnyben a szerencsének is kulcsszerepe lesz - mondta a válogatott élére 2016-ban kinevezett dán szakember.

Ez az első alkalom, hogy ezúttal senki sem hívott fel az ősszel, hogy „Bocsi Kim, de terhes vagyok", vagy „Bocsi Kim, megsérültem a klubomban". A csapat elég erős ahhoz, hogy akár az elődöntőbe is eljussunk, azonban ez korántsem ilyen egyszerű. Ebben az erős csoportban az is benne van, hogy negyedikként kiesünk– utalt Rasmussen arra, hogy a magyar, spanyol, montenegrói, román négyesből egy biztosan kiesik, és nem jut középdöntőbe.

Kim Rasmussen, a női kézilabda-válogatott szövetségi kapitányaForrás: MTI/Illyés Tibor

Példaértékű pozitivizmusa mindkét sajtótájékoztatón részt vevő játékosra átragadt. Kovacsics Anikó, a válogatott csapatkapitánya már hónapok óta nagyon várta, hogy végre útra kelhessenek. Az irányító szemei előtt már a tokiói olimpia lebeg, és semmi kétsége sincs afelől, hogy sikerrel járnak Japánban. Az időeltolódás miatt magyar idő szerint reggel vagy délelőtt játssza majd a magyar csapat a mérkőzéseit. Kovacsics szeretné, ha a magyar csapat győzelmeivel jól indulnának az emberek napjai.

A válogatott nagy visszatérője, Tomori Zsuzsanna – Kovacsicshoz hasonlóan – már járt Ázsiában világeseményen, méghozzá a 2008-as pekingi olimpián. A csapat legrutinosabb játékosa szerint az első hétben nagyon nehéz lesz az átállás, ám megkönnyíti a csapat dolgát, hogy ezen már a Szöul-kupán túleshet a csapat. A mieink Dél-Korea fővárosában is győzelemre fognak játszani, azonban Rasmussen kiemelte, hogy itt még csak az utolsó elemek helyretétele lesz a fő cél.

Tomori Zsuzsa és Klujber Katrin is ott lesz a világbajnokságonForrás: MTI/Illyés Tibor

A magyar csapat napja a Sterbinszky Amália Sportcsarnokban folytatódott, ahol kora délután nyílt edzésen mutatták meg, hogy már az első közös edzésükön mennyire jó az összhang a különböző helyről érkező játékosok között is.

Igyatok vizet – instruálta a lányokat magyar nyelven Rasmussen két gyakorlat között. Az edzésen a kapitány egy rövid bemelegítés után a 2 a 2, és a 3 a 3 elleni játékokon túl számos szerkezetben kipróbálta csapatát. Volt egykapuzás, valamint rendes játék is két kapura.

Egyetlen világsztárunk sincs. A mi erőnk a csapategységben lesz Japánban. Egy gyors és fiatal csapatunk van, mely képes 60 percen át nyomás alatt tartani az ellenfelet" – a kapitány szavai percről-percre a szemünk elé tárultak a gyakorlatban is.

A válogatottban jelenleg az egyik legérdekesebb poszt a jobbátlövő, ahol három különböző stílusú, egyaránt jó képességű játékos fog harcolni a játékpercekért. Klujber Katrin, Kovács Anna és Kiss Nikolett egyaránt gólérzékenyek voltak az ősszel a bajnokságban, így erről a posztról a vb minden percében garantált lesz a gólveszély. A 23 éves érdi Kiss Nikolett tavaly még kiesett a keretszűkítésen, most azonban bekerült az utazó keretbe.

Gratulálunk a csapatba kerülésedhez. Milyen érzés itt lenni a válogatottban?
Tavaly sajnos nem voltam benne a szűk keretben, így azóta egész évben azért dolgoztam, hogy most sikerrel járjak.

Mit gondol, mekkora szerepet szán önnek a szövetségi kapitány? Milyen feladatai lesznek?
Leginkább védekezésben fog rám számítani, mert hármunk közül egyedül én tudok hármasban védekezni, de azért remélem, támadásban is kapok majd lehetőséget. A hétfői volt az első közös edzésünk, az eleje nehéz volt, aztán egyre jobban ment. Vasárnap még mindenki a klubjával volt, valaki még EHF Kupa-mérkőzést is játszott. Jót fog tenni, hogy sokat gyakoroltunk egész évben, így könnyebb lesz összeszoknunk.

Melyek a csapat legnagyobb erősségei?
A fiatal korunkból fakadóan nagyon tudunk futni. A fizikális állapotunkkal is minden rendben. Néhány rutinos játékossal kiegészítve nagyon egységesek lehetünk Japánban.

A magyar válogatott csoportmérkőzései a vb-n (magyar idő szerint):

  • November 30., szombat, 10:00: Magyarország-Kazahsztán
  • December 1., vasárnap, 10:00: Spanyolország-Magyarország
  • December 3., kedd, 7:00: Magyarország-Montenegró
  • December 4., szerda: 11:00: Magyarország-Szenegál
  • December 6. péntek, 11:00: Románia-Magyarország

A világbajnokság győztese kijut a tokiói olimpiára, a 2-7. helyezettek olimpiai selejtezőt játszhatnak 2020 márciusában. Az eseményről az Origo a helyszínről tudósít majd.