Élet-halál harc lesz a románok elleni kézimeccs az olimpiáért

HANDBALL-EHF-EURO2018-HUN-ROM handball Horizontal
Hungaria's players jubilate at the end of the Euro 2018 European Women's Handball Championship Group 2 main round match between Hungary and Romania on December 12, 2018 at Jean Weille sport hall in Nancy. (Photo by SEBASTIEN BOZON / AFP)
Vágólapra másolva!
Bár a magyar női kézilabda-válogatott szakmai stábja igyekszik levenni a csapat válláról azt a mentális terhet, amelyet a pénteki, románok elleni tényleg sorsdöntő mérkőzés okozhat, a feladat cseppet sem könnyű. A csapatnak sem és az edzőknek sem. A pénteken 11 órakor kezdődő ütközetben Magyarország győzelemmel vagy döntetlennel juthat be a legjobb 12 közé.

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése Kumamotóból, Japánból.

Egyszer már leírtam innen, Japánból, de megismétlem: az Elnök Kupáért még soha nem kellett játszania sem a magyar női, sem a magyar férfi kézilabda-válogatottnak.

Ott középen lent az Elnök Kupa Forrás: IHF

Az Elnök Kupa (gúnynevén Musztafa Kupa - az IHF egyiptomi elnöke, Hasszan Musztafa találta ki ezt az égbekiáltó hülyeséget) azoknak a csapatoknak a játszótere, amelyek egy-egy világbajnokságon nem jutnak a legjobb 12 közé.

Ezen felül az Elnök Kupa serlege kétszer akkora (naná), mint az, amit a világbajnok csapat kap. Óriási, nem?

Ahelyett, hogy azokat a szerencsétlen csapatokat, amelyek kiesnek a középdöntőből, hazaengednék, még gyötrik őket kicsit az alsóházban. Most őszintén: nem mindegy ki lesz a 19, és a 20.? Érdekel valakit a 23. helyért, reggel 10 órára kiírt helyosztó? Szerintem azokat sem, akik játszanak ezen a meccsen.

2018. december 12-én nagy boldogságot okozott a román válogatott legyőzése az Európa-bajnokságon Forrás: AFP/Sebastien Bozon

Szóval: ezt kellene elkerülnünk, de nagyon. Nemcsak azért, mert a magyar válogatott ennél többre hivatott, nemcsak azért, mert a 13-24. helynél mindenki többet várt, hanem azért is, mert ebben az esetben szinte biztosan ugrik nekünk az olimpiai selejtező.

De fordítsuk meg a dolgot. Annak ellenére, hogy Kim Rasmussen csapata a spanyoloktól és a montenegrói válogatottól is kikapott, még semmi sem veszett el. Azt is mondhatom: elég megverni a románokat és a középdöntőben a svéd vagy a japán válogatottat, s máris elértük a Tokió felé robogó vonatot. Mennyivel egyszerűbb ezt leírni, mennyivel nehezebb ezt megvalósítani.

Ugyanakkor a női kézilabdasport mondern kori történetében volt már élet-halál magyar-román meccs.

Nem is egy. A legszebb emlék, amikor 2000-ben Bukarestben, azaz saját pályájukon vertük meg őket az Európa-bajnokság elődöntőjében. Abban a hihetetlenül ellenséges, undorító hangulatban, amit a román nézők akkor produkáltak, amikor

a magyar himnuszt szétfütyülték, amikor a magyar kispadot szétköpködték.

De akkor is mi nyertünk 25-24-re. Annak a tornának a legjobb játékosa, azaz MVP-je az a Siti Beáta lett, aki ma Kim Rasmussen segítője.

Aztán emlékezzünk csak a 2008-as pekingi olimpia negyeddöntőjére!

Tomori Zsuzsa a 11 évvel ezelőtti Magyarország-Románia olimpiai negyeddöntőben, Pekingben lő a kapura Forrás: AFP/Robert Atanasovski

Azt úgy szoktuk nevezni, hogy minden idők legjobb magyar-román női meccse.

A 34-30-as magyar diadalt soha nem lehet elfeledni. De a 2018-as franciaországi Eb-n látott összecsapást sem. Tavaly a középdöntő utolsó mérkőzésén kaptuk el őket 31-29-re. Azon az összecsapáson szenvedett súlyos sérülést a román csapat legjobbja, Cristina Neagu, aki azóta persze felépült, itt van Japánban, bár nincs még bombaformában. Ugyanakkor a pénteki meccsen az ő kikapcsolása lesz az egyik kulcsfeladat.

Cristina-Georgiana Neagu súlyos sérülése a 2018-as magyar-román női kézilabda Eb-középdöntőn Forrás: AFP/Sebastien Bozon

"Nagyjából tudjuk a megoldást, alapvetően a Neagu-féle egyéni, illetve páros kapcsolatokat kell megoldanunk védekezésben.

nyilatkozta az MTI-nek a csapat csütörtöki edzése után Siti Beáta.
Az edző a CSM Bucuresti balátlövőjére, Cristina Neagura utalt, aki négy forduló után a világbajnokság góllövőlistájának második helyén áll, 44 lövésből harminc alkalommal volt eredményes, vagyis csapata össztermésének (93) csaknem harmada fűződik a nevéhez.

Ezt az embert kellene levenni a pályáról. Nem lesz egyszerű feladat.

A következő 24 órában a szakmai stáb azt fogja sugallni, hogy a tét ellenére ezt a helyzetet nem lehet görcsösen megélni" - szögezte le Siti Beáta.

A románok balszélsője, Valentina Neli Ardean-Elisei lő a magyar csapat kapujára a 2018-as magyar-román női kézilabda Eb-középdöntőn Nancyban Forrás: AFP/Sebastien Bozon

A korábbi világklasszis irányító rávilágított, a tapasztaltabb játékosoknak nagyon stabilnak kell lenniük ahhoz, hogy a fiatalok ne roggyanjanak meg ebben a feszültségben, hiszen utóbbiak tudnak extra lendületet hozni, téthelyzetben viszont könnyebben bizonytalanná válhatnak.

vélekedett Kim Rasmussen szövetségi kapitány segítője.

Ha továbbmegyünk a 12 közé, akkor december 8-án, vasárnap, december 9-én, hétfőn és december 11-én, szerdán 3 újabb középdöntő következik.

Egy ilyen képet szívesen lőnénk pénteken a románok elleni vb-mérkőzés után Forrás: AFP/Sebastien Bozon

Meg a reménykedés az olimpiai selejtező elérésében. Ha nem, akkor meg az Elnök Kupa.

De erről - nagyon remélem - most kellett utoljára szót ejtenem Japánból.

Különben pont a románok azok, akik még ettől a lehetőségtől sem omlanának össze, mert a tavalyi Eb-n ők a negyedik helyen végeztek, amely - a vb-n történtek fényében - nekik akkor is olimpiai selejtezőt ér, ha Japánban nem jutnak be a legjobb 12 közé.

A Magyarország-Románia női kézilabda vb-mérkőzést pénteken 11.00-tól az Origo élőben közvetíti.