Vágólapra másolva!
Régen várhattunk ennyire bizakodva női kézilabda-világeseményt, mint a szombaton kezdődő világbajnokságot. Úgy néz ki, hogy a korábbi évekhez képest fordult a kocka, és ezúttal a magyar válogatott utazhat teljes kerettel, sérültek nélkül a tornára. Az olimpiai kvalifikációért vívott harcban szinte az összes közvetlen rivális sérüléssel vagy doppingbotránnyal küzd. Ugyanakkor senki se gondolja azt, hogy a vb könnyed séta lesz Kim Rasmussen csapatának. A magyar-román-spanyol-montenegrói négyesből egy csapat egészen biztosan nem jut be a középdöntőbe.

Nem csörgött a kapitány telefonja

- ezek voltak Kim Rasmussen szavai a Magyar Kézilabda Szövetség vb előtti hivatalos sajtótájékoztatóján. Azóta a válogatott már útra is kelt a Távol-Keletre, és Szöulban lejátszott három felkészülési mérkőzést. A dél-koreai fővárosban elért eredményeken túl (egy győzelem és két vereség) sokkal fontosabb, hogy a 18-as keret összes játékosa továbbra is százszázalékos állapotban van.

A keret egészét a világ legjobb bajnokságának öt legjobb csapata, a Győri ETO, az FTC, a DVSC, az Érd és a Siófok adja, így a játékosok tényleg a legmagasabb szintről érkeztek a nemzeti csapatba. A csapat fiatal és sokoldalú. Kim Rasmussen – negyedik világeseményén magyar kapitányként – először játszathatja azt a gyors kézilabdát, amivel korábban a lengyel válogatottat kétszer is vb-elődöntőbe (2013, 2015), a Bukarestet pedig BL-győzelemig (2016) vezette.

Először készülhet teljes kerettel Kim Rasmussen egy világeseményre a magyar válogatott kapitányaként Fotó: Csudai Sándor - Origo

Ami a sikeres szereplés szempontjából fontos, hogy ezek a lányok már ennyire fiatalon tudják, hogyan kell nyerni.

A keret harmada, azaz hat játékos (Háfra Noémi, Klujber Katrin, Tóvizi Petra, Faluvégi Dorottya, Pásztor Noémi, Márton Gréta) is tagja volt a 2018-ban junior-világbajnokságot nyert magyar együttesnek.

Az élcsapatok közül Magyarország lesz a második legfiatalabb a németek mellett.

Minden poszton legalább két jó játékos

Posztról posztra haladva is arra lehetünk figyelmesek, hogy nincs két ugyanolyan stílusú játékos a pálya ugyanazon részén. A legizgalmasabb a jobbátlövő poszt, ahol a fantasztikus sebességére és váratlan megoldásaira építő Klujber Katrin, a hármuk közül távolról legjobban lövő és középső védőként is bevethető Kiss Nikolett, valamint a remekül cselező Kovács Anna fogja megkeseríteni az ellenfelek dolgát.

A három beálló, Szabó Laura, Tóvizi Petra és Pásztor Noémi dolgát nagyban megkönnyítheti a falban, ha Háfra Noémi a 2018-as Európa-bajnoksághoz hasonlóan ezúttal is all-star szinten lő kintről. Nagy kérdés, hogy a térdsérüléseiből felépülő, Rasmussen által a védekezés főszereplőjének kinevezett Tomori Zsuzsannának mennyi ereje marad a támadásokra.

A csapatkapitány, Kovacsics Anikó őszi formája alapján aggódhatnánk, hogy nem lesz, aki a támadásokat irányítsa,

azonban Tóth Gabriella meccsről meccsre egyre jobb formában játszott az Érdben. A meglepetést Vámos Petra nyújthatja egy-egy felkészületlen ellenfélnek. A fiatal junior Európa-bajnok az első 2000 után született kézilabdázó, aki nagy tornán pályára léphet a magyar válogatottban.

A széleken Schatzl Nadine és Lukács Viktória magabiztossága átragadhat a két junior-világbajnokra, Márton Grétára, és Faluvégi Dorottyára is, akik szintén a BL-ben edződnek már jó ideje. A kapuban Kiss Éva rutinja nemcsak a heteseknél, de a fontos pillanatokban is aranyat érhet. Bíró Blankának az utolsó, Metz otthonában lejátszott BL-meccsen látott formája már biztató volt, Triffa Ágnes viszont végig magas szinten védett a DVSC-ben az ősszel.

Ideális menetrend

Valaki nagyon foghatja a mieink kezét fentről. Ezt több dolog alapján állítjuk. A magyar csapat egy olyan hatosba került, ahol még rajta kívül három európai csapat van, melyek mind-mind egy szinten lennének vele, ha nem nehezítenék ilyen-olyan gondok a dolgukat.

November 30-án, szombaton a Kazahsztán elleni nyitómeccsen nem látjuk, hogyan ne gyűjtené be a csapat a két pontot. Vasárnap egy nehezebb feladat, Spanyolország jön, melynek klasszis jobbszélsője, Carmen Martín sérülés miatt nem utazhatott el az éppen fiatalításon áteső csapatnál. A veterán, különleges stílusban védő kapus, Silvia Navarro mellett a siófoki Nerea Pena, valamint az egy év kihagyás után visszatérő Alexandrina Barbosa okozhat pár kellemetlen percet.

A hétfői pihenőnap után, kedden a csoportban legerősebbnek tűnő Montenegró következik.

Dragan Adzic a 2016-os Eb után átadta a csapatot a svéd Per Johanssonnak, akinek kezd beérni a munkája a csapattal. A 2012-es Európa-bajnokok közül jó páran visszatértek. Újra tagja a keretnek Majda Mehmedovic és Jovanka Radicevic, valamint a győri Katarina Bulatovic. Ellenük (is) a hosszabb kispad szólhat a mieink mellett.

Cristina Neagu egy éve az Eb-n pont a magyarok elleni mérkőzésen sérült meg, most a vb-n ismét szembenéz a mieinkkel Forrás: AFP/Sebastien Bozon

A szerdai, Szenegál elleni könnyebbnek tűnő mérkőzés után csütörtökön jön egy pihenőnap, ami után pénteken megmérkőzünk Romániával. A románok elleni meccs mindig különleges, érzelmileg túlfűtött esemény. Az új román kapitány - Ambros Martín helyett Tomas Ryde ül a padon - és egy doppingbotrány, amelybe az első számú román irányító, Eliza Buceschi is belekeveredett, nem azt mondatja velünk, hogy az ellenfél a helyzet magaslatán várhatja az összecsapást. Ugyanakkor a sérüléséből visszatérő legenda (Cristina Neagu), két bravúrkapus (Denisa Dedu, Yulia Dumanska) és a világ legjobb beállója (Crina Pintea) is Romániát erősíti. Nagy szerencsénk, hogy csak az utolsó játéknapon játszunk ellenük.

Ki győzi le a franciákat?

A lehetséges középdöntős ellenfelek közül Oroszországot immáron Ambros Martín irányítja, miután a legendás Jevgenyij Trefilov februárban szívműtéten esett át, ezért abba kellett hagynia az edzősködést. Svédország két legjobb játékosának, a kapus Johanna Bundsennek, és az irányító Isabelle Gulldénnek egyaránt gyermeke született 2019-ben. Közülük Gulldén már visszatért, kérdés, milyen formában lesz Japánban.

Miután Oroszország új edzővel készül, Norvégia pedig egy félcsapatnyi sérült klasszisára nem számíthat (Veronica Kristiansen, Nora Mörk, Henny Reistad, Katrine Lunde, Amanda Kurtovic), ezért a torna egyetlen ötcsillagos csapata Franciaország. A legutóbbi két világeseményt egyaránt megnyerték, és változatlan kerettel vágnak neki a triplázásnak.

A torna legnagyobb sztárja irányítójuk, Grace Zaadi lehet, akinek a szintjén jelenleg csak az orosz Anna Vyakhireva és a norvég Stine Oftedal voltak képesek kézilabdázni az ősszel.

A vb legnagyobb sztárja a franciákkal címvédésre hajtó Grace Zaadi lehet Forrás: AFP/Anne-Christine Poujoulat

Nagy kérdés, hogyan fogja elbírni Hollandia Cornelia Groot visszavonulását, aki egy évvel legjobb barátnője, Yvette Broch után szintén úgy döntött, hogy nem szeretne többet válogatott lenni. Helle Thomsen lemondott, így a vb-n már - a főállásban a Metz csapatát irányító - Emmanuel Mayonnade lesz a kispadon. A torna sötét lova Németország lehet. Bár a széleken gyengébb játékerőt képviselnek, Emily Bölk és Alicia Stolle átlövései, Dinah Eckerle védései, valamint Meike Schmelzer és Luisa Schulze beállójátéka 2007 után ismét elődöntőbe juttathatja őket.

Brazília, Angola, Dél-Korea, Szerbia, Japán és Argentína szintén megnehezíthetik a sztárcsapatok dolgát, azonban kisebb meglepetésként érne minket, ha valamelyiküknek is sikerülne elérniük az olimpiai kvalifikációs tornán való részvételi jogot érő 2-7. helyek egyikét.