Vágólapra másolva!
Rengeteg teher került le a magyar női kézilabda-válogatott játékosairól, miután Kim Rasmussen csapata 30-20-ra legyőzte Szenegált Jacusíróban a női kézilabda-világbajnokság C-csoportjában a negyedik fordulóban. Ezzel az is eldőlt, hogy pénteken magyar idő szerint 11 órától a magyar és a román válogatott között dől el, hogy melyik csapat folytathatja a harcot a középdöntőben az olimpiai selejtező eléréséért.

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése Jacusíróból, Japánból.

Az interjúzónába érkező játékosok arcán jól látszott, mekkora kövek gördültek le róluk azok után, hogy tíz góllal sikerült legyőzniük Szenegált. Elsőként Tomori Zsuzsanna nyilatkozott a győztes csata után.

„Kötelező győzelem volt a Szenegál elleni meccs, de ezt a kötelező feladatot most nagyon jól megoldottuk. A spanyol és a montenegrói meccsen rengeteg problémánk volt, ezeken kellett átlendülnünk. Megbeszéltük ezeket a dolgokat, és sikerült magunk mögött hagyni a rossz megoldásokat.

A sok keresztmozgás, a beindulások, a vállalkozó kedv megvolt, ezeket kell átvinni a pénteki mérkőzésre, és akkor nem lehet probléma. Mondhatnám, hogy a szokásos élet-halál magyar-román meccs következik. Ebből általában pozitívan szoktunk kijönni, bízom abban, hogy mindenki átérzi a feladat jelentőségét, így pénteken meg tudjuk nyerni a mérkőzést."

Tomori Zsuzsanna három góllal vette ki a részét a győzelemből Forrás: MKSZ/Kovács Anikó

Vámos Petra a következőket mondta: „Személy szerint már nekem is nagyon kellett ez a siker, mert a spanyol és a montenegrói meccs sem sikerült jól. Ezt a mai teljesítményt kell átvinni a románok ellen, pénteken.

Háfra Noémi végre úgy játszott, ahogy önmaga is elvárta, meg ahogyan a szurkolók is. „Ez a meccs gyakorlás volt, de tiszteltük az ellenfelet, jó kis csapat volt, örülök, hogy nyerni tudtunk. Nem vehettük őket félvállról, tisztességesen felkészültünk, és nyerni is tudtunk.

A lelki láncok a szenegáli meccsen lekerültek rólam. Kellett ez nagyon, mert kicsit stresszes vagyok, nem tudom, mi ennek az oka. A többiektől rengeteg segítséget kapok.

Úgy van, hogy nem sikerül, nem sikerül, aztán lövök egy nagy gólt, aztán megint semmi. De nincs arról szó, hogy elfelejtettem volna kézilabdázni. A lendület kellett, a kintről való lövések kellettek, ezek nagyon hiányoztak. Most a kinti lövéseket kellett gyakorolni, mert ezek eddig hiányoztak a repertoárból. Ki-ki meccs lesz Románia ellen, de sikerülni fog, bejutunk a 12 közé, és harcolunk az olimpiai selejtezőért."

Háfra Noémi sokat dolgozik a formajavulásáért Forrás: MKSZ/Kovács Anikó

Triffa Ágnes nagyszerűen védett az első félidőben. „Másképp készültünk erre a meccsre, mert Szenegálról láttunk már felvételeket, talán jobban fel tudtunk belőlük készülni. Kellemetlen stílusú csapat volt, jól megoldottuk a feladatot.

Megvan annak a szépsége, hogy most egy gyilkos csata következik Románia ellen, de megpróbáljuk megoldani ezt a feladatot.

Az teljesen más meccs lesz, amúgy is egy magyar-román mindig felfokozott idegállapotban zajlik. Szerintem ez most meg fog duplázódni pénteken."

Szabó Laura, a magyar csapat beállósa: „Az elmúlt napokból okulva volt min javítanunk, ezt a meccset erre szerettük volna felhasználni. A saját játékunkat tudtuk játszani. A hibák előjöttek, de ez természetes. Vigyáznunk kellett a szenegáli átlövőkre, de a kapusaink nagyon jól védtek, ez alapozta meg a győzelmünket.

Le kell győzni Romániát, nekik megyünk, mindent beleadunk. Mindenki fókuszban lesz, oda fogjuk rakni magunkat. Nem kaphatunk ki pénteken."

A magyar csapat elszántan készül a románok elleni sorsdöntő meccsre Forrás: MKSZ/Kovács Anikó

„Nagyon koncentrált és remek első félidőt produkáltunk,

a játékosokon azt láttam, hogy segítették egymást. A támadás is jól működött, Kovacsics és Háfra az első öt perc után visszajött és keményen játszott, de azt hiszem, minden játékos hozzátett ehhez a győzelemhez" - mondta a jacusírói meccs után Kim Rasmussen, aki hozzátette, hogy azért forgatta a csapatot, hogy mindenki tudjon egy kis önbizalmat szerezni, de egyáltalán nem volt könnyű a meccs. Kilenc méterről sok gólt tudott lőni együttese, ezek nagyon fontosak, ahogyan a jó védekezés is.

A magyar női kézilabda-válogatott a csütörtöki szünnapot követően pénteken 11.00-tól Románia ellen lép pályára. Kim Rasmussen együttesének már a döntetlen is továbbjutást ér a legjobb 12 közé.

Eredmény, csoportkör, 4. forduló, C csoport:
Magyarország-Szenegál 30-20 (17-9)
Jacusíró, v.: Alpaidze, Berezskina (oroszok)
Magyarország: Triffa - Lukács 1, Tomori 3, Kovacsics 2, Tóvizi 2, Háfra 2, Schatzl 1, cserék: Vámos 1, Klujber 2, Kovács A. 6, Tóth G. 2, Faluvégi 2, Márton G. 5, Szabó L. 1, Kiss É., szövetségi kapitány: Kim Rasmussen
lövések/gólok: 57/30, illetve 45/20
gólok hétméteresből: 3/2, illetve 2/1
kiállítások: 4, illetve 8 perc

Az állás: 1. Spanyolország 8 pont (132-77), 2. Montenegró 8 (111-96), 3. Magyarország 4 (118-89), 4. Románia 4 (93-102), 5. Szenegál 0 (89-117), 6. Kazahsztán 0 (72-134)