Vágólapra másolva!
Egy Bajnokok Ligája-döntő színvonalának beillő mérkőzésen győzte le ősi riválisát a Telekom Veszprém a magyar kézilabda-bajnokság szombati mérkőzésén. David Davis csapata 29-28-ra múlta felül a MOL-Pick Szeged együttesét. Történelmi esemény tanúi lehettek a nézők a mérkőzés szünetében.

Két remek formában lévő sztárcsapat várhatta a 125. Veszprém-Szeged rangadót. Mindkét csapat veretlenül állhatott oda első szezonbeli összecsapásukhoz. A Bajnokok Ligájában a két csapat őszi együttes mérlege 15 győzelem, 1 döntetlen és 4 vereség. A Veszprém legutóbb november 2-án, a Kielce otthonában szenvedett vereséget, a Szeged szezonbeli egyetlen veresége pedig szeptember 22-re tehető –Juan Carlos Pastor csapatát akkor, és azóta is egyedüliként, a PSG tudta legyőzni a szezonban.

A legutóbbi idény alapszakaszában a Szeged 32-27-es, nagyon sima győzelmet aratott a Veszprém Arénában, és a szegedi mérkőzésen is a Tisza-partiak gyűjtötték be a két pontot. Nagy közhely, de a címeket nem az alapszakaszban osztják. Az előző szezonban ez ismét bebizonyosodott. A bajnoki döntő első mérkőzésén a Veszprém az évtized egyik legnagyobb különbségű győzelmét aratta (35-24), mely után a visszavágó már csak formalitás volt (27-27).

Nagyszerű színvonalú mérkőzést hozott a 125. Veszprém-Szeged Fotó: Hirling Bálint - Origo

A sérülésektől sújtott hazai csapatban nem léphetett pályára Lékai Máté, Kentin Mahé és Kent Robin Tönnesen sem. A norvég jobbátlövő a hírek szerint több mint fél évre dőlt ki, így David Davis már nem számíthat rá a szezonban. Ez az egyetlen oka, amiért

a héten sajtóhírek szerint a Veszprém megkörnyékezte a Szeged spanyol jobbátlövőjét, Jorge Maquedát.

Hatalmas taps fogadta a szeged kapuspárosát, Mikler Rolandot és Mirko Alilovicot – ez a mondat másfél évvel ezelőtt minimum szentségtörésnek hangozhatott volna. Azonban a tényezők szerencsés vagy éppen szerencsétlen együttállásának köszönhetően a volt veszprémi kapuspáros immáron a Szeged kapuját védte.

A rangadó Dragan Gajic és Dean Bombac gólpárbajával kezdődött – néhány vitatható játékvezetői ítéletnek köszönhetően az elvárható parázs hangulatban. Az első negyedórában egyik csapat sem tudott elhúzni a másiktól. Gajic hetesei, Mikler Roland védései, Omar Yahia bombája és Bombac cselei a várt magas színvonalat hozták (7-7).

Vuko Borozan bombáira nem volt ellenszere a szegedi kapusoknak Fotó: Hirling Bálint - Origo

A Lékai és Mahé sérülése miatt egyedül maradt veszprémi irányító, Petar Nenadic első góljára 15 percet kellett várni. A Vardar otthonában megnyert BL-mérkőzés során ujjsérülést szenvedett Andreas Nilsson a félidő közepén egy szabad labdára vetődve ütközött Manuel Strlekkel. A svéd beálló helyére érkezett Rogerio Ferreira Moraes, valamint pályára lépett Vuko Borozan, aki egy óriási góllal kezdett.

Nilsson sérülése nem volt komoly, így a 23. percben visszatérhetett a pályára. Azonban Luka Stepancic góljaival a Szeged átvette a vezetést. A szegediek öröme nem tartott sokáig, Borozan bombáival és Lauge irányításával a szünetre 15-15-ös döntetlennel vonulhattak a felek.

A szünetben egy történelmi eseménynek lehettünk szemtanúi.

Egy szegedi fiatalember megkérte egy veszprémi szurkolólány kezét. A válasz természetesen(?) „igen" volt a hölgy részéről. Ki utasítana vissza egy ilyen lánykérést 5 019 néző előtt?

Magas színvonalú, hatalmas küzdelem jellemezte a találkozót Fotó: Hirling Bálint - Origo

A második félidő Mirko Alilovic elképesztő védéseivel kezdődött. Sem Lauge, sem Gajic nem tudott a horvát kapus eszén túljárni. A találkozó színvonala percről percre emelkedett.

Egy egyszerű bajnoki rangadóból a második félidőre egy BL-döntőnek is beillő színvonalú mérkőzés vált.

A 40. percben Nenadic és Dimitri Zsitnyikov lőttek okosabbnál okosabb gólokat. A találkozó utolsó negyedére Sterbik helyét Vladimir Cupara vette át a veszprémi kapuban. (22-22)

A Veszprém nem akarta a végére hagyni a döntést. Nenadic és Strlek góljaival és Cupara védéseivel háromgólos előnyre tett szert. Juan Carlos Pastornak időt kellett kérnie, hogy ne ússzon el a meccs a Tisza-partiaknak. Canellas és Alilovic vette hátára ekkor vendégcsapatot.

A Szeged azonban egyszer sem tudott egyenlíteni, hiába Bánhidi Bence nagyszerű teljesítménye a szegedi falban, valamint Radivojevic magabiztos hetesei, a Veszprém végig egy-két gólos előnnyel játszhatott a hajrában. Canellas lövését a végén hatalmas bravúrral védte Cupara, ami a Veszprém 29-28-as győzelmét jelentette.

Bár csak egyetlen magyar válogatott mezőnyjátékos - a három gólt szerző Bánhidi Bence - lépett pályára a mérkőzésen, a külföldi világsztárok kivétel nélkül kitettek magukért.

Nagyszerű hangulatú, a hazai bajnokságban ritkán látható színvonalú mérkőzéssel kápráztatták el a szurkolókat a csapatok.

Férfi kézilabda NB I, 12. forduló

Telekom Veszprém–MOL-Pick Szeged 29-28 (15-15)