Vágólapra másolva!
Az utolsó negyed elejéig fordulatos mérkőzésen szenvedte el sorozatban harmadik vereségét a Sopron Basket a női kosárlabda Euroligában. A B csoport utolsó helyén álló lengyel Gdynia a negyedik játékrész elején nyolcpontos előnyre tett szert, ahonnan a magyar bajnoknak nem volt visszaút. 61-59-es vereségével a Sopron visszacsúszott a nyolcas végére. 

Nem kezdett jól a Sopron Basket a női kosárlabda Euroliga 5. fordulójában. A lengyel Arka Gdynia csapata jól támadott, és szervezett védekezésével rendre megállította a magyar csapat támadásait. A hazaiakat csak Határ Bernadett büntetői és Fegyverneki Zsófia tempódobásai tartották versenyben, de az első negyedben végig a lengyeleknél volt az előny. (14-15)

A második negyed egy felesleges soproni szabálytalansággal kezdődött. Az ellenfél szlovák játékosa, Angelika Slamová tripladobáshoz készülődött, azonban a sérülésből visszatérő Briann January szabálytalankodott vele szemben. Slamová mindhárom büntetőjét bedobta. A negyed közepén visszatért a pályára Fegyverneki és Határ, aminek meg is lett az eredménye: a 14. percben Aleksandra Crvendakic duplájával 22-21-re átvette a vezetést a Sopron.

Az első játékos, aki elérte a tíz pontot, Marie Guelich volt a szünet előtt négy perccel. Rebecca Allen extrájával tartotta két-három pontos előnyét a vendégcsapat. Az alacsony színvonalú, kevés pontot hozó első félidő hajrájában a játékvezetői felfogás sem kedvezett a Sopronnak, Januarynál, például egy szabályosnak tűnő zárást ítéltek szabálytalannak.

A hazaiak edzője, Gáspár Dávid hétpontos lengyel előnynél időt kért. Fegyverneky és January dupláival közelebb tudott lopózni a Sopron, így a szünetben csak 33-32-es Gdynia-vezetést mutatott az eredményjelző.

A szünet után a Sopron magához ragadta a kezdeményezést, és Határ könnyű kosaraival átvette a vezetést. 38-35-nél az előny növeléséért támadott a hazai csapat, azonban January nem merte elvállalni a hárompontos kísérletet, és a duplája sem ment be. Guelich-kel továbbra sem tudott mit kezdeni a védelem, aki a harmadik negyed közepéig a lengyel pontok felét szerezte.

Gáspár Dávid időkérése Fotó: Szabó Gábor - Origo

Ekkor már a Gdynia rohant az eredmény után, Dubei Debóra triplája lélegzetvételnyi előnyhöz juttatta a magyar bajnokot. Az ausztrál válogatott Allennek köszönhetően azonban a Gdynia a harmad utolsó 20 másodpercében megfordította a mérkőzést. (47-50)

Rosszul kezdte az utolsó negyedet a Sopron, az első hazai mezőnykosárra a negyedik percig kellett várni. Crvendakic törte meg végül a jeget. (50-55) Öt perccel a meccs vége előtt először került nagyobb hátrányba a Sopron. Nyolcpontos előnyben azonban megtorpant a Gdynia, amihez kellett az is, hogy a Sopron összeszedje magát. 59-60-nál Allen kipontozódott, Crvendakic azonban kétszer is kihagyta a távoli dobást.

Az utolsó percben Fegyvernekynek és Crvendakicnak is megvolt a lehetősége eldönteni a mérkőzést, ám az egyetlen pontot - büntetőből - Balintová szerezte, így a Gdynia meglepetésre 61-59-re győzött a Novomatic Arénában. Sorozatban harmadik vereségének köszönhetően az utolsó helyen várja a december 4-i, Dinamo Kurszk elleni idegenbeli mérkőzést. Nem mellesleg a tabella utolsó két helyén jelenleg a tavalyi és tavalyelőtti év két Final Fouros csapata, a Kurszk és a Sopron áll.

Így áll a B-csoport az 5. forduló után Forrás: eredmenyek.com

Női kosárlabda Euroliga, B-csoport, 5. forduló
Sopron Basket - Arka Gdynia 59-61 (14-15, 18-18, 15-17, 12-11)
legjobb dobók: Crvendakic 14, ill. Guelich 22.