Vágólapra másolva!
2019 februárjában a Békéscsabai Röplabda Sportegyesület történelmi sikert ért el azzal, hogy bejutott a második legrangosabb európai kupasorozat, a női CEV-kupa legjobb négy csapata közé, erre a bravúrra utoljára a Vasas volt képest több mint 20 évvel korábban. Itthon viszont már nem termett annyi babér a csapat számára, mint korábban, ugyanis a kupadöntőben, valamint a bajnoki elődöntőben is alulmaradt a Nyíregyházával szemben, így sorozatban öt bajnoki cím után be kellett érnie egy harmadik hellyel, valamint azzal, hogy a Challenge-kupában indulhat. Ebben pedig most, Lettország fővárosában, Rigában kezdi meg a szereplését a BRSE.

Baran Ádám, a klub elnöke az előző szezon befejeztével jelentősen átalakította a játékoskeretet, egyik légiós szerződését sem hosszabbította meg, mivel a klub hosszú távú, stratégiai célkitűzése, hogy fiatal magyar játékosokat építsenek be a keretbe, neveljenek a hazai röplabdázásnak, hiszen a nemzeti csapat is igencsak sokat profitálhat ebből, akár úgy is, ha az ideiglenesen az klub eredményességének rovására megy.

Ezzel párhuzamosan épül a Békéscsabai Röplabda Akadémia, amely jelenleg Európa legnagyobb röplabdaspecifikus utánpótlás-projektje.

Habár az európai szövetség informálisan jelezte a klubnak, hogy egy kérelem benyújtásával elindulhatna idén is a CEV-kupában, a vezetőség úgy döntött, hogy a harmadik számú Challenge-kupában indul a megfiatalított kerettel.

Persze itt is szeretne a klub a lehető legtovább menetelni, valamint versenyképes maradni a hazai bajnokságban, ezért elengedhetetlen volt néhány légiós szerződtetése: az amerikai feladó, Ashley Evans mellett két horvát, a budapesti Eb-t is megjárt Karla Klaric, valamint Barbara Dapic érkezett a szezon előtt. Habár a fiatal csapat a szezon elején öt győzelemmel kezdett, és begyűjtött egy nagy skalpot is (3-2-re nyert a címvédő Vasas otthonában), azóta becsúszott két sima hazai vereség a Kaposvár és a Nyíregyháza ellen. Azonban idén mások a célkitűzések, először az alapszakasz első körében szerettek volna a legjobb négy közé bekerülni, ez pedig sikerült is.

Viszont az is kiderült, hogy az éremszerzés sem tűnik lehetetlennek.

Éppen ezért, mielőtt megkezdte volna nemzetközi szereplését is a csapat, újabb igazolást jelentett be a szintén horvát Mia Jerkov személyében, aki többek között komoly rutint is hoz magával. A debütálására még várni kell, az együttes nélküle utazott el az első Challenge-kupa mérkőzésre.

A csapat első edzése a mérkőzés helyszínén, a multifunkcionális Daugavas Sporta Namsban Forrás: Origo

Amelyet Rigában vív a sorozatba öt év után visszatérő BRSE, méghozzá a lett bajnoki címvédő Rigas Volejbola Skola együttese ellen. A 2012-ben alapított csapatot többször is megválasztották Lettország legjobb sportiskolájának, itt képezik az ország legtehetségesebb játékosait. Ez az átlagéletkoron is meglátszik, a keret legidősebb tagja 22 éves, a többiek mind a 2000-es években születtek. A Challenge-kupa és a lett pontvadászat mellett a balti országok bajnokságában is részt vesznek, és bár nem ők a párharc esélyesei, azt már elmondták, hogy nem feltett kézzel fognak kimenni a pályára, és komoly harcra fogják kényszeríteni a Békéscsabát.

Mindez persze nem ijesztette meg a csabaiak nyáron kinevezett vezetőedzőjét, a szlovén Vasja Samec Lipicert, akinek csak az a fontos, hogy csapata a saját játékát játssza.

Az elmúlt időszakban kissé kiegyensúlyozatlanok voltunk, és azt a harciasságot sem láttam, mint amit a Vasas ellen. Ha fejben rendben vagyunk, remekül tudunk játszani, de ha ott meginognak a játékosok, akkor a teljesítmény is csökken. Ez egy fiatal csapat, aminek együtt kell felnőnie a feladatokhoz, együtt kell szintet lépnie. Ezért is célunk, hogy a lehető legtovább jussunk a Challenge-kupában."

A mérkőzés magyar idő szerint 18.00-kor kezdődik, amelyről az Origo a helyszínről számol be.