Vágólapra másolva!
Oroszország női kézilabda-válogatottja nyerte a bronzmeccset Norvégia ellen a Japánban zajló női kézilabda-világbajnokságon. 33-28 lett a végeredmény. A norvégok jól kezdtek, de az olimpiai bajnok orosz együttes fokozatosan darálta be ellenfelét. Ezzel az is eldőlt, hogy Oroszország került az olimpiai selejtezők II-es számú csoportjába, Magyarország, Szerbia és Kína mellé. 

Alapesetben a magyar női kézilabda-válogatott számára nem bírt volna különös jelentőséggel az Oroszország-Norvégia vb-bronzmérkőzés. Ugyanakkor tudtuk, hogy ennek az összecsapásnak a győztese kerül majd abba az olimpiai selejtezőcsoportba, amelyben a magyar csapat Szerbia és Kína társaságában már ott volt. Éppen ezért figyeltük fokozottak a Kumamotóban történteket.

A norvég csapat 3-0-s vezetésre tett szert az első percekben, de az Ambros Martín vezette orosz válogatott hamar magára talált és 8-8-nál már egyenlő volt az állás. A két csalódott csapat nagy meccset vívott.

Azt ők is tudták, hogy a negyedik helyezés nemcsak az éremtől fosztja meg a vesztest, de sokkal nehezebb összetételű olimpiai selejtezőbe (Románia, Montenegró, Észak-Korea) küldi őket.

Illetve: ez sem biztos. Vasárnap a világbajnokság színhelyén olyan hírek terjedtek, hogy a vb-re el nem utazó és ott fel nem lépő Észak-Koreát az IHF azzal büntetheti meg, hogy kizárja az olimpiai selejtezőről. Ebben az esetben viszont a németek kezdhetnének örvendezni, mert az észak-koreaiak helyére ők léphetnének. Továbbra is elképesztő a káosz tehát ebben a kérdésben.

A bronzmeccsre visszatérve, az első félidő második felében, 9-9 után az oroszok egy 4-0-s rohammal léptek el. Az oroszok szempontjából nagyon fontos volt, hogy a kispadról csereként érkező valamennyi játékos gólt tudott szerezni, miközben a norvég csapat teljesen lefagyott. 15-12-es orosz vezetést követően sem tudta csökkenteni a hátrányát.

Az oroszok motiváltabbnak tűntek, pedig az ő fejük felett napok óta ott lebegett a WADA döntése, azaz azt sem tudhatták, mi lesz a sorsuk az olimpiai selejtezőt illetően.

Mindenesetre elképesztő volt, hogy az első félidőben az oroszok 74 százalékos hatékonysággal lőttek gólokat. A szünetben 18-15-re vezetett Ambros Martín csapata. Az orosz kapus, Kalinyina egészen elképesztő védéseinek köszönhetően.

A kék mezes orosz csapat az első félidőben háromgólos előnyre tett szert Forrás: MKSZ - Kovács Anikó

Norvég góllal indult a második félidő, de az oroszok Makejeva révén bravúrgólt értek el a beállóból, majd Oftedal elcsúszása után egy szerzett labdával iramodtak meg és 20-16-ra húztak el. A norvégok folyamatosan a kapufát találták el, ezekből indultak az oroszok és eredményesen fejezték be az akciókat. 21-16-nál Oftedal az ötödik gólját szerezte, de mellé nem tudtak felnőni a többiek. Ráadásul

a skandináv játékosok egymással is veszekedtek,

semmi sem sikerült nekik. Oroszország hat góllal vezetett 23-17-re. Majd egy szempillantás alatt változott a helyzet, mert a norvégok megfelezték a hátrányukat és a 39. percben 23-20-ra jöttek fel.

Ez aztán jeladás volt az oroszoknak, akik pillanatok alatt visszaállították a hatgólos különbséget. Negyedóra sem volt már hátra, 27-21-re vezetett az orosz válogatott - óriási feltámadásra lett volna szüksége Norvégiának. Az északiak megint mindent megpróbáltak és újra megfelezték a különbséget.

Elképesztő, amit csináltak. Az oroszok csaknem öt percig nem dobtak gólt.

Tíz perccel a vége előtt 28-25 volt az állás, ekkor az oroszok egy bravúros, második szándékból élért góllal húztak el, majd Norvégia elszórta a labdát. Majd Brattset lőtt egyet (29-26), miközben Ambros Martín visszaküldte a pályára a kezdőcsapatát.

Vahirjeva ekkor 8 gólnál és 10 gólpassznál tartott, emberfeletti teljesítményt nyújtott. Ekkor 12 másodpercen belül két oroszt kiállítottak a bírók. A kettős előnyben támadó norvégok Kalinyinába lőtték a labdát, ez pedig gyakorlatilag megpecsételte a norvégok sorsát. Managarova ugyanis kettős emberhátrányból szerzett gólt - ez mindent eldöntött.

Az oroszok a meccs utolsó 5 percében szereztek még egy labdát, majd az idővel is ügyesen játszva nyerték meg a bronzmeccset.

Ezzel tehát az a helyzet, hogy az olimpiai selejtezőben a II-es csoportban Magyarország, Oroszország, Szerbia és Kína, a III-as csoportban Norvégia, Románia, Montenegró és Észak-Korea szerepel.

Jelenleg. Mert nagy fogadást ne kössünk, hogy mindez így is marad.

Női kézilabda-világbajnokság, bronzmérkőzés: Oroszország-Norvégia 33-28 (18-15)