Társoldalunk:

Elsőként az olimpiai bajnok jutott elődöntőbe a női kézivébén

2019.12.10. 11:13

Elsőként az olimpiai címvédő orosz válogatott biztosította helyét a Japánban zajló olimpiai kvalifikációs női kézilabda-világbajnokság elődöntőjében.

Az oroszok a középdöntő második fordulójában, kedden Kumamotóban 35-28-ra legyőzték Montenegró csapatát, továbbra is százszázalékos mérleggel rendelkeznek, és már biztosan ott lesznek a legjobb négy között.
A mérkőzés legeredményesebb játékosa Julija Manaharova lett 12 góllal, Jaroszlava Frolova tízszer talált be.
A montenegróiak közül Jelena Despotovic, a Debrecen balátlövője két, Katarina Bulatovic, a Győr jobbátlövője négy gólt dobott.

Ambros Martín, a Győr korábbi edzője most az orosz válogatottat irányítjaForrás: AFP/Charly Triballeau

A nap második mérkőzésén a spanyol válogatott 33-31-re legyőzte a házigazda Japánt.

Az európai csapat a második félidő elején még öt góllal vezetett, a hazaiak azonban hamarosan egyenlítettek, majd fordítaniuk is sikerült, ám a hajrában Spanyolország egy 4-1-es sorozattal eldöntötte a meccset. Ezzel eldőlt, hogy Japán nem jut tovább a csoportból, és nem játszhat helyosztót.
A mezőny legeredményesebb játékosa a Siófok spanyol irányítója, Nerea Pena volt hét góllal.

Magyar szempontból azért fontos a jó orosz szereplés, mert Kim Rasmussennek a legutóbbi Európa-bajnokságon hetedik csapata akkor jut ki a márciusi olimpiai selejtezőre, ha a tavalyi kontinenstorna 2-6. helyezettjei, vagyis Oroszország, Hollandia, Norvégia, Svédország és Románia közül legalább négy válogatott kivívja az olimpiai szereplés, illetve a selejtezőn való részvétel jogát a világbajnokságon.

Eredmény, középdöntő, 2. forduló, 2. csoport:
Spanyolország-Japán 33-31 (17-13)
Oroszország-Montenegró 35-28 (17-16)