Döbbenetes, ami a kézilabda olimpiai selejtezők körül zajlik

- Horizontal
Verten Orsolya (C) from Hungary shots at the gate between Poland's Malgorzata Majerek (L) and Dorota Malczewska (R) during the women handball 2008 Olympic qualification tournament in Bucharest on March 28, 2008. AFP PHOTO DANIEL MIHAILESCU (Photo by DANIEL MIHAILESCU / AFP)
Vágólapra másolva!
Teljes a káosz a márciusi női és az áprilisi férfi kézilabda olimpiai selejtezőtornák körül. Ez csak azokat lepi meg, akik nem ismerik a Nemzetközi Kézilabda Szövetség működését. A férfitornák helyszíneit elvileg kijelölték, a női helyszínek kijelölésére még várni kell. A 2020-as férfi Európa-bajnokság végeredménye mindent előzetes elképzelést felboríthat.

Miután a Japánban zajló női világbajnokságon Svédország legyőzte a német válogatottat,

a magyar csapat is bekerült az olimpiai selejtező mezőnyébe.

2020. március 20-22. között, három napon át rendezik meg a tornákat, a három négycsapatos csoport első két helyezettje jut ki a tokiói olimpiára.

Azt már most tudni lehet, hogy Magyarország a II-es olimpiai selejtezőcsoportba került.

Oda, ahol a kínai és a szerb válogatott szintén besorolást kapott.

A csoport negyedik tagja a vasárnapi világbajnoki bronzmérkőzés győztese lesz. Azaz vagy Oroszország, vagy Norvégia.

A következő kérdés, hogy melyik ország rendezheti meg az olimpiai selejtezőt. Korábban úgy volt, hogy az IHF az olimpiai kvalifikációs világbajnokságok második, harmadik és negyedik helyezettjének adja ezt a jogot. Ha ez most is így maradna, akkor vagy Oroszországba, vagy Norvégiába kellene utazni a magyar, a szerb és a kínai csapatnak.

A bökkenők csak ezután következnek. Oroszország esetében teljes a káosz, mert a WADA hétközi döntése nyomán az sem biztos, hogy az IHF engedi őket rajthoz állni a selejtezőben. Ororszország az államilag szervezett és irányított doppingolás miatt nem vehet részt semmilyen rangos sporteseményen a következő négy évben, így olimpiákon és világbajnokságokon sem.

Ez a döntés érintheti az orosz női kézilabda-válogatott sorsát, de a verdiktet nem a WADA és nem a NOB, hanem az IHF fogja meghozni.

Az oroszok esetleges kizárása sok kérdést vet fel, de addig ebbe nem érdemes mélyebben belemenni, amíg az IHF nem dönt a kérdésben. Ne feledük, hogy a 2018-as pjongcsangi téli olimpia alatt az orosz hokisok ott lehettek a játékokon - az olimpiai lobogó alatt vonultak fel és a győzelmük tiszteletére az olimpiai himnuszt kellett meghallgatniuk.

Lépjünk most át Norvégiába, azaz mi van akkor, ha a norvég női kézilabda-válogatott lesz a bronzérmes. Ebben az esetben az IHF dönthetne úgy, hogy a selejtezőt a skandináv ország rendezi meg. Csakhogy itt jön be a képbe a 2020 áprilisában esedékes férfi kézilabda olimpiai selejtező,

amelynek egyik rendező országa Norvégia.

Legalábbis ezt lehet olvasni, látni mindenhol, ha az ember erre rákeres. Az IHF az idei férfi világbajnokság után döntött úgy, hogy a vb második (Norvégia), harmadik (Franciaország) és negyedik (Németország) helyezettjei rendezhetik meg az olimpiai selejtezőt.

Csakhogy mi van akkor, ha a 2020 januárjában esedékes férfi Európa-bajnokságot mondjuk Norvégia nyeri meg és ezzel közvetlen kvótát szerez a tokiói oimpiára? Ebben az esetben a norvégiai olimpiai selejtező rendezése okafogyottá válik, hiszen a norvég csapatnak már nem kellene selejteznie. (Ugyanez igaz akkor, ha a franciák, vagy a németek nyernek a férfi Európa-bajnokságon.) Azt meg nehezen tudjuk elképzelni, hogy

Norvégia egy olyan férfi olimpiai selejtezőt rendezzen, amelyben négy - számukra - semleges csapat szerepel.

Van még egy érdekesség. Az IHF azt is kimondta, hogy egy ország két nem olimpiai selejtezőjét nem rendezheti meg. Ha tehát a norvégok nem nyerik meg a 2020 januári Európa-bajnokságot, akkor megrendezhetik a férfi olimpiai selejtezőt, de a nőit nem. Ha a norvég női kézisek harmadikok lesznek, akkor a magyarok csoportjába kerülnek, de csak akkor reménykedhetnek a női olimpiai selejtező megrendezésében, ha a férfi válogatotjuk Európa-bajnok lesz és közvetlen kijut az olimpiára.

Bonyolult? Mi szóltunk előre.

Ráadásul az időtényezők sem kerülhetőek meg. A férfi Európa-bajnokság döntőjét 2020. január 26-án Stockholmban játsszák. Csak ezután alakulnak ki a férfi olimpiai selejtezős csoportok. Addig viszont a női helyszíneket sem lehet véglegesíteni - hacsak...

Hacsak az IHF nem dönt úgy, hogy elfogadva a magyar szövetség által beadott pályázatot, hazánk rendezheti meg a négyes tornát. Információink szerint a rendezés egyik feltétele a minimum 5000 férőhelyes csarnok volt. Ezzel semmi gond nincs, mert Budapesten a Papp László Aréna és a SYMA csarnok, vidéken Veszprém, Győr és Debrecen is megfelel ennek.

Ugyanakkor azt is tudjuk, hogy az MKSZ a győri Audi Arénát jelölte meg,

mert a fővárosban a Papp László Aréna, Debrecenben pedig a Főnix csarnok is foglalt március 20-22. között. De az Audi Aréna tökéletes helyszín lenne az olimpiai selejtezőre. Amennyiben persze az IHF így dönt.

A fentieket összerakva most tényleg az a kérdés, hogy mikor hoz döntést a nemzetközi szövetség. Ha valóban Magyarországnak adja a rendezést, akkor nem kell megvárnia január 26-át, a férfi Európa-bajnokság végét. Az IHF dönthet úgy is, hogy Szerba rendez, de akár Kínába is elviheti a selejtezőt. Gyakorlatilag bármit megtehetnek, az ő tornájuk, az ő kezükben van a döntés. Mi csak egyet tehetünk: várunk.

Címlapi kép: Vérten Orsolya dob gólt a lengyeleknek a 2008-as női kézilabda olimpiai selejtezőn Bukarestben a Magyarország-Lengyelország mérkőzésen.