Vágólapra másolva!
A magyar női kézilabda-válogatott továbbra is versenyben van az olimpiai selejtező eléréséért a Japánban zajló női világbajnokságon. Kim Rasmussen csapata vasárnap 29-25-re kikapott a spanyoloktól. Kedden reggel 7 órától Montenegró következik. A balkáni csapat ellen rendkívül nehéz, fizikális meccs vár a magyarokra. A hétfői szünnapon az Origo a válogatott edzőjével, Siti Beátával beszélgetett Kumamotóban.

Egy nappal vagyunk a spanyolok ellen négy góllal elveszített vb-mérkőzés után. Ha a csapat hangulatát kellene jellemezni, hogyan beszélne erről?
Reggel úgy keltünk fel, hogy egy rossz álom volt az egész. Úgy kell felkelni, hogy bele kell állni a kihívásokba, kifelé erőt kell mutatni, de úgy, hogy ez az erő aztán átragadjon minden játékosra és tudjon ebből építkezni a következő mérkőzésekre.

Vasárnap egy álmot magunk mögött kellett hagyni, mert kikaptunk a spanyoloktól.

A mérkőzés estéje nehéz volt?
Nagyon. Tudtuk, hogy mekkora lehetőséget szalasztottunk el.

Mindenki érezte, hogy ez egy nyerhető meccs volt, ám a feladatot nem oldottuk meg. Csapatként rontottuk el, az egyéni hibák pedig rontották a teljesítményünket.

Egy évvel ezelőtt a sérülésektől megtizedelt női kézilabda-válogatott úgy ment el a franciaországi Európa-bajnokságra, hogy attól az együttestől senki sem várt semmit. Talán épp ez okozta, hogy a lányok felelősség nélkül játszva nyertek meg olyan meccseket a spanyolok, vagy a románok ellen, amit senki sem várt. Most viszont már a vb előtt nagyon sokat vártunk a csapattól. Nem lehet, hogy mindez negatívan hat ki a teljesítményre?
Egyetértek ezzel. 2018-ban elvárás nélküli versenyt kezdtünk el az Európa-bajnokságon, extra jól oldottuk meg azt a feladatot.

Tudomásul kell venni, hogy a fiatalok nemzetközi szinten nem mindig tudják ezt a teljesítményt hozni. Ha megy a játék, ha belelkesednek, akkor tényleg nagyszerű dolgokra képesek. De ez nem mindig van így. A spanyolok elleni első félidő az egész meccset meghatározta. Fel kell szabadítani a játékosokat a nyomás alól. Persze, mindenki szeretne olimpiára menni, de a jelenünket kellene felszabadultan megélni ahhoz, hogy ez a jövőkép beteljesedjen. A rutinosabb játékosok közül vannak olyanok, akik nehézségekkel küzdöttek az idényben, ezt nem lehet kizárni teljesen.

Amikor azt mondja, hogy azok a játékosok, akiknek itt és most húzóembereknek kellene lenniük, arra gondol, hogy a Ferencváros – amely a válogatott gerincét adja – nagyon nehéz őszt tudhat maga mögött?

Igen, de semmiképp sem szeretnék ebből Fradi-kérdést csinálni.

Már csak azért sem, mert van olyan Fradi-játékos, Schatzl Nadine, aki hozza magát. De van olyan, aki hónapok óta összeszorított fogakkal megy előre, de ő sem robot, be kell látni, hogy van, amikor nem sikerülnek a dolgok. A küzdelemre itt nem lehet panasz, mert mindenki megy előre. A válogatott tagjai tökéletesen tudják, hogy mit rontottak el Spanyolország ellen. Húztak egy vonalat, mennek tovább. Hogy ezt miként tudjuk tartalommal megtölteni, az számomra is nagy kérdés.

A keddi, Montenegró elleni mérkőzésre hogyan tekintenek?
Az a meccs daráló lesz.

Az ő játékuk ilyen. Kőkemény fizikális kézilabdát játszanak, ez a stílusuk. Ha mi csak a verekedésbe megyünk bele, akkor nem tudunk nyerni, mert azok a játékosok erősebbek nálunk. De én bízom abban, hogy vissza tudunk menni az alapokhoz, a saját játékunkkal pedig meg lehet őket verni. Erre készülünk. Hogy ez a meccs sorsdöntő lenne? Mondhatjuk ezt is. Abból a szempontból igen, hogy mi lesz az eredmény. Lehet, hogy kikapunk, benne van ez is.

De sorsdöntő az is, hogy a meccs után elmondhassuk, hogy mi mindent beleadtunk.

Ez szinte fontosabb, mint az, hogy mi lesz az eredmény. Nem lehet úgy felküldeni a pályára a játékosokat, hogy már a meccs előtt pszichésen agyonnyomjuk őket.

Elvárható például a 19 éves Vámos Petrától, hogy kirántsa a gödörből a válogatottat, ha a rutinos Kovacsics Anikónak nem megy a játék?
Nem várható el. Ha megcsinálja, akkor az extra teljesítmény. Ahogyan két éve Háfra Noémi berobbant ebbe a csapatba, úgy berobbanhat más is. De az elvárások pakolása nem tesz jót egy fiatal kézilabdázónak.

Az olimpiai szereplés reális ennek a csapatnak?
Most nem merem ezt így kijelenteni.

Ha a világbajnokság előtt kérdezem, annak tartotta volna?
Akkor sem. Tudtuk, hogy ez egy kőkemény világbajnokság lesz, nagyon nehéz csoporttal. Most nem is érdemes ezt feszegetni, várjuk meg a csoportkör végét. Nagyon tehetséges fiataljaink vannak, három év alatt teljesen kicserélődött a válogatott.

De a folyamatot mesterségesen nem lehet felgyorsítani.

A szurkolók, a közönség részéről is értékelni kell azokat az erőfeszítéseket, amelyeket a csapat megtesz. Három válogatott meccs után senki sem fog olimpiai döntőt játszani. Ehhez idő kell. Van egy olyan szövetségi kapitányunk, Kim Rasmussen, aki hisz abban, hogy ott lehetünk Tokióban. De a sport nem olyan, mint egy házépítés, ahol, ha sok pénzed van, pillanatok alatt fel lehet húzni egy palotát is. A kézilabdában nem így működik ez, de az egyetemes sportban sem.

Nekünk ezt is szem előtt kell tartanunk.