Vágólapra másolva!
A Sopron Basket súlyos, 78-47-es vereséget szenvedett az előző kiírás ezüstérmese, az orosz Dinamo Kurszk otthonában a női kosárlabda Euroliga csoportkörének hatodik fordulójában. A magyar bajnok esélyei már az első két negyed után elszálltak, miután a nagyszünetre 21 pontos hátrányba került Gáspár Dávid csapata. A Sopron a vereséggel visszacsúszott a B csoport utolsó, nyolcadik helyére. 

Senki sem számított rá, hogy a csoportkör hatodik fordulójában a B jelű nyolcas utolsó két helyezettje lép pályára Kurszkban: a hazai csapat az utolsó, míg a magyar bajnok jobb pontkülönbségének köszönhetően a hetedik helyen állt öt mérkőzés után egyarán két győzelemmel és három vereséggel. Pedig a Kurszk a kontinens egyik legerősebb klubja, amelyik az elmúlt öt évből négyszer jutott be a Final Fourba, 2017-ben meg is nyerte a sorozatot, de az elmúlt két szezon végén a Sopron is tagja volt az elit négyesnek.

Egyik csapat sem várta jó előjelekkel a találkozót: a korábbi soproni edző, Roberto Iniguez csapata a nagy rivális Jaketyerinburgtól szenvedett kijózanító, 21 pontos vereséget, míg a Sopron Basket 735 nap és 56 sikeresen megvívott bajnokit követően kapott ki újra idehaza, jelesül Pécsen. Az oroszok az elmúlt hetekben két WNBA-s amerikai játékost is igazoltak, amit a Sopron a csapategységgel és a remek védekezésével igyekezett ellensúlyozni.

Fegyverneky Zsófia, Alekszandra Crvendakics, Czukor Dalma, Briann January, Határ Bernadett

összeállításban kezdett a Sopron, és a rutinos, már ős-soproninak számító szerb légiós révén magyar bajnoké volt az első kosár. Majd Határ volt eredményes a palánk alól, de Glory Johnson és Jessica Breland révén mindkét magyar soproni kosárra válaszoltak a hazaiak. Nika Baric kosara után viszont már Czukornak kellett egyenlítenie. Baric aztán Januaryról is összehozott egy 2+1-et, amire határ duplája volt a válasz – kellett is, hogy ne tudjanak már az első percekben ellépni az oroszok. Az első negyed hetedik percében mégis időt kellett kérnie Gáspár Dávidnak,

mert többször is szétesett a magyar bajnok védekezése,

így hiába járt Határ már hat pontnál, és hiába volt csak öt pont a különbség (15-10) a soproni kispad úgy érezte, rendet kell tenni a játékban. Nem nagyon sikerült, Anolkina kosaraival tovább nőtt az előny, a Sopron pedig leragadt tíz pontnál. Epiphanny Prints 2+1-ével, és Crvendakics rövid tempójával ért véget az első negyed, 12 pontos hazai előnynél (22-10).

Epiphanny Prints faulttal együtt is bedobta:

Míg soproni oldalon az első tíz percben csak Határ és Crvendakics tudott pontot szerezni, addig a Kurszkban hatan is eredményesek tudtak lenni, ezen okvetlenül javítani kellett a folytatásban.

Második negyed

Az oroszok azonban érezték, hogy fut a szekér,

míg a magyar bajnok önbizalmát minden rossz dobás csak tovább tépázta.

Míg soproni oldalon kimaradtak a ziccerek, addig hazai oldalon persze, hogy beesett a dudaszós tripla is (Kirillova engedte el). Jovanovics büntetője végül egy majd' tízperces soproni gólcsendet tört meg, de ekkorra már elég nagy volt a baj, Bonner triplája után meg még nagyobb (30-11). Az újabb időkérést követően tizenkét perc elteltével szerzett újra mezőnykosarat a Sopron Basket, Crvendakics talált be, majd két büntetőt is értékesített, újra húsz ponton belülre hozva a magyar bajnokot. Fegyverneky is bedobott két büntetőt, majd Crvendakics egy tempót, és a helyzet ugyan továbbra sem volt jó, de legalább már nem tűnt tragikusnak (34-19).

Fegyverneky Zsófia (labdával) klasszisa sem tudott segíteni a Sopron Basketen Kurszkban Forrás: FIBA - Tóth Zsombor

Az utolsó szó, azonban megint az oroszoké volt, Prints vert be egy újabb triplát, és el kellett fogadnunk, hogy úgy nőtt a Sopron hátránya, hogy a második negyedben kapott 15 pont azt mutatta, hogy hátul kimondottan jól dolgozott a csapat.

Harmadik negyed

Baric betöréses duplájára Határ válaszolt a palánk alól, majd újra a magyar válogatott center volt eredményes, amire Roberto Iniguez azonnal egy időkéréssel válaszolt. Bonner el is süllyesztett egy triplát a soproni gyűrűben, amire egy újabb Határ-kosár érkezett – a negyed mind a hat soproni pontját ő jegyezte (44-25). Tina Jovanovics is kezdett ráérezni a ritmusra, zsinórban szerzett öt pontot, és megint nem tűnt reményletelennek a helyzet, ráadásul Crvendakics megdobta a magyar bajnok első tripláját is. Kár, hogy a túloldalon a szlovén klasszis, Nika Baric is így tett – dudaszóró, vagy nyolc méterről, ami elég lélekromboló volt. Ahogy a negyedet záró újabb triplája is, amivel megint húsz pont fölé nőtt a különbség (56-35).

Negyedik negyed

Dubei Debóra is megszerezte első pontjait, és Jovanovics is betalált, de a különbség nem csökkent, mert a Kurszknak mindenre volt válasza, így Dubei triplájára is, sőt Kirillova nem csak lemásolta a magyar játékost, de még egy duplát is tett hozzá, majd berámolt még egy triplát, Anojkina duplája után pedig már a harminc pontot közelített a különbség (70-43). Gáspár Dávid is érezte, hogy ez a meccs már menthetetlen, így lehetőséget adott a cserepadon ülő fiataloknak, beállt Weninger Virág és Varga Aliz, Crvendakics és Jovanovics pedig leült. A Kurszk ekkor már számolatlanul szórta a pontokat, sorra landoltak a triplák a soproni kosárban, és csak az volt a kérdés, hogy az utolsó dudaszó pillanatában harminc ponton belül lesz-e a Sopron Basket – végül nem lett.

Eredmény, Euroliga, csoportkör, 6. forduló:
Dinamo Kurszk–Sopron Basket 78-47 (22-10, 15-9, 19-16, 22-12)
a Sopron Basket pontszerzői: Crvendakics 14, Határ 14, Fegyverneky 2, Czukor 2, Jovanovics 8, Dubei 7