Vágólapra másolva!
Egy női kézilabda-világbajnoksághoz képest nevetséges körülmények között, hideg csarnokban 34-26-ra nyert Kim Rasmussen csapata Argentína ellen Kumamotóban az Elnök Kupa elődöntőjében Argentína ellen. A magyar válogatott ezzel a győzelemmel elérte azt, hogy hétfőn a 13. helyért léphessen pályára Japánban a világbajnoki címvédő franciák ellen az Elnök Kupa-döntőjében.

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése Kumamotóból, Japánból.

Egészen döbbenetes, amit a japánok a női kézilabda-vb szervezése ürügyén művelnek. A magyar csapat most először érkezett a Park Dome Kumamotóba játszani,

amely egy jégveremhez hasonlított, nem egy fűtött kézilabdacsarnokhoz.

Az már korábban, a tévéközvetítéseket nézve feltűnt, hogy az itt pályára lépő csapatok egy része folyamatosan didergett, de akkor ennek nem tulajdonítottunk különösebb jelentőséget. Vasárnap, helyi idő szerint délelőtt azonban szembejött a valóság. Kiderült, hogy ez a létesítmény nem teljesen fedett, a helyiek szerint, amikor odakint süt a nap, még istenes az idő idebent, de

sötétedés után tényleg embertelenek a körülmények.

Mindehhez az egyiptomi Hasszan Musztafa vezette IHF lelkesen asszisztál, miközben a japán szervezők telepített hősugárzókkal próbáltak emberi körülményeket teremteni a sajtóközpontban.

Persze, sokkal könnyebben viseltük volna mindezt akkor, ha a magyar csapatnak nem a 13-16. helyért kellett volna pályára lépnie. Mivel azonban Kim Rasmussen együttese nem jutott be a középdöntőbe, maradt az Elnök Kupa, amelynek "elődöntőjében" az argentin csapattal játszottunk. (A másik ágon Angola-Franciaország összecsapást rendeztek.) A dán szövetségi kapitány szombaton cserére szánta el magát.

Az Argentína elleni mérkőzésre, Faluvégi Dorottya helyett Pásztor Noémit, Kovács Anna helyett Kiss Nikolettát nevezte be az együttes.

A mieink magyar idő szerint vasárnap hajnali 4:30-kor lépnek pályára a dél-amerikaiak ellen.

mondta el a cserék kapcsán Kim Rasmussen szövetségi kapitány. Hogy Pásztort és Kisst mennyire dobhatta fel az, hogy az Elnök Kupában léphetett először pályára a dél-amerikai csapat ellen, azt nem tudom, de vannak sejtéseink.

Triffa Ágnes kezdett a magyar kapuban,

az első gólunkat pedig a szélről Márton Gréta lőtte. Majd Kovacsics kétszer talált be, így a magyar csapat 3-0-ra vezetett. Innen még feljöttek a dél-amerikaiak 3-2-re, de aztán fokozatosan húztak el Háfráék. Ugyanakkor figyelmeztető volt, hogy Argentína képes volt olykor könnyű gólok szerzésére, azaz a védekezésünk hagyott némi kívánnivalót maga után.

A Debrecen légiósa, Karsten szépen megszórt bennünket,

az első 7 argentín gólból hármat ő dobott.

A csapatok kevés figyelmet fordítottak a védekezésre, sok gól esett. 10-7-es magyar vezetésnél Szabó Laura fölé durrantott egy hetest, az ellentámadásból Karsten kapott el egy magasan továbbított álompasszt és 10-8-ra alakította az állást.

Rengeteg volt a hiba mindkét oldalon, volt, hogy két dél-amerikai játékos egymást dobta hátba.

Alapvetően azonban az volt a lényeg, hogy a magyar válogatott jobb képességű csapatként fokozatosan húzott el. A szövetségi kapitány pályára küldte az átlövő Kiss Nikolettát, az Érd játékosa nagy lövésekkel és gólokkal mutatkozott be. A kispadon didergőket is feldobta egy-egy szép megoldás - a magyar csapat a szünetben 19-12-re vezetett.

A szokatlan hidegben a szünetben Kim Rasmussen a tenyerét dörzsölte - annyira fázott.

A játékosok is úgy voltak vele, hogy minél gyorsabban szeretnék letudni a második félidőt - lehetőleg sérülésmentesen. Gyors gólváltásokkal indult a második félidő, az argentínok olykor a mi eladott labdáinkból éltek. Annyira szerencsére nem voltak jók, hogy a nyakunkra másszanak, a magyar csapat könnyedén tudta tartani az 5-6 gólos vezetését.

Pásztor Noémi lő a kapura Forrás: MKSZ/Kovács Anikó

Néhány játékosunkon - Kiss Nikolettán, Klujber Katrinon - látszott a lelkesedés, a többiek amolyan iparos módjára próbálták túlélni ezt a 60 percet.

A 48. percben 28-20-ra vezettünk, semmi sem veszélyeztette a győzelmet és az Elnök Kupa-döntőbe jutást.

Támadásban Rasmussen folyamatosan a 7 a 6 elleni játékot kérte, amire ez a mecccs tökéletesen alkalmas volt. 28-20-at követően a dél-amerikai válogatott három gólt dobott sorozatban, így megint 5 gól lett a különbség. Ekkor Klujber lőtt gólt, már csak 7 perc volt hátra az összecsapásból. 29-24-nél Rasmussen még időt kért, hogy ellássa tanácsaival a lányokat. Ez hatott, mert Lukács megszerezte a 30. magyar gólt.

A magyar válogatott tehát megnyerte az Argentína elleni összecsapását és készülhet a hétfői Elnök Kupa-döntőre, amelyen a világ - és Európa-bajnok Franciaország lesz az ellenfele.

Női kézilabda-világbajnokság, a 13-16. helyért (Elnök Kupa-elődöntő): Magyarország-Argentína 34-26 (19-12)
Kumamoto, v.: Christiansen, Hansen (dán)
lövések/gólok: 52/34, illetve 44/26
gólok hétméteresből: 2/1, illetve 6/4
kiállítások: 6, illetve 0 perc

Magyarország: Triffa - Lukács 2, Kovacsics 7, Szabó L., Háfra 6, Tomori 1, Márton G. 6, cserék: Klujber 5, Tóth G., Vámos 1, Pásztor 1, Bíró, Kiss É., Kiss N. 5, szövetségi kapitány: Kim Rasmussen

A találkozó után először Tomori Zsuzsanna nyilatkozott az interjúzónában. "Érdekesek voltak a körülmények, talán egyszer, Ororszországban kellett hasonló körülmények között, hidegben játszani, de nem foglalkoztunk ezzel, túl kellett tenni magunkat rajta.

Ez volt most a sorsunk, ezt kell végigcsinálnunk, meg szurkolni azoknak a csapatoknak, amelyeknek a segítségével mégis el tudjuk érni az olimpiai selejtezőt."

Kiss Nikoletta élete első vb-meccsét játszotta Argentína ellen. "Nagyon nehéz volt ez a szituáció, próbáltam mindent beleadni és segíteni a lányoknak. Izgultam, ebből adódtak hibáim is. Öt gólt szereztem, ennek örülök.

Az önbecsülésünk fontos, a franciák ellen is megpróbálunk mindent beleadni. A román meccs után hosszasan beszéltünk arról, mi történt. Ez sokat segített.

A hétfői meccset is komolyan vesszük, megpróbáljuk megnyerni."

Háfra Noémi a következőket mondta:

Franciaország ellen játszunk hétfőn, ott mindent bele kell adni. Nem gondoltam volna, hogy ez a két csapat találkozik egymással a 13. helyért az Elnök Kupa-döntőjében."

A magyar női kézilabda-válogatott hétfőn, magyar idő szerint 10.00-kor játssza az Elnök Kupa-döntőjét Franciaország ellen.