Vágólapra másolva!
Csütörtök este a Sopron Basket az Arka Gdyniát fogadja a női kosárlabda Euroliga ötödik fordulójában. A lengyel együttes korábban emblematikus szereplője volt a legrangosabb európai kupasorozatnak, hosszú idő után tért vissza az elitbe.

A szezon előtti esélylatolgatások szinte mindenhol közvetlen riválisként jellemezték a Gdyniát, és ez az állítás négy forduló után is megállja a helyét, hiszen a Sopron 2-2-es, a lengyelek 1-3-as mutatóval készülnek a folytatásra. A B-csoport eddig óriási körbeveréseket hozott, és a másik nyolcassal ellentétben itt még nagyon nehéz felállítani az erőviszonyokat. A válogatott szünet előtti hetek az ismerkedésről szóltak, sok nehézséggel küzdöttek a csapatok. A sérülések mellett az elhúzódó a WNBA-szezon, vagy éppen a két viszonylag késői kontinenstorna (Óceánia-Ázsia, illetve Amerika-bajnokság) miatt nehezen álltak össze az együttesek. Idén úgy alakult a versenynaptár, hogy a novemberi megszakítás után egy vagy két bajnokit mindenki tudott vívni a FIBA sorozatok folytatása előtt, amely lehetőséget kínált rendezni a sorokat.

A Sopron az első két forduló remek győzelmei után Gironában, illetve Lyonban maradt alul. Mindkét találkozót sérülések határozták meg, ugyanis a gironai összecsapás második negyedében kiesett Briann January, aki ezt követően a franciaországi fellépést is kihagyta. A szünet után visszatérhetett, de ezúttal Jelena Brooksot veszítette el a magyar csapat. A Sopronnak nagy erőssége, hogy stabil rendszerben dolgozik, ami kiváló védekezésen alapul.

Kőkeményen kell védekezni a lengyelek ellen is Forrás: Origo

Támadásban nagyjából 23 mezőnykosarat átlagoltak Gáspár Dávid tanítványai a négy meccsen, ez a sérülések ellenére is megcélozható és sikerre vihető, az eredményesség kulcsa, hogy védekezésben tud-e hatékony lenni a soproni együttes.

A Gdynia nagy visszatérője a sorozatnak, a "Lotos Gdynia" nevet senkinek sem kell bemutatni, aki korábban követte az Euroligát. A 2000-es évek első felében egy intézmény volt a csapatuk az európai kosárlabdában, de a 2008-as válság után megrogytak gazdaságilag. Most azzal szereztek indulási jogot lengyel bronzérmesként, hogy a tavalyi két döntős nem vállalta a szereplést

. Szakmailag azonban egyértelműen igazolták, hogy érettek a megmérettetésre.

A Girona legyőzése mellett a Schiótól és a Lattes Montpellier-től is mindössze négy ponttal kaptak ki. Edzőjükön, Gundars Vetrán érződik az orosz iskola, hiszen a lett szakember a Jekatyerinburg, a CSZKA Moszkva és a Dinamo Kurszk mestere is volt az elmúlt 12 évben, így sokszor választ magasabb szerkezetet. Az ehhez kapcsolódó mutatók inkább nekik kedveznek.
A Sopron viszont 64 pontnál többet eddig egyetlen mérkőzésen sem kapott. Ha a védekezése hasonlóan stabil tud lenni, mint eddig, akkor joggal várhatjuk bizakodva a mérkőzést.

(Forrás: wbasket.hu)